Jak se žilo v Českém koutku? Skanzen Stroužné

S dětmi po Evropě není jen o cestování po cizích krajích. Nepíši dalekých, protože cestujeme po Evropě a to není dnes žádná věda. Na Velikonoční pondělí jsme se vydali do malebné obce kousek od českých hranic nacházející se v Českém koutku. Do skanzenu v obci Stroužný (polsky Pstrazna) a to nejen za velikonočními zvyky.



Booking.com


Víte, co je to Český koutek?  Pokud tedy zrovna nebydlíte na Náchodsku nebo Broumovsku, tak asi pravděpodobně ne. Jedná se o území v Polsku poblíž lázní Kudowa, kde již od 11.století žila výrazná česká v menšina na jinak německém území. V celkem 11 vesnicích žilo v roce 1902 přes 5000 česky mluvících obyvatel. Bohužel většina byla pohlcena Němci a později Poláky.

Evangelický kostel v Stroužném

Celá oblast českého a polského pohraničí v okolí Náchoda a Broumova má své osobité kouzlo. Však také heslo Kladského pomezí, jak se zdejší území nazývá je „Krajina příběhů“. Každé místo, pomníček, křížek, kostelík, vše žije svými příběhy, historie je zde patrná na každém kroku. Já zdejší tajemno miluji a v České republice neznám příliš mnoho oblastí, které na člověka takto působí.

Skanzen Stroužný

Charakter území v Čechách a v Polsku je podobný. Členité území, zapadlé vesničky, dříve v zimě zapadané sněhem, opuštěné samoty, neúrodná půda, tvrdý život místních lidí. Hlavně u dnešních hranic – u Machova a okolních vesnic, nejen na české straně. Jednou z posledních vesnic v Českém koutku je právě Stroužný, malá osada vysoko v kopcích nad Kudowou, kde dnes trvale žije pouze hrstka lidí a turisté ji znají pouze podle grilovaných pstruhů v místní restauraci.

Pohled na Krkonoše

 

Právě zde na prudkých svazích byl postaven skanzen – malý rozlohou, ale kouzelný svou polohou, neskutečnými výhledy na Krkonoše a duchem místa. Péčí zaměstnanců několikrát za rok skanzen ožívá různými akcemi připomínajícími zvyky našich předků. Jedním z dobrých duší skanzenu je i paní Hauschke, potomek poslední Češky, žijící v Českém koutku – která již bohužel zemřela a jejíž chalupa stála právě zde v Stroužném. S tou se domluvíte bez problémů i česky a která zde o víkendech v sezóně neúnavně zadělává tradiční metodou chléb, jež peče v jedné z chalup v původní peci.

Chalupa ve skanzenu – zde se peče chléb

Naše děti skanzen milují a my se sem opakovaně během roku vracíme. První akcí v roce je vždy Velikonoční pondělí. To se připomínají tradiční zvyky. Jsme v Polsku, ale zdejší zvyky jsou stejné jako u nás – mazanec a pomlázka. Je to dáno opravdu polohou v Českém koutku. Tyto zvyky v Polsku neznají. Děti se tu pobaví při koulení vejce z vršku do důlku a při hledání velikonočního zajíčka a dospělí vyzkouší své plíce při výstupu k funkčnímu větrnému mlýnu, který je vysoko na kopci.

READ  Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část třetí: Bagni San Filippo

Pokud byste se sem chtěli vydat, doporučuji některou z akcí. Nejbližší akce bude na začátku května, další pak v průběhu léta a podzimu.

Další fotografie doplňuji již barevné:

 

 


Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..