„Maďarské Pamukkale“ a turecké lázně v Egeru

Oblast v okolí Egeru stojí za návštěvu i kvůli přírodním a kulturním krásám. Když už jste ale kdekoliv v Maďarsku, zajímá vás také, které termální lázně navštívit. Ne každé jsou totiž vhodné pro děti a někde se s dětmi ani nesmí. Tento článek vás tedy nejprve seznámí s termálními prameny v okolí Egeru. 



Booking.com


V okolí města Eger jsou četné vinice a pohoří Bükk (česky Bukové hory), díky nimž toto území odlišující se od valné části nížinatého Maďarska získává na atraktivitě a určitě stojí za návštěvu. Kromě přírodních a kulturních krás zde samozřejmě najdete také několik pěkných termálních lázní.

Začneme přímo v Egeru, kde vás zaujmou jednak Termální a zážitkové lázně, které mají velkou venkovní část a jsou vhodné hlavně v teplé části roku a jednak Turecké lázně vhodné spíše v chladnější části roku díky vnitřnímu prostředí. Pro děti jsou vhodné venkovní lázně, v Tureckých bazénech se budou nudit, ty jsou určené spíše pro relaxaci a sedací koupele v léčivé vodě.

Termální a zážitkové lázně v Egeru

Termální lázně v Egeru mají dlouhou tradici – byly založeny již roku 1934, ale zážitková část, která vás s dětmi nejvíce zaujme, je relativně nová. Hlavní bazén je částečně otevřený a částečně krytý a nabízí 14 zážitkových prvků, jako jsou perlivé koupele, vany, chrliče, masážní trysky. Pýchou lázní je vodopád, který má 6 výtoků až do výšky 2 m.

Pro děti je zde dětský bazén s teplotou 29°C a hloubkou 70 cm a brouzdaliště s teplotou 30°C s různými zážitkovými prvky. Děti asi nejvíce zaujme další dětský bazén s vodním hradem a skluzavkami. Při porovnání s navštívenými termálními bazény v Zalakaros jsou ale lázně v Egeru vybavením horší.

Samozřejmě nechybí ani léčebný termální bazén se sirnou vodou o teplotě 37°C vybavený wellness prvky, plavecký bazén o teplotě 26°C, velký letní bazén s teplotou 28°C, do kterého vyvěrá přímo pramen a ještě bazén s léčivou vodu o teplotě pouze 29°C napájený z Tureckých lázní.

Stránky termálních a zážitkových lázní v Egeru jsou dostupné i v angličtině nebo němčině. Odkaz najdete tady.

Výhodou termálních lázní v Egeru je cena – patří mezi levnější termální lázně v Maďarsku. Mimo sezonu je celodenní vstupné (stav 2018) 1900 HUF (děti od 4 let platí 1600 HUF), večerní vstupné po 16:00 je 1100 HUF. Rodinnou vstupenku (2 dospělí + 2 děti) pořídíte za 6000 HUF. V měsících červenec a srpen je to pak 2200 HUF pro dospělého a 1800 HUF pro dítě. Rodinná vstupenka je 7000 HUF. Aktuální informace o ceně najdete tady: https://termalfurdo.egertermal.hu/en/prices

Moje hodnocení: Termální a zážitkové lázně v Egeru nejsou příliš velké, ale najdete tu vše, co potřebujete a zabaví se tu i děti. Pokud upřednostňujete aktivní dovolenou a máte rádi přírodní krásy, pak je Eger mnohem lepší destinací než vyhlášené termální lázně v Bük nebo Hájduszoboszló. Výhodou je odpolední vstupenka po 16.hodině. V okolí Egeru se jedná o lázně s největším množstvím atrakcí.

READ  Víte, kde se nachází Loreto se slavnou Svatou chýší?

Turecké lázně v Egeru

Pokud jsme již přímo zde v Egeru, nemohu se nezmínit o tureckých lázních. Jak již z názvu vyplývá, mají lázně tureckou tradici – turecký bazén byl postaven mezi roky 1610 a 1617 během turecké okupace území. Tento bazén je nejstarší, ostatní části lázní byly postaveny později a během staletí byly několikrát pozměněny. Lázně mají historický charakter a stojí za návštěvu i jako kulturní a architektonická památka. Dominantou je kupole vykládaná pozlacenou mozaikou – na kupoli je neuvěřitelných 200 000 kusů mozaikových dílků.

Bazény v tomto areálu slouží hlavně k léčbě a relaxaci. Celkem je zde 6 bazénů s teplotou 30°C a více (hlavně turecký bazén s radonovou vodou, zrcadlové bazény a vířivky), které jsou doplněny saunami, aromakabinou a parní lázní. Nejsou zde žádné zážitkové bazény, proto pokud hledáte aktivní vyžití, v tomto objektu jej nenajdete.

