Miskolc: Pár slov o třetím největším městě Maďarska – část druhá: letovisko Lillafüred v Bukových horách

Po návštěvě centra Miskolce a hradu Diósgyör se přesuneme směrem do Bukových hor. Zde se skrývá nejkrásnější část města – letovisko Lillafüred. Nabízí spektakulární zámeček se zajímavými zahradami a parkem, jezero ukryté v lesích, jízdu lesní železnicí nebo návštěvu krasových jeskyní. Pro návštěvu tohoto místa si vyhraďte klidně celý den.

V tomto příspěvku se dozvíte, co všechno je k vidění na západním okraji Miskolce, na úpatí Bukových hor. Hluboké lesy lákaly již od pradávna výletníky z okolních měst, a tak zde vzniklo v roce 1892 letovisko nabízející řadu atraktivních míst pro celou rodinu. Podnět k jeho vzniku dal tehdejší ministr zemědělství hrabě András Bethlen, který jej pojmenoval po své manželce, baronce Vay Lilla.

Booking.com

1. Zámecký hotel Palota a visuté zahrady

Právě stavba zámeckého hotelu je největší atrakcí tohoto střediska. Tento hotel byl postaven v novorenesančním stylu v letech 1927 až 1930 architektem Kálmánem Luxem. Budova hotelu se tyčí nad krásným jezerem Hámori a je obklopena rozsáhlým parkem a visutými zahradami. Jednou z restaurací je renesanční restaurace pojmenovaná po králi Matyáši Korvínovi, jejíž okna jsou zdobena vitrážemi s motivy středověkých maďarských hradů. Hotel má však nádhernou výzdobu i v dalších interiérech.

Hotel Palota v Lillafüred

Interiér hotelu Palota

V hotelu se samozřejmě můžete ubytovat (odkaz na ubytování najdete tady), vybavení hotelu stojí za to – je zde krytý bazén s wellness centrem, saunou a vířivkou. Samozřejmě ale stojí za návštěvu samotné visuté zahrady a park, které jsou volně přístupné a nemusíte být v hotelu ubytováni, abyste se sem dostali.

Labyrint v zahradách u hotelu Palota

Visuté zahrady leží mezi 2 potoky – Szinva a Garadna a představují výjimečný architektonický skvost. Každá terasa je zaměřená na jiné téma – je zde zahrada mládí a setkávání, zahrada květin, poezie nebo třeba zahrada hudby. Záhony s květinami jsou doplněny sochami a dalšími architektonickými prvky. Vrcholem návštěvy zahrad je výhled na nejvyšší maďarský vodopád Szinva, vysoký 20 m, který byl vybudovaný uměle právě při stavbě hotelu Palota.

Vodopád Szinva

Hotel se nachází u jezera Hámori, které bylo během let zvětšeno a jeho hloubka nyní dosahuje 9 m, což je více než jezero Balaton. Jezero již dlouhá léta slouží k relaxaci a na jeho jižní straně je vybudována promenáda. Nejčastější aktivitou na jezeře je plavba na lodičkách.

READ  Skalní vyhlídka Havran v Polesí a další vyhlídky u Rynoltic

2. Krasové jeskyně v Lillafüred

Jak již jsem se zmínil v příspěvku údolí Szalajka v okolí Egeru jsou Bukové hory krasovým pohořím. Díky tomu je možné navštívit i několik jeskyní, které jsou zpřístupněné veřejnosti. Dvě nejznámější jsou přímo v letovisku Lillafüred – Anna-barlang a Szent István-barlang – tedy Annina jeskyně a jeskyně svatého Štěpána.

Vstup do Anniny jeskyně je přímo v zahradách kousek od vodopádu. Jeskyně byla objevena již v roce 1833 a stala se velkou turistickou atrakcí, dokonce ji navštívil v roce 1847 básník Sándor Petöfi. Celková délka jeskyně je 568 m, ale zpřístupněno je 200 m. Délka prohlídky trvá kolem 30 minut. Jeskyně má sintrovou výzdobu a k vidění je i řada fosilií. díky tomu je tato jeskyně poměrně unikátní. Cena vstupenky do jeskyně byla v roce 2018 1200 HUF pro dospělého a 800 HUF pro dítě. Jeskyně je přístupná celoročně, v období od 1.listopadu do konce dubna je prohlídka vždy 1×denně ve 12:00.

