Nejkrásnější skalní vyhlídka Českého ráje a skalní bludiště v Besedických skalách

Víte, kde se nachází pravděpodobně nejkrásnější skalní vyhlídka v Českém ráji? Je to uprostřed skalního bludiště poblíž obce Besedice nad Malou Skálou. Najdete zde nejen romantická zákoutí, skalní průlezy a jeskyňky, nádherné výhledy na Ještěd a okolní vrcholy a skály, ale i připomínku minulých dob, kdy se po Bílé Hoře ve skalách ukrývali protestanti. Vydejte se s námi do několika skalních měst u této obce a uvidíte, že Český ráj nejsou jen Prachovské skály či Hruboskalsko. Booking.com

Besedice jsou malá vesnička nad Malou Skálou. Žije zde trvale necelá stovka obyvatel, zbytek lidí, které zde potkáte, tvoří chalupáři nebo turisté. Příjezd do této obce je možný z Malé Skály po úzké zakroucené silničce, která prudce stoupá a nejprve se z ní otvírají nádherné výhledy na skalní hrad Vranov, postupně ale zmizí v lese a klesá do obce Koberovy, pod které Besedice patří. Než do Koberov ale přijedete, odbočíte doprava do Besedic, kde na vás čeká na začátku obce malé placené parkoviště. Druhou možností je silnice 282, která spojuje Železný Brod a Rovensko pod Troskami a vesnicí Koberovy prochází. V roce 2018 byl poplatek za parkování na celý den 40 Kč.

Přímo u parkoviště jsou 2 možnosti občerstvení v místních restauracích, které nabízí základní možnosti občerstvení (jednoduchý oběd, nápoje, nanuky apod.) – nic extra, řekl bych takový český standard v menších (i když turistických) obcích. Třetí možnost je pak na konci obce přímo na turistické trase.

Z parkoviště sledujte cedulku červené značky, která vás dovede na rozcestí U Kalicha. Zde je naše hlavní výchozí místo celého okruhu. Musím říct, že značení v celých skalách je dobré, ale poněkud barevně zmatené. Celý okruh je v mapě označen jako naučná stezka Besedickými skalami, ale v terénu tuto značku nenajdete. Většina okruhu je označena žlutou značkou, ale z nepochopitelných důvodů nikoliv z tohoto rozcestí. Vydejte se odsud nejlépe po modré značce přes Besedickou vyhlídku k Modlitebně, kde se napojíte na žlutou značku a po té celý okruh dokončíte.

Vstupujeme do skalního labyrintu Kalich

Skalní bludiště Kalich

My jsme neměli moc času, a tak jsme se vydali nejprve ještě kousek po červené na další rozcestí Kalich – Na Rovně, cesta vedla kolem několika domů včetně zahrady s nádhernými rododendrony a na tomto dalším rozcestí se připojila na žlutou značku. Po žluté značce jsme přišli do skalního bludiště Kalich. V tomto bludišti najdeme hlavně zřícené skalní bloky a výklenky. My se nacházíme nejprve v horní části bludiště a přijdeme na Vyhlídku Českých bratří. Ta je nazvaná podle Jednoty bratrské, jejíž příslušníci provozovali tajně své obřady v blízké modlitebně.

Cestou k Vyhlídce Českých bratří

Vyhlídka Český bratří

Vyhlídka Český bratří

Z vyhlídky již není příliš vidět, protože okolní stromy jsou už dávno vyšší než tato vyhlídka. Místo je ale pěkné, protože cesta vede po skalních lávkách mezi okolními skalními vršky a hlavně pro děti má tato cesta kouzlo. Z vyhlídky sejdeme dolů již mezi skály do bludiště, až dorazíme do nádherné skalní modlitebny, místu obřadů Českých bratří. Je zde cítit citelný chlad v porovnání s jinými částmi bludiště, což v letním parnu přináší příjemné osvěžení.

Sestup do Motlitebny ke skalnímu oltáři

Motlitebna

Ve skalách najdeme skalní oltář z roku 1634 a do skály vytesaný kalich s letopočtem 1634. Kromě kalichu je vytesáno i několik veršů J.A.Komenského a mnicha Erazima Vitáska, které vytesal právě tento františkánský mnich z Turnova v době národního obrození. Verš J.A.Komenského: „Věřím v boha, že po přejetí vichřic hněvu, vláda věcí tvých k tobě se zase navrátí, ó lide český.“ a a veš E.Vitáska: „Vítám tebe v citu rozechvění, místo s tu sluji tvoji, jež před věky v krutém utrpení, skryla Bratry pod obojí.“

Nápisy na skále z dob třicetileté války

Modlitebna

Modlitebna je příjemné místo k odpočinku a k připomínce této pohnuté doby našich dějin, která se dnes našim dětem těžko vysvětluje.

READ  Romantický hrad Vranov nad Malou Skálou

Zde žlutá značka končí a my jsme pokračovali po modré jakoby zpět do Besedic a po výstupu z modlitebny odbočili po krátké neznačené cestě a vrátili se zpět na žlutou a rozcestí Kalich – Na Rovně.