Stránky turecké lázně v Egeru jsou dostupné opět v angličtině nebo němčině a naleznete je zde: https://torokfurdo.egertermal.hu/en/.

Vstupné pro dospělé je na 2,5 hodiny a v roce 2018 činilo 2200 HUF, děti platí 1500 HUF.

„Maďarské Pamukkale“ aneb lázně v Egerszalók

Egerszalók je větší vesnice kousek od Egeru, žije zde zhruba 2000 obyvatel. Prameny zde stékají z kopce dolů a díky velkému obsahu minerálů vytvořila voda zvláštní terasovité útvary podobné Pamukkale v Turecku. V roce 2007 zde byly vybudovány léčebné lázně společně hotelovým komplexem. Díky tomuto zvláštnímu jevu stojí komplex určitě za návštěvu, připravte se ale na trochu dražší vstupné než v blízkém Egeru.

Lázně v Egerszalók pamatují i na děti a zážitkové bazény. Celý areál obsahuje 17 vnitřních i venkovních bazénů, které obsahují vodu o různé teplotě (většina 33°C, ale i horké bazény 42°C) a množství masážních a zážitkových prvků. V areálu je venkovní i vnitřní dětský bazén a docela velký saunový svět, který je ale za zvláštní vstupné. Bohužel terasovité útvary jsou oploceny a vede k nim vyhlídková trasa. Mysleli jsme si, že slouží ke koupání, ale bohužel nikoliv, pravděpodobně by došlo k jejich rychlému zničení.

V lázních Saliris Resort Spa, jak se zdejší komplex jmenuje, jsme byli loni na konci září. Musím areál zhodnotit trochu rozpačitě – relaxace zde je příjemná, ale dětské a zážitkové prvky vypadají poněkud studeně a nepatří k těm nejlákavějším v Maďarsku. Díky terasovitým útvarům ale určitě stojí za návštěvu. Výhodou je možnost ubytování v hotelu spojená s návštěvou lázní.

Stránky komplexu jsou zde: http://salirisresort.hu/en. Cena vstupu je na celý den 5800 HUF pro dospělého, děti 3-14 let platí 3400 HUF, rodinná vstupenka je 14300 HUF (2 dospělé + 1 dítě) a 18000 HUF (2 dospělí + 2 děti). Výhodou je vstupenka na 3 hodiny, která vychází na 3400 HUF pro dospělého a 1900 HUF pro dítě a ještě levnější vstupné po 17.hodině (2200 HUF/1300 HUF). Stav cen je v roce 2018. Na začátku dubna a v říjnu je v celém komplexu asi týdenní odstávka.

READ  Zavratnica

Vstupné je tedy docela drahé, výhodnější je možnost ubytování v hotelu s návštěvou lázeňského komplexu. Tuto možnost v Maďarsku nabízí řada lázeňských komplexů.

Možnost rezervace hotelu Saliris Spa Resort najdete na tomto odkazu včetně dalších informací o ubytování zde.

Solný kopec v areálu Saliris Spa Resort v Egerszalók

Plánek komplexu Saliris Spa



Booking.com

Termální údolní v obci Demjén

Obec Demjén je ještě menší než Egerszalók – žije zde pouhých 600 obyvatel. Jako konkurence termálního komplexu v Egerszalók vyrostl další termální komplex s hotelem v roce 2010 právě zde. Venkovní areál, který funguje hlavně v létě, je barevnější a živější než Egerszalók a doporučuji určitě jeho návštěvu. V chladné části roku je zde v dispozici termální centrum ukryté v umělé jeskyni.

My s dětmi jsme zde nebyli, protože na venkovní areál již byla zima a na jeskynní komplex jsme četli spíše negativní reference. Nejprve ale, co zde najdete. Venkovní část je rozdělena na zážitkový akvapark s 6 zážitkovými bazény o různé teplotě vody a různými tobogány. Součástí je i poměrně pěkný dětský bazén. Druhou částí jsou termální lázně s 2 vnitřními bazény pro dospělé a 1 dětským vnitřním bazénem. K tomu je nabídka doplněna o solnou jeskyni, parní lázeň a saunu. Tento komplex je citlivě řešen a vzhledově působí dobře včetně zasazení do krajiny.

