Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část třetí: Bagni San Filippo

Obrovská travertinová kupa, po které stéká horká minerální voda, ukrytá uprostřed bujné vegetace. Celá řada jezírek o různé teplotě připomínající slavné turecké Pamukkale. Voda bohatá na vápenec zanechávající dlouhotrvající pocit blaha. To vše najdete v malé vesničce pod vyhaslou sopkou Monte Amiata asi 50 km od Sieny. 

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Historie malé vesničky Bagni San Filippo sahá pravděpodobně až do časů Etrusků a Římanů, první písemné záznamy jsou však z doby Langobardů, z časů krále Rachise. Existence vesničky je spojována s opatstvím San Salvatore di Monte Amiata, které založil právě král Rachis a věnoval je benediktinům (později přešlo na cisterciáky). Později se stala součástí sienské republiky a toskánského velkovévodství, kdy patřila významnému rodu Medici. Zajímavostí je, že se zde odehrává jedna ze známých divadelních her Niccoló Machiavelliho Mandragora.

Lázně jsou pojmenované podle svatého Filipa Benicia, který žil v letech 1233 až 1285. Stal se zakladatelem řádu Servitů, řádu žebravých mnichů, který působil v okolí Florencie. Pomáhal chudým a nemocným a dokonce se odmítl stát papežem. Jeho socha je jednou z soch na Karlově mostě v Praze.

V okolí vesničky se nachází několik termálních pramenů – jednak 48°C horký Fosso Bianco (neboli Bílý potok) a jednat chladný (23°C) pramen Acqua Santa. Tento pramen má velmi vysokou alkalitu. U pramene Fosso Bianco se díky vysokému obsahu vápence vytvořila obrovská bílá stěna nazývaná Balena.

Termální jezírka na potoce Fosso Bianco

Právě zde jsou prameny velmi široce využívány veřejností (převážně však Italy, protože turisté obvykle o těchto pramenech nemají ani tušení). Koupání je sice povoleno pouze pod stěnou (kde teplota nedosahuje takové teploty jako nahoře), ale většina místních šplhá po úzké kozí stezce až těsně pod vrchol Bílé stěny a noří se do velmi horké vody. Výhled ze skály společně s masírováním unaveného těla vodopádem horké průzračné vody za trochu námahy a rizika stojí.

READ  Monte San Bartolo - výlet na opuštěnou uzavřenou pláž

První zmínky o existenci horkých pramenů pochází z klášterních análů z roku 1191. Voda byla po celá staletí samozřejmě využívána, ale místo bylo kvůli různým válkám v dosti špatném stavu. Péčí Cosima z rodu Medici došlo kolem roku 1565 k jejich obnově. Lázně poté postupně nabyly na významu a léčila se zde i řada známých osobností či šlechty. V současnosti je kromě výše popsaných „divokých“ pramenů v obci udržované lázeňské centrum s nabídkou řady léčebných procedur.

Mapa Bagni San Filippo

Další zajímavostí v lázeňské vesničce je jeskyně Grotta di San Filippo, ve které žil kdysi svatý Filip. Jeskyni však najdeme až za vesnicí v blízkosti silničky vedoucí do městečka Campiglia d’Orcia, vede sem směrovka, pro úplnost doplňuji souřadnice (42.92692 11.69075).

Do údolí Valle d’Orcia nejen do termálních lázní

Vesnička Bagni Filippo leží v údolí Valle d’Orcia a je součástí městečka Castiglione d’Orcia. Toto údolí patří mezi několik významných a i turisticky atraktivních toskánských oblastí. Svahy vyhaslé sopky Monte Amiata, která ční až do výšky 1700 m, zvlněná toskánská krajina s olivovými háji, vinicemi nebo lákavými listnatými lesy společně s řadou historických městeček vypínajících se na svazích menších vršků a řada zachovalých kulturních památek. To vše přitahuje již dlouhá léta řadu turistů a dokonce to přispělo k zápisu této oblasti do seznamu UNESCO.

Vysoká bílá stěna z travertinu – Balena

Ať již vaše kroky zavítají kamkoliv, najdete okouzlující výhledy a řadu ukrytých pokladů. Za zmínku stojí třeba městečko Radicofani s ohromující středověkou pevností, jejíž historie sahá až do 10.století. Nebo ráj vína Montalcino, kde opět naleznete krásné starobylé městečko se středověkým hradem. Dalším unikátem je město Pienza, město, které nechal papež Pius II. přestavět ve vzorové renesanční město. Díky tomu se jedná o jednu z nejmalebnějších italských vesnic.

Okouzlující koupání v termální vodě

Nemá smysl vyjmenovávat všechny kulturní památky tohoto regionu. Když začnete v Sieně a budete pokračovat až k sopce Monte Amiata, u níž údolí končí a Toskánsko přechází v sousední regiony – Lazio a Umbrie, nebudete litovat asi nikde. A právě v této oblasti nezapomeňte na před povrchními zraky turistů ukryté termální prameny a navštivte třeba právě Bagni di San Filippo.

Fosso Bianco tvoří četné kaskády

Krajina v okolí Valle d’Orcia

Další části seriálu o opuštěných termálních lázních pod širým nebem v Itálii najdete tady:

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část první: Terme Saturnia

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část druhá: San Casciano dei Bagni

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část třetí: Bagni San Filippo

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část čtvrtá: Bagno Vignoni

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..