Jak se Krakonoš rozlítil aneb za zkamenělou princeznou do Bludných skal

Bor a Hejšovina, dva mohutní strážci Kladského pomezí, již odpradávna opředeni řadou pověstí. Vždyť lidská síla by přece nemohla postavit taková mohutná skalní města se spoustou chodeb a průlezů, spár a převisů. Obrovské balvany v hlubokých lesích strážící těch pár přístupových cest do skalních bludišť Stolových hor jako vojáci. Ne nadarmo se Kladskému pomezí říká „Krajina příběhů“. Snad každý kámen, křížek na rozcestí nebo staletý osamocený strom tu má svůj příběh. Lidé se odpradávna báli těchto míst a vyhýbali se jim. Nejeden zabloudil ve skalním labyrintu pískovcových skal a už jej nikdo nikdy neviděl. Každý rok také zmizela spousta chudých lidí, kteří hledali poklady ve skalách a říkalo se o nich, že je sebral samotný ďábel. Vydejte se s námi na stolovou horu Bor a poznejte tajemství zdejší zkamenělé princezny.

Booking.com


Paní Eva Koudelková vydala celou řadu pověstí v knížce „Od Homole k Hejšovině“, kterou máme s dětmi doma a v které najdete známou pověst o vrcholu Bor. V neděli jsme se tam s dětmi vydali a znalost této pověsti ještě umocnila zážitek ze skalního labyrintu, který je úplně jiný než třeba v Adršpachu či skalách na Malé Skále.

Krakonoš posílá na Bor a Hejšovinu ze svých Krkonoš bouři

Pověst spojuje Kladské pomezí s blízkými Krkonošemi. Jejich pán Krakonoš jezdil totiž často sem na vrchol Bor za krásnou princeznou. Na vrcholu Bor bydlel mocný čaroděj, který zde vystavěl divukrásný palác. Jeho dcera byla krásná, on ji bezmezně miloval, ale ona mu lásku neoplácela, byla pánovitá a neměla asi ráda vůbec nikoho. Krakonoš chtěl krásnou princeznu požádat o ruku, ona se mu však stále jen vysmívala a nepomohlo ani to, že pro ni Krakonoš zřídil krásnou zahradu s jezírkem plným ryb. Princezna jen kula pikle, jak se Krakonoše zbavit. Nakonec se rozhodla, že se tajně provdá za mladého, ale chudého jinocha.

Princezna ozdobně vyšívala košili, když se objevil opět Krakonoš a naléhal na princeznu, aby si ho vzala za muže. Princezna se mu vysmála a odpověděla mu, že se provdá hned, jak došije tuto košili, ale ne za Krakonoše, ale za jiného – za chudého mladíka. Když to Krakonoš uslyšel, strašlivě se rozlítil a vyvolal hrozivou bouři. Bouře zničila zámek, jezírko, zahradu a na celé okolí dopadly obrovské balvany, které vytvořily neprostupné bludiště, na jehož okraji najdete skálu, která vypadá jako zkamenělá princezna.

Princeznu již nikdo nikdy neviděl. Jen jednou v roce na Velký Pátek prý princezna ožije a ušije pouhý jeden steh na své košili. V ten moment se objeví palác v celé své kráse, ale po chvilce vše zase zmizí a princezna opět zkamení. Na celý další rok. A takhle se koloběh opakuje, až do doby, kdy princezna svou košili dokončí. Pak nastane prý konec světa.

Jiná pověst zase vypráví o tom, jak nechal Krakonoš celé vojsko zkamenět. Proto v okolních lesích najdete spoustu obrovských balvanů.

READ  Pohádkové arboretum v Polsku kousek od hranic

Na vrcholu Boru, který je přímo na hranici Čech s Polskem, najdete skalní bludiště. Tento layrint se jmenuje Bludné skály (je to v Polsku takže polsky Blędne Skały). Dříve, než se toto místo podařilo zpřístupnit dřevěným značeným chodníčkem, zde spousta lidí zabloudila. Vždyť řada průlezů, kudy cesta vede, je tak úzkých, že zde stěží projde hubený člověk. Díky tomu se hlavně pro děti stává návštěva bludiště velkým dobrodružstvím. No a zkamenělá princezna je již třešničkou na dortu.