Specialitou tohoto areálu je druhý komplex v umělé jeskyni, jejíž vzhled je inspirován filmem Avatar. Uvnitř je několik místností s různými pohádkovými a strašidelnými prvky včetně podzemní řeky a velký prostor s podzemními tobogány. Podle fotografií vydá tato jeskyně neodolatelně, ale četl jsem několik negativních recenzí spojených například s nečistotami nebo teplotou vody. Při příští návštěvě této oblasti tento komplex navštívíme, abychom mohli poskytnout realistickou recenzi.

Stránky tohoto komplexu jsou zde, samozřejmě i v angličtině: https://demjencascade.hu/en/

Kompletní vstupné do obou komplexů se liší podle dne v týdnu – od pondělí do čtvrtka je levnější než v pátek a o víkendech. Celodenní vstupné je 4990 HUF v týdnu a 5490 HUF od pátku do neděle. Děti platí od 4 let a to ve dvou tarifech 4-8 let a poté 8-18 let. Podrobné informace o cenách jsou zde: https://demjencascade.hu/en/nyitolap/prices/ Trochu levnější je vstupenka na 3 hodiny, ale rozdíl v ceně 500 HUF je k smíchu.

Vstupné pouze do léčebných lázní je ukryté v maďarštině a není vůbec viditelné na stránce v angličtině. Není divu, je levné – dospělí pouze 1890 HUF a dítě 4-14 let 1690 HUF. Není z ceníku ale zřejmé, zda platí pouze do léčebných lázní nebo i do akvaparku.

READ  Hledání vinných sklepů v Tokaji

Jako u Saliris Resortu i zde je nejvýhodnější ubytování přímo v hotelu spojené s návštěvou lázní. Možnost ubytování v hotelu najdete i s popisem pokojů na tomto odkaze.

Léčebné lázně v Demjén

Termální jezero v obci Demjén

V obci Demjén se ještě ukrývá jedna termální zajímavost. Nachází se zde termální jezero s koupalištěm ve středomořském stylu. Teplota vody je 28-30°C, jsou zde velké pláže a uprostřed jezera byl postaven termální dům se zážitkovými prvky. Majitelé nezapomněli ani na malý bazén pro nejmenší děti.

Stránky termálního jezera jsou bohužel pouze v maďarštině: http://www.demjentermalto.hu. Vstupné pro dospělého je 1690 HUF a pro děti 4-18 let 1490 HUF. Termální jezero se nachází u hotelu Egri Korona Borház, kde se můžete snadno ubytovat. Odkaz na toto ubytování najdete na tomto odkazu.

Termální jezero Demjén

Letní relaxace v lázních Bogács

Lázně v obci Bogács, 15 kilometrů od Egeru, jsou otevřeny celoročně, ale my je doporučujeme hlavně v létě, protože dětské bazény jsou otevřeny pouze v tuto dobu. V sezóně zde najdete celkem 9 bazénů s teplotou vody od 31°C do 37°C (kromě plaveckého bazénu s teplotou kolem 26°C).

Nevýhodou těchto lázní je vstup dětí – děti do 18 let smí pouze do velkého léčebného bazénu (od 6 let) a do jednoho s dětských bazénů – první je pro děti 0-6 let (dětské vodní hřiště s želvou, tunelem, vodním hřibem a tryskami) a druhý pro děti 4-10 let (uprostřed má skluzavku ve tvaru koule). Děti od 6 let mohou ještě do plaveckého bazénu, zbytek bazénu je až pro osoby od 18 let.

Shrnutí těchto dvou odstavců: pokud máte malé děti a jste zde v létě, pak je Bogács vhodný pro relaxaci s vyžitím pro vaše děti. V případě dětí již trochu starších, zde není téměř nic, co by vám Bogács mohl nabídnout.

Aktuální ceny vstupů do lázní jsou zde: http://www.bogacsitermalfurdo.hu/index.php/en/prices/furdobelepok-en

Co říci závěrem

Pro aktivní rodiny s dětmi představuje Eger lákavou lokalitu Maďarska. Nabídka termálních lázní v okolí Egeru je bohatá, ale každý komplex má nějaké ale. Nenajdete tady takové komplexní lázně jako třeba v Bük nebo Hájdúszoboszló. Nicméně kombinace zajímavostí v okolí a koupání v termálních pramenech oblast zatraktivňuje.

Já doporučuji z těchto popsaných možností zážitkové lázně v Egeru a komplex v obci Demjén, případně místní termální jezero. My jsme při pobytu v Egeru zvolili Egerszalók a jeho kaskády a byli jsme trochu zklamáni. Pokud cestujete bez dětí (a takových návštěvníků tady na stránkách moc nebude), pak samozřejmě nejlepší zážitek nabízí turecká lázeň v Egeru.

Příště popíšu, co zajímavého je v Egeru a jeho okolí k vidění.


Booking.com

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..