Skalní bludiště Chléviště

Následující část okruhu patří k tomu nejhezčímu v Českém ráji, alespoň podle mého soudu. Žlutá značka pokračuje lesem a klesá dolů do dalšího skalního labyrintu – postupně se terén stává členitější, vy překonáváte četné schůdky a průlezy a kolem vyrůstají jako houby větší a větší skály. V samotném srdci tohoto bludiště jsou velmi úzké skalní průlezy a chodby, které vypadají jako by byly vytesány lidskou rukou. Pravý ráj pro děti a jejich hru na schovávanou.

Skalní průlezy v Besedických skalách

Stoupání na vyhlídky

Nejprve se dostanete ke sluji Václava Sadovského, což byl český exulant ze Sloupna, který se zde ukrýval během třicetileté války a hned nad ní na vás čekají dvě vyhlídky, které jsou asi nejkrásnějšími v celém Českém ráji, respektive výhled z nich. Je zde totiž nádherný výhled na Ještědský hřbet v čele se slavnou rozhlednou, dole pod vámi je vidět skalní hrad Vranov nad Malou Skálou a najdete na obzoru i Frýdštejn s rozhlednou Kopanina. Vyhlídky nejsou zarostlé stromy, a tak je pohled na údolí Jizery s vrcholy v pozadí opravdu dokonalý. Tyto dvě vyhlídky jsou hned vedle sebe – vlevo je Hořákova vyhlídka pojmenovaná podle Františka Hořáka, který byl řídícím učitelem v obci Loučky a předsedou Okrašlovacího spolku, který se zasloužil o zpřístupnění těchto vyhlídek, vpravo je Husníkova vyhlídka, pojmenovaná po Antonínu Husníkovi, řediteli továrny Aero v Praze na Vysočanech, který zase daroval železo na stavbu vyhlídek.

výstup na Husníkovu vyhlídku

Husníkova vyhlídka

Husníkova vyhlídka

Výhledy na Ještědský hřbet

Výhledy na Ještědský hřbet

Výhledy na Ještědský hřbet

Skalní hrad Vranov

Výhledy do kraje

Pod těmito vyhlídkami najdete další z jeskyní – tentokrát je to Jeskyně Matěje Krocinovského – to byl luteránský kazatel, který se zde ukrýval v roce 1634 a nakonec byl odhalen a vypovězen z Čech. Cestou dál po žluté značce se dostanete skalním labyrintem ještě ke dvěma dalším vyhlídkám, ty jsou ale již zarostlé stromy a není z nich tak impozantní výhled jako z prvních dvou. Nejprve je to Vyhlídka Kde domov můj a nakonec Kinského vyhlídka, pojmenovaná po Františku Kinském, který byl majitelem bývalé turistické chaty, která stála u rozcestí U Kalicha.

Kinského vyhlídka

Kinského vyhlídka

Kinského vyhlídka

Vyhlídka na Suché skály

Kousek za těmito vyhlídkami ze skalního bludiště Chléviště přijdeme na rozcestí Pánovo pole, kde po skalách není ani památky a narazíme na červenou značku, kterou se dostaneme buď dolů do Malé Skály nebo zpět k rozcestí U Kalicha. My budeme sledovat ale dál žlutou značku, která nás zavede na třetí zajímavé místo dnešního výletu. Jedná se o vrchol Sokol – 562 m vysoký relativně osamocený skalnatý vrchol obklopený dvěma skalními věžemi (Tyršova skála a Hodánka). U tohoto vrcholu najdeme krátkou odbočku na vyhlídku, z které se otevírá nádherný pohled na „české Dolomity“ – Suché skály.

READ  Zámek Kačina ožil tradiční Hubertovou jízdou a Jezdeckými slavnostmi

Suché skály jsou v české krajině ojedinělý útvar, ale bohužel jsou přístupné pouze horolezcům a nevede kolem nich žádná turistická cesta. Je zde totiž velké nebezpečí pádu kamenů a zranění. Vychutnat si pohled na Suché skály můžete právě odsud, z vrcholu Sokol. My jsme zde bohužel nebyli, protože děti měly již hlad (jak jinak) a šli jsme jen na chvilku bez svačin – vrátili jsme se po červené značce do Besedic. Pokud půjdete na Sokol,  pak vás do Besedic zavede žlutá značka, která skončí u rozcestí U Kalicha, kde to již dobře známe.

Suché skály z vrcholu Sokol

Booking.com


Okruh Besedickými skalami patří k tomu nejlepšímu, co může Český ráj nabídnout. Nejkrásnější výhledy jsou ze dvou vyhlídek směrem na Ještěd a okolí, vzhledem k tomu, že výhled je ve směru na západ, doporučuji návštěvu skal dopoledne.

Když budete v oblasti Malé Skály, doporučuji také navštívit skalní hrad Vranov.

Romantický hrad Vranov nad Malou Skálou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..