Navštivte s dětmi slavnosti na královském hradě Svojanov

Hrad opředený řadou legend položený v malebné krajině na pomezí Čech a Moravy. To je královský hrad Svojanov, který se nachází uprostřed lesů mezi Poličkou a Svitavami. Hrad, který již sám císař Karel IV. označil jako jeden z nejvýznamnějších hradů království. Během roku se na Svojanově koná spousta historických slavností.


Booking.com


Jarní slavnosti, které se konají vždy v polovině dubna, otevírají na Svojanově sezónu, bohatou na spoustu událostí. Většina akcí je historická a zapadá do prostředí gotického hradu obklopeného hlubokými hvozdy. Při pobytu na hradě se snadno vžijete do středověkého života hradních dam, rytířů či krásných princezen.

Morena na hradě Svojanov

„S dětmi po Evropě“ jsme vyrazili na hrad Svojanov letos poprvé. Čekala nás dvouhodinová cesta přes Hradec Králové, Vysoké Mýto a Litomyšl do Poličky a pak už jen do nekonečných lesů, z nichž se z čista jasna vynořil zalesněný kopec, na jehož holém vršku se tyčí tento královský hrad.

Vstup na všechny slavnosti je zdarma, ale bohužel nejprve zaplatíte 40 Kč za parkovné a poté dalších 60 Kč za vstup do venkovních částí hradu. Vzhledem k tomu, že hrad je nově a krásně zrekonstruován a parkoviště je malé, poplatek za parkovné dokáži pochopit. Vstup do venkovního areálu ale určitě neplaťte, zvolte si jeden z okruhů, protože v ceně prohlídky jsou i všechny venkovní prostory. Cena prohlídkového okruhu je pro dospělého 120 Kč, děti platí od 6 let (80 Kč).

Hrad je opravdu krásně zrekonstruován a kromě dvou prohlídkových okruhů nabízí i restauraci a možnost přespání v penzionu na hradě.

Zrekonstruovaný hrad Svojanov

Jarní slavnosti měly opravdu nabitý program. Každý si mohl přijít na své – vystupovali zde šermíři, své umění předváděl sokolník, děti potěšil kouzelník a všichni se mohli seznámit s jarními zvyky či historickými palnými zbraněmi.

Král hradu Svojanov

Děti si dravce mohly i pohladit

Výklad pana sokolníka

Kouzelnické představení

Na nás zanechala dojem i prohlídka. Na hradě jsou dva prohlídkové okruhy – první okruh vás zavede do empírového paláce a druhý naopak do hradního sklepení a mučírny. My jsme zvolili druhý okruh a vydali se do sklepení. Průvodce nám vyprávěl hradní pověsti – O zazděné paní Kateřině, O správci Rašínovi nebo třeba O vypálení Skalského dvora.

Paní Kateřina byla zazděna do hradeb, když ji manžel přistihl s milencem.

Hrad Svojanov opředený pověstmi

Mučírna na hradě Svojanov je „skvěle“ vybavena – nechybí tu skřipec, křeslo s železnými hřeby a další významné mučící nástroje. Pan průvodce o všech fundovaně vyprávěl, jako by je sám denně používal 🙂 Samozřejmě jsme si něco mohli i sami vyzkoušet.

Mučírna na hradě Svojanov

Mučírna na hradě Svojanov

Mučírna na hradě Svojanov

Je libo natáhnout na skřipec?

Po prohlídce na nás čekala řada stánků se dřevěnými hračkami a jinými dřevěnými předměty (třeba pěkné vařečky), bylinnými sirupy či sušenými bylinkami nebo keramikou. Pozitivní je, že zde nebyli žádní hrůzostrašní překupníci.. Děti čekalo pár dílniček a o zábavu se postaral i párek pávů…

Jen kolovrátku zpívej…

Keramika z Neratova

Kovové šperky od Helfštýna

Dětská dílnička

Rozčepýřený páv

Hrad Svojanov díky krásné poloze v hlubokých lesích daleko od civilizace, šetrné a zdařené rekonstrukci a nápaditosti vlastníka, kterým je město Polička nabízí příjemně strávený víkendový den celé rodině. Neváhejte a vydejte se na nějakou z dalších akcí…

READ  Nezničený klenot bosenské přírody - vodopády na řece Una

Jediným minusem je restaurace – sice pěkná, ale s nepříliš vydařenou kuchyní.

A pár obrázků na závěr:

Pohled z hradu na jeviště

Městys Svojanov pod hradem

Funkční sluneční hodiny na hradě

Zátiší na hradě

Pro úplnost: na hrad dojedete bez problémů s kočárkem a na parkovišti je pěkné dětské hřiště…

Dětské hřiště na hradě




Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..