Romantický hrad Vranov nad Malou Skálou

Romantická zřícenina hradu Vranov se skalním bludištěm patří k nádherným výletním cílům Českého ráje. Hrad se tyčí na skále přímo nad údolím řeky Jizery nad obcí Malá Skála a je přímo na červené turistické značce s názvem Zlatá stezka Českého ráje. Výstup na hrad nezabere příliš času a návštěva se vyplatí, i když jste tu jen na skok.
Booking.com

V předchozím příspěvku jsem psal o naší návštěvě vyhlídky Havran v Polesí a našem úprku před bouřkou. Na Svatopankrácké pouti v Jítravě jsme měli stánek s našimi sirupy a já s dětmi jsme vyrazili na Havrana. Počasí bylo ale dost vrtkavé, tak jsme opravdu z Havrana utekli, rychle stánek sbalili a těsně před deštěm seděli v autě. Spustil se docela prudký deštík a my volili nějaké pěkné místo, kam bychom se ještě podívali. Volba padla na Malou Skálu, bylo to při cestě domů a směrem k Turnovu už byla po dešti modrá obloha a začalo svítit sluníčko.

Hrad Vranov na pískovcové skále nad řekou Jizerou

V okolí Malé Skály je spousta možností pro pěkný výlet. Ať už navštívíte Frýdštejn, skalní město Drábovnu nebo Chléviště, nebudete litovat. Pokud budete mít ale jen málo času, tak jako my (přijeli jsme sem v 16 hodin a ještě nás pak čekala 1,5 hodinová cesta domů), udělejte si výlet na romantickou zříceninu hradu Vranov. Dostanete se sem po červené značce přímo od Jizery a výstup, ač strmý, je relativně krátký a nezabere příliš mnoho času. Pokud se chcete dostat téměř pod vrchol s kočárkem, zvolte silničku směrem k zámku a obci Sněhov a v první zatáčce odbočte po úzké silničce označené šipkou Vranov (Panthenon), zde je již po chvíli zákaz vjezdu a po pohodlné cestě kolem Podvranského mlýna vytlačíte kočárek až ke studni u chalupy Maternovsko přímo pod hradem. Odsud již začínají schody k hradu.

READ  Po svatém Havlu je čas na Císařské hody aneb do Kouřimi na Svatohavelské posvícení

My byli absolutně nepřipraveni a neměli čas ani mapu, takže jsme sledovali šipky Vranov, dostali se na tuto silničku a vystoupali na hrad touto oklikou. I tak nám ale výstup netrval ani půl hodiny. Cestou jsme se dostali na červenou značku u kamenného sarkofágu s vytesanou královskou korunou a pokračovali kolem chalupy Maternovsko, která dříve sloužila jako zázemí provozovatelům hradu a dnes se zde lze ubytovat – alespoň to tvrdí informační tabulka u chalupy. Kousek od chalupy je hradní studna, odkud začínají schody na hrad. Upozorňuji, že nad schody je brána, která je otevřená během provozní doby. Ta byla letos v květnu až do 18 hodin, ale raději se před návštěvou podívejte na stránky hradu pro aktuální informace. http://www.vranov-pantheon.cz/

Orientační mapka pod hradem

Tabulka s otevírací dobou hradu

Vstupné na hrad bylo v roce 2018 50 Kč pro dospělého, naše děti (do 6 let) neplatily nic, děti 6-15 let platí 30 Kč, ale rodinné vstupné je 100 Kč, takže jsou v podstatě také zadarmo. Po průchodu pokladnou se vydejte doleva ke kostelíku, z kterého je pěkný výhled na Malou Skálu a kde najdete různé výstavy. Zrovna teď zde byla výstava krásných fotografií z Nepálu. Po prohlídce kostelíku se vrátíme k pokladně a vydáme se na samotný skalní hrádek.

Než se vydáme do skalního bludiště a na nejvyšší bod, pár slov o historii. Ta je totiž zajímavá a leccos napoví o podobě tohoto zajímavého místa.

Na strmé skále nad řekou Jizerou vznikl v 15.století stejně jako na jiných podobných místech hrad. Jednalo se o obranný hrad, postavený vysoko nad řekou, splňující všechny požadavky tehdejší doby. Obytné budovy a věže byly dřevěné, a tak se bohužel nedochovaly a zůstala jen sklepení vytesaná ve skále. Vranov zůstal nakonec opuštěn a chátral.

READ  Vodopády Krka - méně známý vodopád Roški Slap

Jenže v roce 1802 koupil celé panství František Zachariáš Römisch. Dal upravit přístup k hradu a vybudoval vyhlídku. Současně umístil po celém areálu hradu „řadu náhrobků, pomníků, nápisů, kamenných uren a letopočtů připomínajících bájné i historické osobnosti a události, spisovatele, umělce, básníky. V jedné síni byla připomenuta jména a události z bojů proti Napoleonovi, jinde se návštěvník setkal s bájnými jmény českých dějin. Své místo tu nalezli i Shakespeare, Goethe, Cervantes a řada dalších.“ (tolik říká informace na stránce hradu).

Proto se celému areálu začalo říkat Panthenon. Bohužel jeho následovníci nechali takto vybudovaný Panthenon opět chátrat, a tak z původního vybavení mnoho nezbylo. Nicméně zůstal nádherný skalní hrad plný romantických zákoutí a výhledů do okolního kraje.

Tajuplná stezka k bráně do hradu Vranov

Kostelík na hradě Vranov

Pohled na skály na protějším břehu Jizery

Po kamenných schodech jsme se vydali do skalního bludiště hradu a obdivovali spoustu tajuplných sklepů a kamenných oken, skalních průchodů a vyhlídek. Nejmohutnější je Síň tří mocnářů, což byla původně hradní kuchyň a později se z ní stal klenot Römischova Panthenonu. Z vyhlídek je nádherný výhled do okolního kopcovitého kraje a na hluboké údolí řeky Jizery.

Bohužel právě na vyhlídce se vrátila bouřka, a tak jsme docela rychle slezli dolů k pokladně a seběhli k autu. Bouřka na sebe nenechala dlouho čekat a další cesta domů již byla ve znamení prudkého deště. Kvůli bouřce jsme nestihli zavítat na vyhlídku Zahrádka, která je přímo na kraji skalního ostrohu a směřuje na údolí Jizery. Sem se dostanete krátkou odbočkou z červené značky směřující dolů do Malé Skály.

Pohled na skály na protějším břehu Jizery

Zátiší na hradě Vranov

Do skalního bludiště

Síň tří mocnářů

Původní podoba síně tří mocnářů

Síň tří mocnářů

Síň tří mocnářů

Skalní bludiště

Skalní bludiště

Skalní bludiště

Skalní bludiště

Skalní bludiště

Booking.com

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..