Crikvenica

Čtvrtek 29.6.2017

Po prohlídce jeskyně jsme pokračovali dále ve směru Chorvatsko. Ještě kousek po dálnici a u města Kozina jsme odbočili na silnici E61 ve směru Rupa. Rupa je první hraniční město v Chorvatsku, vede sem dálnice z Rijeky, a tak je to dobrý ukazatel směru. Vesnice ve směru k hranici byly stále více středomořské a stále špinavější a zanedbanější. Musím říci, že tato část Slovinska na mě působila dosti opuštěně a zanedbaně. Jinak je Slovinsko spíše podobné Rakousku než třeba Itálii či Chorvatsku.



Booking.com


Na hranici jsme čekali zhruba 15 minut, protože Chorvatsko důsledně kontroluje všechna přijíždějící vozidla. Během naší dovolené to byla nejdůkladnější hraniční kontrola. Po přejezdu hranice jsme se napojili na dálnici A7 ve směru Rijeka a za chvilku se již objevilo moře. Dálnice je placená v úseku Rupa – Rijeka, platí se hned v Rupě celá částka, která není závratná – cena je 8 kun. Nesmíte ale jet během července a srpna, kdy jsou poplatky dražší. V Rijece je vybudován dálniční obchvat města až ke sjezdu k trajektu na ostrov Krk, který je zdarma. Pokračovali jsme po Jadranské magistrále (E65) a po pár minutách odbočili do městečka Crikvenica. Celkem se jedná o vzdálenost asi 100 km, kterou zdoláte za 1,5 hodiny.

Crikvenica je společně s městy Novi Vinodolski a Klenovica součástí oblasti známé pod názvem Vinodol. Pro nás to byla jen krátká zastávka, nikoliv zásadní cíl cesty, ale krajina zde je hornatá se spoustou vyhlídek a jsou tu pěkné oblázkové pláže, takže vzhledem k relativní blízkosti a pohodlné příjezdové cestě je to pěkná oblast pro strávení pár dní u moře.

READ  "Maďarské Pamukkale" a turecké lázně v Egeru

Parkování zdarma v Crikvenici nehledejte, výhodou je relativně dostupné parkování blízko pláže, které jsme využili i my. Platilo se při odjezdu, takže nebyl ani problém v nedostatku kun, které jsme vybrali z bankomatu. Naše cesta zde vedla na pláž, protože cílem bylo koupání. Pláž byla zhruba 5 minut od parkoviště, jediné negativum nefungující sprchy. Kdo hledá písek, tak ale musí na jih Chorvatska, zde jsou hlavně oblázkové pláže. Parkoviště je označené na plánku přímo u moře a pláž je hned na východ od parkoviště.

Pár obrázků z Crikvenici je zde, ale opravdu jsme zde byli pouze na pláži a jiné pamětihodnosti jsme nenavštívili.

Crikvenica

Crikvenica

Crikvenica

Crikvenica

Crikvenica

Crikvenica



Booking.com

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..