Vchod do jeskyně Anna-barlang ve visutých zahradách

Druhou zpřístupněnou jeskyní je Szent István-barlang, tedy jeskyně svatého Štěpána.Tuto jeskyni našli lidé v roce 1913 při hledání ztraceného psa, pro veřejnost byla ale zpřístupněna až v roce 1931. Za Druhé světové války byla krápníková výzdoba poničena a jeskyně byla znovu zpřístupněna až v roce 1955. Jeskyně má klasickou krápníkovou výzdobu s četnými stalaktity a stalagmity. Otevřena je celoročně, vstup se nachází kousek nad hotelem Palota u silnice protínající Bukové hory ve směru z Egeru, asi 50 m od parkoviště. Cena vstupného je stejná jako u jeskyně Anna-barlang.

Tyto 2 jeskyně společně se slavnou jeskyní Baradla na hranici se Slovenskem patří k nejvýznamnějším jeskyním Maďarska a rozhodně stojí za vaši návštěvu. Prohlídka obou jeskyní trvá zhruba 30 minut a je vhodná i pro děti. U jeskyně Baradla naopak musíte počítat s poměrně dlouhou prohlídkovou trasou. Obě jeskyně nejsou bezbariérové, s kočárkem tedy na prohlídce neprojedete.

Booking.com

3. Úzkorozchodná lesní železnice u Lillafüred 

V roce 1920 vznikla v Lillafüred lesní železnice, sloužila k přepravě dřeva ale již v roce 1923 byla využita i pro přepravu osob. Od roku 1990 slouží pouze jako turistická atrakce pro osobní dopravu a představuje další atraktivní možnost strávení volného času u Miskolce. Lesní železnice rozhodně potěší děti i dospělé. Výhodou této úzkokolejky je, že vláčky jezdí z Miskolce a pokračují ze stanice Lillafüred až do stanice Garadna, takže ji můžete použít i k transportu do Lillafüredu. Samozřejmě tento úsek není moc atraktivní, protože vede městem, nicméně použití vláčku z Miskolce je plusem. Nezapomeňte ale, že vláček jezdí ze stanice Miskolc-Dorottya ut., která je kousek od čtvrti Diósgyör, nastoupit lze samozřejmě i na zastávce u hradu.

Historické foto lesní železnice v Lillafüred

Lesní železnice Lillafüred

Vláček ze stanice Lillafüred pokračuje dále do stanice Garadna v Bukových horách a jeho trať je opravdu atraktivní. Na rozdíl od většiny jiných železnic totiž ve své střední části kvůli přehradě nevede údolím podél potoka, ale stoupá ve svahu, převýšení překonává i pomocí velkého viaduktu a projíždí dvěma více než stometrovými tunely. Z cílové stanice Garadna je možné udělat túru do údolí Szalajka, nicméně s dětmi to bude poněkud namáhavé, proto je asi nejefektivnější projížďka železnicí a návštěva atraktivních cílů v Lillafüred.

READ  Cesta proti proudu Neretvy - kaňon Jablanica a Boračko jezero

Jízdní řád železnice najdete na tomto odkaze: http://mvkzrt.hu/en/railway-timetable.

4. Starobylá vysoká pec na dřevěné uhlí

Tato pec na dřevěné uhlí patří k nejvýznamnějším technickým památkám v Maďarsku. Hutě na dřevěné uhlí se v bukových horách stavěly již někdy kolem roku 1765, na tomto místě fungovala původní pec až do roku 1820. Nicméně již v roce 1813 byla postavena pec nová, která fungovala až do roku 1867. Pec má tvar komolého jehlanu a výšku přes 11 metrů. Po zastavení výroby pec chátrala, ale roku 1951 došlo k její obnově. Vedle vysoké pece je umístěno muzeum výroby železa v tomto regionu, které patří pod národní technické muzeum Maďarska.

