Najdeme alespoň 5 dalších pěkných cílů v okolí Egeru?

Po návštěvě Údolí krásných žen, historického centra Egeru a údolí Szalajka bych vám chtěl ukázat, co dalšího k vidění nabízí okolí Egeru. Uvidíme, zda najdeme alespoň 5 dalších pěkných výletních cílů v okolí. Většina z těchto výletních cílů není příliš popsána v češtině ani v angličtině, přitom stojí za návštěvu.

Většina turistů mířících do Egeru navštíví památky přímo ve městě, ti aktivnější zajedou do údolí Szalajka a svezou se vláčkem lesní železnice, potom již pokračují do blízkého Miskolce. Po přečtení tohoto článku uvidíte, že se blízko Egeru, řekněme do vzdálenosti zhruba 20 km, nachází spousta dalších zajímavých cílů. Maďaři jsou však na propagaci zajímavých míst skoupí a nenajdete příliš mnoho informací ani v maďarštině. V tomto článku jsem připravil 6 cílů, které můžete s dětmi navštívit při návštěvě Egeru.


Booking.com


1. Tajemná vápencová bílá hora – Bél-kö

Pokud pojedete autem z Egeru do údolí Szalajka upoutá vás na první pohled výrazná hora tyčící se nad jen mírně zvlněnou krajinou. Tento vrchol vysoký 815 m utrpěl výraznou proměnu během těžby vápence a výroby cementu. Během řady let bylo z hory odebráno 7 miliónů kubíků horniny a kopec přišel o svůj vrchol. Díky tomu však získal pro turisty přitažlivý charakter – prudké srázy padají přímo od přístupové cesty hluboko do hlubin.

Vrchol hory Bél-kö s jezerem

Na vrchol hory vede 5 km dlouhá naučná cesta, která je bohužel z velké části vyasfaltována. To je ale naopak výhoda, pokud chceme vyjet nahoru s kočárkem, nicméně poslední asi kilometr již vede po kamenité cestě. Auto zaparkujeme u cisterciáckého kostela z roku 1232, kde je parkoviště (v mapě označené jako 1) a sledujeme naučné tabule, které nás dovedou až na vrchol. Z vrcholu je nádherný výhled, který ještě podtrhuje sráz vzniklý těžkou vápence. Za jasného dne prý jsou odsud vidět i Tatry. Ke kostelu se dostaneme z města Bélapátfalva, kde je asi uprostřed města odbočka značená malou cedulkou. Odbočka je přímo naproti žlutému kostelíku svatého Istvána.

Mapa naučné stezky

Krajina v okolí Bél-kö

2. Cisterciácký kostel Bélapátfalva

U tohoto kostela jsme nechali auto při cestě na Bél-kö. Jedná se o nejlépe dochovaný románský kostel v Maďarsku. Postaven byl v roce 1232 v románském stylu a později byl přestavěn ve stylu gotiky.Kostel byl dříve součástí kláštera, dnes zůstal zachován pouze on.

Cisterciácký kostel v Bélapátfalva

3. Arboretum v chudé obci Erdötelek

Vesnice Erdötelek leží na jih od Egeru kousek od dálnice. V této vesnici vzniklo panské sídlo, které v roce 1845 patřilo lékaři Jószefu Kovácsovi, který v parku založil velké arboretum. Doktor Kovács i jeho syn stejného jména byli vášniví botanici a arboretum se postupně stalo jedním z největších v zemi. Bohužel když v roce 1945 Kovács mladší zemřel (bylo mu 85 let), arboretum bylo téměř zničeno. Naštěstí se stalo brzy národní památkou a bylo obnoveno a dokonce rozšířeno.

READ  Hledání vinných sklepů v Tokaji

Dnes se rozprostírá na ploše 7 ha s jezerem o velikosti 2000 m2. Roste zde více než 700 rostlinných druhů včetně opravdových rarit. Je zde i lokalita pro vodní rostliny a žáby či ryby. Arboretum je přístupné veřejnosti každý den kromě zimního období. Vstupné je 600 HUF pro dospělého, 350 HUF pro dítě starší 6 let a 150 HUF pro děti 3-6 let. Je škoda, že původní zámeček zchátral a obec nemá sílu jej opravit.

