Letadlem z Čech do Makedonie aneb půlnoční Skopje

Cesta z Čech do Makedonie je díky leteckému spojení Skopje s Bratislavou poměrně jednoduchá. Nicméně, odlet z Bratislavy v pozdních hodinách s příletem do Skopje před půlnocí může leckoho odradit. V tomto příspěvku Vám ukážu, že se tohoto spojení a půlnočního letiště ve Skopje nemusíte vůbec bát. Ostřílení cestovatelé se pousmějí, proč to tady píši, ale pro běžné smrtelníky by tato cesta mohla být zdrojem stresu. Přitom zbytečně.

Když jsem doma oznámil, že máme koupené letenky do Skopje, nastalo docela pozdvižení. Divoká Makedonie kdesi na Balkáně nebudila příliš důvěry, odlet z Bratislavy znamenal pět hodin v autě cestou na letiště a odlet někdy v deset večer, o tom se ani nebudu zmiňovat.

Nakonec se ukázalo, že samotná cesta do Bratislavy je skutečně ta nejhorší část našeho putování. Věčně přecpaná silnice z Hradce Králové do Brna, smysluplně sjízdná jen o víkendu a ještě k tomu brzy ráno, se ukázala skutečným utrpením. Naplánovali jsme si zastávku v Lednici a  večeři v bratislavské Ikee, která je hned naproti parkovišti u letiště.

Lednice je skutečně nádherná a docela jsme si ji užili, nebudu se ale o ní tady rozepisovat, tématicky patří do trochu jiného článku. Samotná Bratislava se ukázala jako na průjezd přívětivé město a my jsme byli u letiště cobydup. Naopak Ikea se vůbec nedala srovnat s tou, kterou známe z Wroclawi a naše večeře byla opravdu jen z rychlíku. Navíc jídlo totálně přesolené a nijak laciné. Proto nakonec tuto možnost nedoporučuji.

A teď už rady ohledně letiště.

Parkování přímo na letišti v Bratislavě není dobrou volbou. Věčně plné a poměrně drahé parkoviště je lepší nahradit levnějším stáním na pozemku několika soukromých firem, které vlastní dodávky, jež vás během několika minut dovezou přímo k terminálu. My jsme zvolili firmu Monti (https://airportparking.sk/), kde nás týdenní parkování stálo kolem 35 EUR. Upozorňuji ale, že i zde je nutná rezervace místa předem, neboť parkovacích míst v okolí letiště je málo.

Na letišti ve Skopje

Celá akce probíhala jednoduše: přijeli jsme na parkoviště, zastavili na vyhrazeném parkovacím místě a zaplatili parkovné. Téměř okamžitě byla přistavena dodávka, do které jsme přeházeli naše zavazadla a já jsem zaparkoval na místě, kde mohlo auto celý týden stát. Na letišti jsme byli zhruba za 8 minut a dodávka nás vysadila přímo u odletového terminálu. Dostali jsme telefonní číslo, na které jsme měli zavolat po příletu. Po zavolání jsme čekali asi 10 minut na zastávce a pak už vše probíhalo stejně. Služby této firmy mohu jen doporučit.

READ  Opuštěný národní park Mavrovo

Na bratislavském letišti bylo vše jednoduché, odbavení s dětmi proběhlo během pár minut, protože nás obsluha přepážky pustila dopředu a hned poté jsme se zbavili autosedačky na přepážce pro nadměrná zavazadla. Naše děti byly na letišti poprvé, tak jsme je nemuseli vůbec bavit, protože jen samotný pobyt zde byl pro ně velká zábava. Samotný let do Skopje byl v klidu a relativně krátký.

Půlnoční letiště v největším městě Makedonie nás přivítalo velice klidně, až ospale. Nejprve jsme prošli pasovou kontrolou, poté vyzvedli naše autosedačky a nakonec vyhledali půjčovnu, kde jsme měli zamluvené auto. Odkaz na vyhledávač, který používám pro zamluvení aut, najdete pod odstavcem.  Vyplnění papírů a složení zálohy kreditkou nebyl žádný problém a musím zde podotknout, že jsme s půjčovnou neměli žádný problém ani po vrácení auta. Během zhruba půlhodiny jsme již vyrazili s našimi ospalými dětmi do zamluveného ubytování.
Letiště ve Skopje leží dost daleko od města, vyplatí se tedy (obzvlášť pro tyto noční lety) najít ubytování co nejblíže letišti. My jsme našli penzion na předměstí Skopje, které se jmenuje Marino (kousek od většího Ilindenu). Apartmán se jmenuje Villa Number 6 a leží asi 10 minut od letiště. Jeho výhodou je možnost ubytování kdykoliv včetně nočních hodin. Majitel byl na telefonu a byl připraven na náš pozdní příjezd. Děti již samozřejmě spaly a my je jen přenesli do ložnice.

Odkaz na výborné ubytování u letiště:

Villa Number 6

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..