Bylinkové dobrodružství otevřelo skanzen na Veselém Kopci

V sobotu 21.4.2018 se pro tento rok otevřely brány jednoho z nejhezčích skanzenů na východě Čech. Slavnostní otevření bylo ve znamení bylinek a jejich použití na všechny možné způsoby. Nádherné počasí, skvělá atmosféra a příjemní lidé – to vše představovalo pro návštěvníky ideální příležitost pro strávení jarního sobotního dne.



Booking.com


Veselý Kopec se nachází na pomezí Pardubického kraje a kraje Vysočina u obce Dřevíkov ve výšce asi 550 m nad mořem. Skanzen zde vznikl již v roce 1972 zásluhou Luďka Štěpána, který se zabýval lidovým stavitelstvím a konzervováním kulturních památek. Nejprve byla právě v roce 1972 zrekonstruována a zpřístupněna veřejnosti světnice tkalce a stodola právě zde v osadě Veselý Kopec. Poté v letech 1972-1981 vznikl dílem práce dobrovolníků celý komplex staveb z oblasti Českého Horácka.

Jedna z chalup na Veselém Kopci

Tolik malinko o historii zdejšího skanzenu. Dnes se zde nachází celá řada zajímavých staveb – nejvýznamnější je vodní mlýn na obilí a statek z Mokré Lhoty, velká zemědělská usedlost z malé obce od Nových Hradů. Právě v tomto statku byla slavnostně otevřena výstava o životě zakladatele Luďka Štěpána.

Statek z Mokré Lhoty

Skanzen na Veselém Kopci se otevřel návštěvníkům právě tuto sobotu tradiční bylinkářskou akcí. Setkali se tu na malém jarmarku výrobci řady výrobků právě z bylinek. Návštěvníci si mohli koupit bylinná mýdla, sirupy na různé neduhy nebo jen na chuť, ochutnat bylinkové limonády nebo sušené ovoce nebo třeba koupit bylinky na svojí zahrádku. Jedna z chaloupek se proměnila v nefalšované bylinkářství – nepřeberné množství bylinných směsí prodávaly dvě zkušené bylinkářky a udělovaly návštěvníkům cenné rady o účincích bylinek. Děti si zde mohly namíchat a navážit svůj vlastní bylinkový čaj.

Bylinné sirupy

Sušené ovoce

Bylinková mýdla

Plátěné sáčky na bylinky

Plátěné sáčky na bylinky

Bylinkářka v jedné z chaloupek

Bylinkové čaje

Děti si mohly namíchat svůj vlastní čaj

Ve statku z Mokré Lhoty byla připravena ochutnávka různých bylinkových pomazánek, tradiční nádivky či míchaná vajíčka s kopřivami. Lidé si tak mohli připomenout dnes již zapomenuté využití rostlin v kuchyni a ochutnat třeba sedmikrásky. V další chaloupce byla ukázka a dílnička barvení látek přírodními metodami, také s využitím bylinek.

READ  Kontrasty rumunské Oradey podruhé - perla secesní architektury

Děti i dospělí se dobře bavili, pro radost zahrál a zatančil národopisný soubor Kohoutek z Chrudimi, zabývající se zvyky a tanci z oblasti Českého Horácka.

FS Kohoutek z Chrudimi

FS Kohoutek z Chrudimi

FS Kohoutek z Chrudimi

FS Kohoutek z Chrudimi

FS Kohoutek z Chrudimi

FS Kohoutek z Chrudimi

Další dílničkou byla tvorba papírových květin pod vedením zkušených lektorek skanzenu Veselý Kopec. A kdo si chtěl jen tak pohrát, mohl se seznámit s tradičními hrami našich předků – tlučením špačků, honěním obruče či zkusit chůzi na chůdách. To vše bylo přichystáno u vodního mlýna.

Jak se honí obruč

V současné uspěchané době je málo míst a akcí tohoto typu, kde se můžete zastavit, zamyslet, užít si v klidu a pohodě pěkný den a zároveň se něčemu přiučit. Kdo nebyl, nemusí litovat, Veselý Kopec připravil na rok 2018 řadu akcí, z nichž největší je asi Veselokopecký jarmark, který bude 21. a 22. července. Vstupné do skanzenu na Veselém Kopci je během akcí 100 Kč pro dospělého a 70 Kč pro děti od 6 let. Pokud se akce nekoná, pak zaplatíte 90 Kč pro dospělého a 60 Kč pro dítě. Příjezd je z hlavní silnice spojující Chrudim se Žďárem nad Sázavou – mezi obcemi Trhová Kamenice a Ždírec nad Doubravou odbočíte do vesničky Dřevíkov, odkud vede odbočka přímo ke skanzenu.

Kostelík na Veselém Kopci

Holubník

Maringotka slavného loutkáře

Drátenická dílna

Dráteník



Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..