Vysoká pec na dřevěné uhlí

Prohlídka vysoké pec je možná ve čtvrtek, pátek a sobotu, muzeum železářství je otevřeno v létě od čtvrtka do neděle, v září od čtvrtka do soboty. Vstupné je 800 HUF pro dospělého a 400 HUF pro děti od 6 let. Poslední sobotu v měsíci je vstupné zdarma. Vysoká pec je umístěna v osadě Újmassa, přes kterou jezdí lesní železnice z Lillafüred do stanice Garadna.

Kousek od muzea a vysoké pece najdete chov pstruhů s klasickou smažírnou ryb, jakou známe z Polska. To znamená, že zde dostanete čerstvé smažené pstruhy – nikoliv grilované, ale opravdu smažené jako v Polsku.

5. Další zajímavosti v okolí

Při cestě od hradu Diósgyör do Lillafüred nemůžete minout muzeum papíru. Toto muzeum ukazuje historii výroby papíru a dílnu, kde je možné vyrobit ruční papír. Bohužel je otevřeno pouze v pracovních dnech a první sobotu v měsíci dopoledne. Vstupné je 350 HUF pro dospělého a 250 HUF pro studenta. Děti do 6 let tedy budou asi zdarma. Otvírací doba je uzpůsobena umístění muzea v budově, kde stále funguje papírna.

READ  Smutná cesta domů

Pod hotelem Palota při příjezdu do Lillafüred je ještě hutnické muzeum a samozřejmě nemůžeme pominout místní zoo, která je také v této části Miskolce – při cestě od Diósgyöru odbočíte doprava – sledujete cedulky Miskolci Állatkert. Vstupné do zoo je 1200 HUF pro dospělého a 900 HUF pro dítě od 3 let. Dítě do 3 let platí registrační vstupenku 100 HUF. Zoo v Miskolci je umístěna v pěkném lesním prostředí, ale není tu mnoho zvířat a podle recenzí návštěvníků je zoo v blízké Nyíregyháze asi hezčí.

Kromě výše popsaných zajímavostí nabízí okolí Miskolce řadu výletů po lesích Bukových hor. Jedná se ale spíše o tůry pro turisty, které baví chůze jako taková, pro rodiny s dětmi to bude asi nuda. Zajímavostí je obec Repáshuta na cestě mezi Egerem a Miskolcem, kde žije zhruba polovina obyvatel slovenské národnosti. Zájezdy cestovních kanceláří zde mají zastávku, ale upřímně netuším proč, zastavovali jsme se zde a nenašli na obci téměř nic zajímavého. Snad jen, že se jedná o, na Maďarsko, relativně vysoko položenou obec.

Závěr

Naše putování Maďarskem pokračovalo z Egeru právě sem do Lillafüredu. Strávili jsme zde zhruba 4 hodiny, během nichž jsme viděli zlomek výše popsaných cílů. Pokud budete v Miskolci, vyhraďte si na Lillafüred celý den, letovisko za návštěvu zcela jistě stojí, i kdyby jste měli obětovat návštěvu centra města. Miskolc jako takový neupoutá, ale Lillafüred díky své poloze určitě ano.

Příště se dočtete o další části Miskolce, kde se nachází jeskynní termální lázně Tapolca. Také se dozvíte, kde se nejlépe v Miskolci ubytovat.

Booking.com

O městě Miskolc a hradě Diósgyör se dočtete v prvním díle seriálu o Miskolci:

Miskolc: Pár slov o třetím největším městě Maďarska – část první: centrum města a hrad Diósgyör

O jeskynních lázních Tapolca se dočtete ve třetím díle:

Miskolc: Pár slov o třetím největším městě Maďarska – část třetí: termální lázně v jeskyni Tapolca a ubytování v Miskolci

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..