Arboretum patří k nejkrásnějším v Maďarsku

4. Nozvaj

Městečko Noszvaj na úpatí Bukových hor ukrývá několik zajímavostí. Začneme u barokního zámečku De la Motte, který dal v letech 1774-1778 postavit baron Sámuel Szepessy. Při stavbě se však natolik zadlužil, že již v roce 1782 jej musel prodat. Majitelkou se stala baronka Anne Vécsey, po jejímž druhém manželovi, francouzském markýzi De la Motte, byl pojmenován. Pravděpodobně proto, že právě on se zasloužil o nádhernou freskovou výzdobu podle francouzských vzorů. Zámeček je obklopen francouzským parkem. Celý areál je možné si prohlédnout, kombinované vstupné do parku a zámečku je 1000 HUF pro dospělého a 500 HUF pro dítě.

Barokní zámeček ve městě Noszvaj

Další zajímavou stavbou v městečku Noszvaj je venkovský dům upravený jako muzeum života bohatšího farmáře. Jedná se o bohatý venkovský dům z roku 1889 se zachovalým vybavením z konce 19.století. Otevřeno je od poloviny března do konce října, zajímavostí je událost na konci srpna, kdy se zde koná den švestkových povidel. Vstupné pro dospělého je 400 HUF, pro studenty 200 HUF. Kromě tohoto venkovského domu stojí ještě za zmínku protestantský kostel z roku 1564.

Na sever od městečka Noszvaj se nalézá Síkfökút – letovisko, kam přibližně od roku 1930 jezdili výletníci z Egeru. Byly zde postaveny chaty, zájezdní hostinec, prostě vše co pro turistu v 30.letech bylo potřeba. I dnes slouží toto místo jako výletní cíl mnohých turistů a nabízí projížďky na loďkách nebo na kole. Krásná poloha kolem potoka a dvou jezírek přímo láká k odpočinku. Při pobytu v Egeru je to pěkné místo pro odpolední výlet s dětmi.

Mapa Noszvaj a okolí.

Při návštěvě Noszvaje nás ale čeká ještě jedna zajímavost – jeskynní domy. Jeskyně jsou v této oblasti četné a již od středověku byly využívány pro chudší vrstvu obyvatel jako jejich příbytky. Nejvíce byly využívány v 19.století právě pro chudinu nebo pro horníky. Nakonec však kvůli nezdravému prostředí došlo k zákazu bydlení v těchto jeskynních domech. V Noszvaji je jeden tento jeskynní dům přeměněn v muzeum a je veřejně přístupný (vstupné je prý asi 400 HUF).

Jeskynní dům v Noszvaji



Booking.com

5. Středověký hrad nad obcí Sirok

Sirok je obec mezi Bukovými horami a pohořím Mátra kousek od Egeru. Vesnička leží v kopcích a je atraktivní díky zřícenině středověkého hradu Siroki vár, jehož počátky jsou již z 8.století, kdy bylo toto místo osídleno Avary. Hrad zde byl postaven ve 14.století a právě v této době dosáhl své největší slávy. Po dobytí Egeru Turky ztratil i hrad Siroki vár na významu a postupně chátral. V  17. století byl ještě přestavěn na pevnost a sloužil při válkách o nezávislost. Nakonec byl ale zbořena již nikdy nebyl obnoven. Od roku 1945 byl ve vlastnictví státu a až v posledních letech došlo k obnově a zpřístupnění hradu. Ten byl otevřen pro veřejnost až v roce 2012.

READ  Miskolc: Pár slov o třetím největším městě Maďarska - část první: centrum města a hrad Diósgyör

Díky své romantické poloze na kopci na vesnicí Sirok a krásným výhledům do okolní krajiny, stojí zřícenina hradu Siroki vár určitě za návštěvu. Na hradě bylo vybudováno i hradní muzeum. Hrad je přístupný celoročně, vstupné je 1000 HUF pro dospělého a 500 HUF pro děti.

Pokud budete chtít hrad navštívit, pak v obci Sirok musíte odbočit z hlavní silnice 24 spojující Eger s obcí Párád směrem na obce Pétervására a lázně Bükkszék a asi po 300 metrech odbočit doprava. Je zde malá cedulka s obrázkem hradu a značka parkoviště, po dalších 100 m odbočte opět vpravo (malá cedulka hradu) a nakonec po dalších 300 m doleva se stejnou cedulkou. Přijedete k parkovišti, odkud již vede pěší cesta na hrad. K hradu se z parkoviště dostanete bez problémů s kočárkem.

Horní palác na hradě Siroki vár

Dolní palác na hradě Siroki vár

Hrad Siroki vár

Kousek od vesnice Sirok leží lázně Bükkszek, ideální termální koupaliště pro letní sezonu.

