Po proudu řeky Una – Bosanska Krupa

Severní část Bosny a Hercegoviny není příliš hornatá. Směrem od Bihaće na severovýchod se poslední kopce objevují právě kolem řeky Una, která mezi Bihaćem a Bosanskou Krupou teče stále v kaňonu. Naše cesta pokračovala dále po proudu řeky Una směrem k hranicím s Chorvatskem.



Booking.com


Cestou mineme odbočku k hradu Ostrožac, postavenému na vysoké skále na řekou. V poslední době pomalu probíhá obnova tohoto magického místa, zničeného během dlouhé historie. Bohužel mentalita místních obyvatel rekonstrukci příliš nenahrává, nicméně i tak stojí za to pár chvil na tomto místě strávit.

Po příjezdu do Bosanské Krupy zaparkujeme auto v historickém centru. Je zde řada míst v uličkách, kde lze bezplatně zaparkovat, takže nemusíme parkování příliš řešit. Ve městě není příliš mnoho pamětihodností, za zmínku stojí hlavně park na ostrovech na řece Una, který je upravený jako rekreační oblast. Je zde možnost občerstvení a zábavy a jedná se o příjemnou procházku po ostrovech na řece spojených četnými mosty a lávkami. Voda v řece je čistá a dovoluje tak návštěvníkům i koupání.

Nad řekou na dřevěném molu se nacházejí tradiční domky – vodenice, které jsou upraveny jako apartmány. Ubytování v nich lze najít na Airbnb, my jsme jej ale nevyzkoušeli, protože minimální doba ubytování jsou 3 dni. Vzhledem k poloze na řece je ale ubytování kouzelné a stojí za to.

Na městem se tyčí na pahorku středověká pevnost, z které je krásný výhled do okolního kraje.

Bosanská Krupa je příjemná zastávka na severu Bosny a Hercegoviny, ale stačí jako zastávka při průjezdu tímto regionem. Naše cesta z Bihaće pak pokračovala dále kolem řeky Una a určitě byl dojem z této oblasti ovlivněn vysokými teplotami – přes den bylo asi 35°C.

Bosanska Krupa

Bosanska Krupa

Bosanska Krupa

Bosanska Krupa



Booking.com

READ  Navštivte s dětmi slavnosti na královském hradě Svojanov

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..