Vydejte se za dobrodružstvím Stolových hor a nebudete litovat. Skály jsou součástí polského národního parku Góry Stołowe, a tak zde platí omezení platné v jakémkoliv národním parku. Příjezd autem na parkoviště je od města Kudowa-Zdrój po silničce spojující toto lázeňské město s městem Radków. Samotná silnička je nazývaná silnicí sta zatáček a dostanete se tudy do srdce národního parku vesničky Karłów, východiště mnoha výletů včetně známé Hejšoviny. Samotné lázeňské městečko Kudowa s krásným parkem stojí za samotnou návštěvu, tato oblast patří k nejhezčím částem Polska. U silničky do Karłowa je u odbočky na Bludné skály parkoviště, které můžete použít, pokud chcete okruh skalami spojit s procházkou a trochu si výlet prodloužit. Jinak se dostanete přímo ke vstupu do labyrintu po silničce, kde je ale časově omezený vjezd – vždy 45 minut se smí jet nahoru ke skalám a 15 minut dolů, aby nedocházelo k zácpám. Přece jen silnička je úzká a v létě je zde poměrně hodně lidí.

Já doporučuji ale příjezd jinudy. V obci Kudowa jeďte doleva směrem ke skanzenu Pstrążna, který též doporučuji navštívit, a těsně před sjezdem ke skanzenu odbočte na samotný konec světa – do vesničky Bukowina Kłodzka. Zde najdete parkoviště u dětské léčebny a pokračujte pěšky po zelené značce. Za půl hodiny krásnou cestou nezničeným lesem dojdete ke vstupu do skal. Poslední úsek vede po kamenných schodech a je docela prudký, však také šplháte na stolovou horu.
Booking.com


Šplháme po zelené značce po státní hranici

Výstup po schodech na stolovou horu

Už tam budem?

Vstupné do skal je pro dospělého 10 zł, děti platí polovic od 7 let, mladší jsou zdarma. Můžete zde platit i platební kartou, což návštěvníci z Čech jistě uvítají. Vezměte si ale s sebou svačinu, není zde žádná chata (na rozdíl od Hejšoviny). Okruh skalami trvá asi 45 minut a součástí je krásná vyhlídka na Broumovské stěny a na konci pěkné posezení i s přístřeškem. Bohužel během naší návštěvy Krakonoš neustále hrozil bouří a nebylo vůbec vidět do dálky, takže nemohu sloužit pěknou fotkou z vyhlídky. I fotky z okruhu jsou docela temné. Však také celá cesta vede tmavými skalními průrvami, kde rozhodně neprojdete ani s nosítkem. Ale zase naopak mohu potvrdit, že celá cesta je po rovině po dřevěném chodníčku, takže ji zvládne celou i aktivnější dvouleťák.

READ  Perla polské části Krkonoš - městečko Karpacz

Bludné skály rozhodně doporučuji i pro menší děti, které toho moc neujdou, jediné nebezpečí je, že spadnou z lávky do bláta (pokud tedy půjdete jen okruh a nepůjdete po schodech ze spodního parkoviště). To Hejšovina, ta už je jiné kafe, tam se neobejdete bez nosítka a výstup sem z Karłowa je fyzicky dost náročný. Ale o tom až zase někdy jindy.

Vstupní brána do skal

Výstup na skalní vyhlídku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Začíná skalní bludiště

Celou cestu zde vede dřevěný chodníček

Po dřevěném chodníčku do hlubin

Po dřevěném chodníčku do hlubin

Cesta se začíná zužovat

Cesta se začíná zužovat

Kolem dřevěných lávek je docela mokro

Zvláštní skalní útvar vypadá jako od Krakonoše

Bludné skály jsou plné úzkých průchodů

Tady už s nosítkem neprojdu

Skalní jezírko

V bludišti skal

Nebude na nás rozhodně pršet

Úzká cestička

Úzká cestička

Kořenový tunel z blízka

a z dálky

Temno a ponuro

Cestu zvládne i dvouleťák

Už jsme skoro venku

Poslední zatáčka


Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..