6. Tajemství kultury lidu Matyó 

Sice je v nadpisu 5 turistických zajímavostí z okolí Egeru, ale já musím přidat ještě jednu šestou folklorní zajímavost. Pokud porovnáme země jako Slovensko, Rumunsko či Polsko, tedy (skoro) sousední země, pak v Maďarsku folklor není příliš cítit ve vzduchu. Spíše jsou tu rozvinuté čardáše či opereta. V městě Mezökövesd ale zůstala z minulosti kultura lidu Matyó, která je dokonce na seznamu UNESCO. Lidé Matyó jsou specifická etnická skupina, která vznikla až koncem 18. století právě v okolí města Mezökövesd a blízkých vesnicích.

Historická fotka kroje Matyó

Původ názvu této etnické skupiny není známý, pravděpodobně pochází od krále Matyáše Korvína. Ten totiž kdysi udělil Mezökövesdu právo pořádat trhy. Lid Matyó je známý nádhernými kroji, vyšívanými květinovými vzory různých barev. Podle pověsti totiž jedné dívce z lidu Matyó odnesl matku a na její úpěnlivé prosby jí dal podmínku, aby uprostřed zimy přinesla na náměstí všechny letní květiny z města. Dívka se obrátila pro radu k Bohu a ten jí poradil, aby na svou zástěru vyšila podoby všech květin, které vídala po celé léto a v zimě tuto zástěru donesla ke kostelu. Matka se jí vrátila zpět a od té doby jsou vyšívané květiny základem kroje lidu Matyó.

READ  Jajce: Pohádkový vodopád uprostřed města

Kroj se stal u lidu Matyó základem společenského postavení. Každá rodina se snažila vytvořit co nezdobnější a nejpropracovanější kroje. Dokonce se k výzdobě krojů používaly mince a na některé ozdoby padly třeba i půlroční úspory. Nakonec však církev tento projev ukazování bohatství zakázala. Postupně zde i díky tradici výroby krojů vznikaly první manufaktury s vysokým podílem ruční práce. Místní výrobky se dostávaly na celý maďarský trh a i na vývoz. Dnes můžete oblečení vyšívané květinovými vzorky koupit třeba v Budapešti jako originální a pěkný suvenýr z Maďarska.

Kroje a typický interiér domů lidu Matyó můžete vidět v místním muzeu. Vstupné v roce 2018 bylo 600 HUF pro dospělého a 300 HUF pro dítě od 6 let. Otevřeno je od dubna do října. Kromě muzea kultury Matyó je zde ještě muzeum zemědělských strojů, kde je sbírka asi 250 kusů. Vstupné sem je za stejné peníze a lze koupit i kombinovanou vstupenku pro obě muzea, které platí i do galerie Istvána Takácse, známého maďarského umělce, který se věnoval hlavně výzdobě kostelů.

Hadas v Mezökövesd

Nejzajímavější částí města Mezökövesd je čtvrť Hadas, postavená před 200-250 lety. Jde o tradiční výstavbu, která se stavěla na maďarských vesnicích v této době. domčky jsou postaveny cik cak, tak jak se lidé bez plánu rozhodli je postavit a ukazují život řemeslníků, ale i obyčejných lidí z lidu Matyó. Některé domečky jsou přes sezónu otevřené a neplatí se do nich žádný vstup – ten se platí pouze do expozice malovaného nábytku a kraslic ve stylu Matyó (200 HUF) a do expozice návrhářky Bori Kisjankó (200 HUF). Mezi další otevřené domky patří třeba dílna perníkářky, domek s expozicí lidových hudebních nástrojů nebo různých umělců, kteří zde žijí a vystavují svá díla.

V Mezökövesd se koná každý rok v srpnu folklorní festival kultury Matyó.

Při návštěvě města je možné navštívit Zsóry Spa – místní termální lázně. Více informací najdete na tomto odkazu: http://zsory-furdo.hu/

Závěrem 

Vidíte, že Eger a jeho okolí nabízí více zážitků než byste na první pohled mysleli. Pouze většina zajímavých míst zůstává ukrytá turistům, hlavně díky maďarské nepřístupnosti. Nezapomeňte tedy po prohlídce města navštívit alespoň jeden z výše popsaných výletních cílů, jízdu vláčkem do údolí Szalajka a vyberte si podle své chuti nějaké z okolních termálních lázní. Uvidíte, že Eger patří k místům v Evropě, které stojí za návštěvu.



Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..