Na tajemný Křížový vrch u Adršpachu

Psát na našem blogu o adršpašském skalním městě by bylo asi zcela zbytečné. Málokdo však zná i některá další zajímavá místa v okolí této ač zapadlé, ale po celý rok hojně navštěvované vesnice. Po květové výpravě na Bischofstein jsme se tentokrát vydali na pověstmi opředený Křížový vrch, který se tyčí přímo naproti legendárnímu skalnímu městu. Uvidíte, že okolí Adršpachu dokáže být v zimě snad ještě kouzelnější než v létě. V článku se dozvíte i o možnostech ubytování v Adršpachu.

Booking.com


Přímo naproti Adršpašským skalám se vypíná osamocený vrchol. Z dálky vypadá poněkud nenápadně, obklopují jej rozlehlé louky a až v dálce se začíná nesměle rýsovat zalesněný kopec. Les navíc zakrývá skutečnou podobu tohoto vršku. Pokud bychom si jej totiž odmysleli, uviděli bychom členitý skalnatý vrchol, trefně nazývaný ještě druhým názvem Rozsochatec.

Vrchol, který dosahuje výšky 667 m je však spíše znám jménem Křížový vrch. Je to díky nádherné křížové cestě ze 17.století, která zdobí členitou přístupovou cestu. Do skály jsou zasazené litinové reliéfy, které byly nedávno zrestaurovány a až na vrchol byla vybudována nová naučná stezka.

Mapa trasy na Křížový vrch

Cestu zahájíme u parkoviště v Dolním Adršpachu, které je přístupovým místem i pro skalní město. V letní sezóně zde tedy počítejte s větším šrumcem způsobeném návštěvníky skal, jakmile však parkoviště opustíme, čeká nás již klid. Zatímco se u pokladny do skal tvoří fronty, my nacházíme žlutou turistickou značku a osamoceně brázdíme rozlehlou louku a pomalu přicházíme k lesu. V zimě jsou zde na loukách pěkné tratě na běžky a je tak možné výstup na Křížový vrch spojit s trochou pohybu.

Na kraji lesa nacházíme sochu patrona České země – svatého Václava. Na tomto místě stojí za to se rozhlédnout – celé Adršpašské skály máme jako na dlani a za dobré viditelnosti se navíc ukáží i Krkonoše. Vedla tudy stará kupecká cesta, původně od zámku v Adršpachu dále na Zdoňov a do Kladska.

READ  Orchidejové louky a staré ovocné sady Bílých Karpat

V lese začíná odbočka na vrchol Křížového vrchu. Vede nás nejprve dřevěné schodiště, později již šplháme úzkou kozí stezkou, částečně vytesanou ve skalách. V zimě je to tu poměrně nebezpečné, schody jsou často zledovatělé, a tak je potřeba dát velký pozor a v případě nouze se včas vrátit. To platí o všech skalních výletech v zimě. Stezka se kroutí mezi vysokými skalními věžemi a my postupně míjíme všech 12 zastavení křížové cesty. Zvláště v zimě dokáže námraza a sněhová pokrývka se skalami přímo kouzlit. Posuďte sami na fotografiích.

Litinové desky jsou zasazeny do pískovcových skal

Pocukrované skalní věže

Na vrchol vedou dřevěné schody

Schody jsou v zimě často zledovatělé

Detail litinové desky

Detail litinové desky

Spiritualita místa je opět velmi silná, často jen vy a příroda, pár zástupců ptačí říše, šum větru v korunách stromů, v zimě jen sníh a led, ledový vítr bičující tváře. Vychutnejte si kouzlo okamžiku, nenechte si dojem zpřetrhat a pár chvilek si nahoře poseďte a zameditujte si v tichu samotě. Ve skalním městě se vám toto nepodaří.

Na vrcholku najdete železný kříž z roku 1857 s plastikami svaté Anny, Josefa a Jana Nepomuckého a také nádherné výhledy do krajiny. Kladské pomezí je krajina nádherně členitá, a tak jakýkoliv rozhled do kraje za to stojí.

Obrázky svatých na vrcholu

Kříž z roku 1857 stojící na samotném vrcholu

Zajímavá místa v okolí Adršpachu

Téměř všichni návštěvníci Adršpachu míří do skal. Není se čemu divit, skalní město v Adršpachu patří k nejkrásnějším v Evropě. Skály doporučuji navštívit mimo sezónu nebo brzy ráno či v podvečer, kdy jsou liduprázdné a vy si je můžete náležitě užít. V Adršpachu ale najdete i další zajímavá místa, kam již příliš turistů nechodí. Jedním z nich je i výše popsaný Křížový vrch, ale není to jen on.

READ  Romantický hrad Vranov nad Malou Skálou

Zajímavým výletním cílem mimo bludiště skalního města je Starozámecký vrch. Zde v pískovcových skalách stál ve 14.století strážní hrádek. Uprostřed skal byla nejen obytná, ale i hospodářská stavení, která zde však bohužel v současnosti nenajdete. Na tento skalní hrad vede žlutá značka, která začíná kousek od zámku v Dolním Adršpachu.

Zbytky hradu Adršpach

Zámek v Dolním Adršpachu stojí také za návštěvu. Na jeho místě stávala v 15.století tvrz pánů Berků z Dubé, která byla postupně přestavěna a rozšířena až do dnešní podoby. Bohužel v roce 1951 byla v zámku zřízena ubytovna pro učně textilního závodu, poté zámek chátral a stal se sídlem archívu. Bez jakékoliv rekonstrukce se dočkal roku 1989 a nakonec i roku 2013, kdy jej koupila obec a pustila se do nezbytné rekonstrukce. Nyní se snaží obec zámek oživit, pořádá zde různé akce, na zámku jsou výstavy a expozice o dějinách Adršpachu. Svou návštěvou tuto stavbu podpoříte, byla by škoda, aby tato historická památka musela chátrat.

Bazilika v polském Krzeszowě

Při pobytu v Adršpachu nezapomeňte dále na další skalní města v okolí – ať už Teplické skály, Ostaš, Broumovské stěny nebo vzdálenější polské Stolové hory, nikde neuděláte chybu. O malých, ale nádherných Jiráskových skalách jsem psal na jaře v tomto článku. V blízkém Polsku pak najdete jedinečnou barokní baziliku v Krzeszowě, nazývanou perlou evropského baroka. Hned za hranicemi najdeme také pěknou malou zoo (http://www.zoolaczna.pl/)

Kde se v Adršpachu ubytovat

Adršpach není velká vesnice, proto zde nenajdeme příliš mnoho ubytovacích možností. Zde je výčet několika z nich.

Booking.com

Hotel Skalní Mlýn Adršpachodkaz na ubytování najdete zde

Hotel Adršpachodkaz na ubytování najdete zde

Hotel Javorodkaz na ubytování najdete zde

READ  TIP na ubytování v Umbrii podruhé - Umbria Spa Resort Fabro

Apartmán Carpe Diem Teplice nad Metujíodkaz na ubytování najdete zde

Pension u Adršpachu Jívkaodkaz na ubytování najdete zde

Apartmány pod Vysákem Stárkovodkaz na ubytování najdete zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..