Skalní vyhlídka Havran v Polesí a další vyhlídky u Rynoltic

Na samotném východním okraji Lužických hor, téměř až u Liberce, se nachází řada pěkných vyhlídkových skalek ukrytých v jehličnatých lesích. Jedna z nich se vypíná nad malebným údolím s osadou Polesí, plnou pěkné lužické architektury.  Vyhlídka se jmenuje Havran a celé Polesí je odsud jako na dlani. Místo je klidné a tiché a nabízí únik z města a možnost strávit pěkný den uprostřed přírody. Pokud vám vyhlídka nebude stačit, najdete v blízkém okolí další pěkné skály, které stojí za návštěvu.

Booking.com


Díky bylinným sirupům, které dělá naše maminka a má manželka, se občas dostaneme na místa, kam by se člověk běžně nedostal. Tento víkend to byla malá obec Jítrava poblíž Liberce, na samotném okraji Lužických hor. Kousek od této vesnice, která se nachází u Rynoltic, je několik zajímavých skalních vyhlídek a útvarů. Obvykle se na ně vydávají pouze místní nebo chalupáři, a tak zde naleznete klid, který v turisticky profláknutých destinacích již dávno není.

Příroda v okolí Rynoltic

Kousek od Rynoltic leží malebné údolí s vesničkou Polesí. Letovisko založil rynoltický učitel Sebastian Finke vlastně díky svému neštěstí. Při selském povstání roku 1680 se totiž postavil na stranu vrchnosti a vzbouřenci jej málem ubili. Protože ani po potlačení vzpoury nebyl v obci bezpečný, prodala mu hraběnka Benedikta z Bredova 20. srpna 1683 kus lesa u nedalekých smolných pecí, kde si směl postavit domek. Když sem později přišli další lidé, nazvali osadu po jejím zakladateli Finkendorf. Zdejší obyvatelé se živili tkalcovstvím, ale výnosnější pro ně bylo pašování zboží, kterému se věnovali téměř všichni muži. Po jeho omezení provozovali hlavně podomní obchod střižním zbožím.

Mapa obce Polesí

Dnes slouží vesnička hlavně k rekreaci chalupářům. Uprostřed obce s řadou podstávkových domů v tradiční lužické architektuře je malé koupaliště, dodnes sloužící rekreantům a turistům. V obci najdete takový zvláštní klid, je to totiž místo, kde lišky dávají dobrou noc, při tom blízko od Liberce.

READ  Po svatém Havlu je čas na Císařské hody aneb do Kouřimi na Svatohavelské posvícení

Nad vesničkou se nachází asi 20 m vysoký pískovcový skalní ostroh. Jmenuje se Havran, protože tento skalní útvar připomíná tvarem ptačí hlavu. Havran vyčnívá nad údolí ze zalesněného návrší, kterému se dříve říkalo Hüttichův kopec (438 m). Z vrcholku ostrohu, přístupného po betonových schodech se zábradlím, je krásný výhled na malebnou osadu v údolí, obklopenou zalesněnými kopci.

Pokud se chcete vydat na vyhlídku, zaparkujte na návsi kousek od místní hospůdky a vydejte se po modré značce doleva. Minete malý můstek přes potůček a dorazíte k odbočce na vyhlídku. Cesta je krátká a výhled na osadu je nádherný. My s dětmi jsme samozřejmě měli výhled zpestřený burácením hromu, a tak jsme letěli zase rychle zpátky, abychom se vyhnuli bouřce.

Střed vesničky Polesí s koupalištěm

Podstávkové domy v Polesí

Podstávkové domy v Polesí

Cesta na Havran

Cesta na Havran

Cesta na Havran

Výhled na obec Polesí z vyhlídky Havran

Výhled na obec Polesí z vyhlídky Havran

Výhled na obec Polesí z vyhlídky Havran

Kousek od obce Polesí najdete ještě další skalní útvary a vyhlídky. Posuďte sami, zda stojí za to, je navštívit.

Sloní kameny

Nazývané také Bílé kameny. Je to několik bílých pískovcových skal, které jsou rozděleny třemi širokými puklinami do několika skalních bloků a vytvářejí malé skalní město. Tvarem připomínají tyto skály slony. Jsou nápadné krásnou bílou barvou. Tyto kameny se nacházejí kousek od obce Jítrava, odkud se sem dostanete po červené turistické značce, po které můžete pokračovat dále přes Kozí hřbety, až do obce Horní Sedlo – východiště na další skalní útvary.

Sloní kameny

Horní skály

Kousek od vesničky Horní Sedlo se nachází skupina 8 skalních věží, ke kterým dojdete po zelené značce právě z této vesničky. Najdete zde Velkou a Malou Smrtku, Libereckou, Gahlerovu a Cvičnou věž, Dvojče, Sokol a Zub. Po zelené značce můžete udělat okruh přes Vraní skály a po červené značce zpět do Horního Sedla. Věže jsou vyhledávané horolezci společně s Vraními skalami.

READ  Laxenburg

Vraní skály

Po zelené značce pokračujeme dále, až přijdeme k další skupince skal – ty jsou nazývané Vraní nebo také Krkavčí skály. Opět jsou velmi oblíbené horolezci, ale pod vrcholek Šachtových věží lze vystoupit i bez horolezeckého vybavení. Odsud je pěkný výhled na blízkou Popovu skálu. Z Vraních skal pokračujte po červené značce zpět do Horního Sedla.

Popova skála

Zelená značka pokračuje na další vyhlídku Popova skála (565 m). Vrcholové skalisko Popovy skály je dominantou celé východní části Lužických hor. Tvoří je několik mohutných, o sebe opřených pískovcových bloků, mezi nimiž je poměrně široká svislá puklina. Mezi balvany, nakupenými na severní straně skály, vznikla malá skalní brána a několik menších jeskyní. Vrcholek byl dlouhá léta přístupný pouze horolezcům, ale v roce 1904 se Hugo Lubisch rozhodl vybudovat na vrcholu roubenou chatku a skálu zpřístupnit schodištěm. Po druhé světové válce byla chatka zničena, ale vyhlídka je dodnes přístupná.

Na Popovu skálu se dostanete nejlépe po zelené značce z obce Dolní Sedlo. Pokračovat můžete na blízký Sedlecký Špičák, z nějž jsou také pěkné výhledy do okolí.

Úpatí schodiště na Popovu skálu

Popova skála

Booking.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..