Kaňon Matka – jedinečný přírodní skvost jen pár kroků od Skopje

Doslova jen pár kilometrů od hlavního města Makedonie najdeme neobyčejný skalnatý kaňon srovnatelný s místy ukrytými kdesi vysoko v horách. Kaňon Matka je přitom uměle vytvořená přehrada, jejíž krásy zná u nás jen málokdo. Návštěvu můžete naplánovat dokonce místní městskou dopravou.

Booking.com

Nádherně modrá voda, strmé skalní stěny, opuštěná příroda v dosahu městské dopravy. Obyvatelům Skopje můžeme tento přírodní skvost jen tiše závidět.

Městskou dopravou až do přírody

Dostat se sem je opravdu jednoduché. Pojedete z centra Skopje linkou číslo 5 do stanice Deksion a odsud již jezdí každou hodinu žlutý minibus č.60 až na Matku. Nejprve jede do stanice Gorna Matka, pak se otočí vrátí se a dojede na konečnou Dolna Matka, kde se vyplatí vystoupit. Odkaz na jízdní řády MHD ve Skopje je zde: http://www.jsp.com.mk/PlanskiVozenRed.aspx Jízdní řád je však pouze v makedonštině, takže pokud neholdujete cyrilici, nebude to pro vás příliš jednoduché. Pod obrázkem ve najdete přehled linek, v druhé záložce jsou pak příměstské linky včetně linky 60 do Matky. Jak to vypadá v praxi, je vidět na obrázku.

Autem pojedete po dálnici obchvatem Skopje a sjedete na sjezdu označeném hnědou cedulí Lake Treska/Canyon Matka 5000 m – nenechte se zmást: těch 5 km není vzdálenost ke sjezdu ale až ke kaňonu. Pokud dojedete k mýtné bráně na dálnici, již jste odbočku přejeli.

Mapa z informační tabule v kaňonu Matka

Přehrada na řece Treska byla vybudována v roce 1938 a byla původně pojmenována Svatý Andrej podle blízkého kláštera z konce čtrnáctého století. Cílem stavby bylo zásobování Skopje elektrickou energií. Kaňon Matka měří celých 30 km a dosahuje výškový rozdíl až 1400 m Vzhledem k tomu, že se jedná o krasovou krajinu, najdete zde celou řadu jeskyní, které se ukrývají nejen ve strmých skalnatých svazích , ale i pod vodní hladinou.

READ  Klášter opuštěný v horách - Svatý Jan Bigorski - perla západní Makedonie

U kaňonu Matka můžete příjemně strávit téměř celý den. Po zaparkování auta nebo opuštění městské dopravy se můžete vydat buď přímo kolem přehrady nebo se vyšplhat do prudkých svahů k starobylému pravoslavnému klášteru. Právě kláštery patří totiž k největším turistických lákadlům pravoslavné Makedonie.

Vítejte v kaňonu Matka

Výstup ke klášteru Svatý Nikolaj

Pokud se vydáte do prudkých svahů, čeká vás středně náročný výstup, který se ale v horkém létě může změnit v peklo. Nezapomeňte tedy přibalit dostatečné množství vody. Úzká stezka šplhá nejprve bujnou vegetací a po chvíli skalnatými svahy až ke klášteru Svatý Nikolaj. Náročný výstup ale stojí za to, budete odměněni nádhernými výhledy na celý kaňon. Klášter zvaný také Sv. Nikolaj Šiševský (podle blízké obce Šiševo) pochází ze stejné doby jako kostel Sv. Andreje dole u jezera, přestože přesné datum jeho postavení není známé. Vznikl někdy v druhé polovině 14.století a vždy byl poněkud opuštěný. Dokonce zde žil v určité době pouze jeden mnich. Klášter je přístupný pouze po pěších stezkách, což jeho poloze dodává na romantičnosti. Bohužel plně se zachoval pouze kostelík, z druhé klášterní budovy sloužící pro ubytování mnichů zbyly již jen ruiny.

Dochovaný kostelík jinak rozbořeného kláštera Sv. Nikolaj Šiševský nad kaňonem Matka

Fresky v kostelíku kláštera Sv.Nikolaj Šiševský

Poloha kláštera Sv. Nikolaj vysoko nad kaňonem Matka

Od kláštera seběhnete dolů k přehradě a zazvoníte na velký gong, aby pro vás přijel převozník. Takto se dostanete k restauraci, která je přímo u jezera a je výchozím bodem pro plavby po jezeře.

