Ohridské jezero – perla Balkánu

Voda průzračná jako křišťál, kolem vašich nohou plavou rybky, klidné oblázkové pláže a nad vámi vysoké hory s opuštěnou nezničenou přírodou. A do toho památky historického města Ohridu. Ne nadarmo se říká Ohridskému jezeru perla Balkánu. Makedonie sice nemá moře, ale koupání v Ohridském jezeře se mu téměř vyrovná. Vydejte se s námi v sérii článků do Ohridu a jeho okolí.

Samotné jezero leží na hranici Makedonie s Albánií a hradbou hor je odděleno od sousedního Prespanského jezera. Jezero je velmi staré, neboť vzniklo již před 3-4 miliony let. Celá oblast leží poměrně vysoko, proto je jezero docela chladné, v létě však teplota vody v jezeře dosahuje příjemných teplot a jezero je tak ideální na koupání.

Na severním břehu jezera leží dvě velká města – Struga je spíše nížinatá, s pěkným historickým centrem, nedosahuje však ani zdaleka krásy a historické hodnoty Ohridu, jednoho z nejkrásnějších měst na Balkáně. Ohrid stojí za samostatný článek, proto se mu zde nebudeme příliš věnovat, pro dokreslení atmosféry jen uvedu, že je to město velmi členité, obklopující vysoké pahorky, jejichž strmé svahy padají prudce přímo do jezera. Ohrid je asi nejnavštěvovanější město v Makedonii a opravdu jeho střed s řadou historických památek a úzkých uliček s dlažbou pokrytou ošoupanými kočičími hlavami si nezadá ani s italskými městy.

Ohrid představuje město s bohatou historií

Samotný Ohrid doporučuji jako místo ideální pro dovolenou – ve dne můžete obdivovat historické památky, toulat se křivolakými uličkami a koupat se v křišťálově čisté vodě jezera, večer se dobře bavit za lidové ceny a zažít řadu kulturních akcí, které se zde konají celé léto. Navíc, co by kamenem dohodil, najdete spoustu zajímavých míst v okolí včetně vysokých hor s nezničenou přírodou.

Průzračná voda v jezeře je ideální ke koupání

Pásmo pohoří Galičica se tyčí na jezerem po celé východní straně, naopak celá západní strana je nižší. Ta je však, až na pár vesniček celá v Albánii. Pohoří Galičica je vhodné pro nenáročné výlety, ale i pro těžké treky, na makedonské poměry jsou zde dokonce i značené cesty. Pokud pohoří překonáte (a to lze i autem) přijedete k dalšímu jezeru, které se nachází již u hranic s Řeckem. Je také krásné, ale mnohem více opuštěné a turisticky trochu zanedbané. Za návštěvu samozřejmě stojí, včetně dalšího pohoří, které se nachází nad jeho břehy – tím je pohoří Pelister.

Promenáda kolem jezera po starých dřevěných lávkách

V prvním článku o Ohridu přidám pár tipů na ubytování ve městě. Vzhledem k příznivým cenám se zde vyplatí ubytování přímo v historickém centru, které je klidné, krásné a přitom je jen pár kroků od pláže i od hlavní turistické promenády. Zároveň se sem dostanete i autem. Bydlet přímo u turistické promenády nedoporučuji, je zde příliš živo a velmi špatně se tu parkuje. V Ohridu si ubytování opravdu užijete – krásná architektura s jedinečnými výhledy na jezero, kavárny za příznivou cenu jen pár kroků a dalších pár kroků na pláž.

READ  Odpoledne v ospalém toskánském městečku aneb výlet do starobylé Cetony

Apartment Grupce

Apartment Villa Dudanov

Villa Sofija

Villa Varosh

Jovanovic Guest House

Lukanov Apartments

 

St. Varvara Apartments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..