Pravoslavný kostelík Svatý Andrej u přehrady

Na toto místo se samozřejmě dostanete i po cestičce po břehu jezera. U přístaviště lodí se nachází několik restaurací s posezením a výhledem na jezero a další pravoslavný kostelík – Svatý Andrej.  Ten byl založen již roku 1389 a jeho interiér obsahuje řadu vzácných fresek z dílny Jovana, bratra slavného makedonského malíře Makarije, a mnicha Grigorije, který byl při své tvorbě nucen používat protézu. Jovan a Makarij jsou v Makedonii poměrně známí malíři, kteří vyzdobili klášter Sv. Stas u města Prilep. Interiér kostela je po zaplacení malého vstupného přístupný turistům.

Fresky v kostele sv.Andreje

Plavba k jeskyni Vrelo

U kostelíka je přístaviště lodí, které vozí turisty po jezeře a dovezou vás až k jeskyni Vrelo, která je ale přístupná opravdu jen pomocí loďky. Cena plavby včetně vstupu do jeskyně je zhruba 300 MKD. Jeskyně Vrelo má dvě části – podvodní a povrchovou a jedná se o nejhlubší jeskyni na Balkáně a druhou nejhlubší v Evropě. Její celková hloubka přitom stále nebyla stanovena, aktuálně se píše 240 m, ale bude to určitě ve skutečnosti více.  Tato část jeskyně byla odhalena až v roce 2017, kdy se sem ponořil polský potápěč Krzysztof Starnavski. Jeskyně má bohatou krápníkovou výzdobu a je přístupná turistům. Uvnitř najdete i dvě jezera.

Jezírko uvnitř jeskyně Vrelo

Pokud nechcete nebo nemáte čas nebo preferujete klidnou procházku s nádhernými výhledy, stačí pokračovat od kostelíka Sv.Andrej po pěšině kolem přehrady. Trasa je dlouhá asi 2,5 km a jedná se o krásnou pěšinu, která je dobrodružstvím i pro děti. Jen na ně musíte dát pozor, aby nespadly do vody. Výhledy na vodní hladinu a skalní srázy jsou nezapomenutelné, cestou můžete samozřejmě pozorovat i plující lodě. K jeskyni nedojdete, ale přehradu si určitě náležitě užijete.

Kaňon Matka obklopují vysoké skalní srázy

Jedna z lodí plujících k jeskyni Vrelo

Co dalšího najdete v okolí přehrady k vidění?

Samozřejmě nesmíme zapomenout ještě na další klášter a kostelíky v okolí kaňonu Matka. V okolí obce Gorna Matka, nad kostelíkem Sv. Andrej, se v divoké přírodě ukrývá další pravoslavný kostel Sv. Spas opět ze 14.století. Kostelík je přístupný po nezpevněné cestě z Horní Matky nebo po pěšině od Svatého Andreje. Poblíž tohoto kostela najdete ještě zbytky kostelíka Sv.Trojice a Sv.Neděle. Trasa k tomuto kostelíku však vydá na samostatnou tůru.

Obnovený kostel Sv.Spas u vesničky Gorna Matka

Ruiny kostela Sv.Nedela u vesnice Gorna Matka

Poslední stavbou, na kterou jsem chtěl upozornit, je klášter Svaté Bogorodice, který se nalézá kousíček před příjezdem do kaňonu Matka.  Klášter byl opět postaven ve 14.století, později byl však docela zpustošen a dokonce přišel i o střechu. Naštěstí byl docela dobře obnoven a v současné době je v dobrém stavu a celý klášterní komplex stojí určitě za návštěvu. Stavba je v typickém makedonském stylu, s nímž se ještě seznámíme v dalších článcích.

Jedna ze staveb komplexu kláštera SV.Bogorodice

Ubytování u kaňonu Matka

Samozřejmě ve Skopje najdete celou spoustu ubytovacích kapacit. Pokud však hledáte bydlení přímo u kaňonu, pak zde najdete následující dvě pěkné možnosti.

READ  Ohridské jezero - perla Balkánu

Jovanov Residencepřímý odkaz na ubytování zde

Canyon Matka Hotelpřímý odkaz na ubytování zde

Momentka od kaňonu Matka

Momentka od kaňonu Matka

Momentka od kaňonu Matka

Booking.com

5 komentářů

    1. Dobrý den, předpokládám, že jako u každé jiné jeskyně – budete jej muset případně vzít.

  1. Prosím může na parkovišti (41.9590061N, 21.2954450E) případně někde poblíž zaparkovat i soukromý autobus?

    1. Dobrý den, s tímto dotazem Vám nepomohu, ale obávám se, že parkoviště je příliš malé pro autobus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..