Na nejvyšší horu Maďarska

Maďarsko je země nekonečných rovin. Když jedeme přes tuto zem, obvykle nás popadají deprese a naše duše milující hory, strádá. Naštěstí, ale i zde najdeme trochu kopců – pohoří Bükk v okolí Egeru a Miskolce je asi nejznámější.  Není ale nejvyšší. Ten nejvyšší vrchol najdeme v pohoří Mátra na západ od Egeru kousek od města Gyöngyös. Jmenuje se Kékes a je to jediná tisícovka v Maďarsku.
Booking.com


Naše putování po Maďarsku směřovalo po návštěvě Tokaje pomalu na západ směrem k domovu a další zastávka byla právě zde v pohoří Mátra na nejvyšším bodě Maďarska. Odbočili jsme z dálnice u města Gyöngyös a po průjezdu tímto ne zrovna příliš hezkým městem jsme začali po silnici  číslo 24 stoupat do hor.

Tato silnice je pěkná a vyhledávaná horská silnice v Maďarsku – překonává poměrně velké převýšení a vede přes pěkná výletní centra Mátrafüred, Sastó a Mátraháza. Za posledně jmenovaným je odbočka, která vás dovede na parkoviště pod vrcholem Kékes.

Čekali byste, že nejvyšší vrchol Maďarska bude obležen turisty jako v jiných zemích, ale opak je pravdou. Na placeném parkovišti pod vrcholem stálo ráno pár aut a na vrcholku téměř nikdo nebyl. Z parkoviště to je na vrchol kousek po silničce, takže vrchol Kékes je dostupný v pohodě s kočárkem.  Na vrcholu najdete restauraci, původní starou rozhlednu a novou televizní věž s vyhlídkovou plošinou a kavárnou.

Bohužel na starou věž již není přístup, kvůli okolním stromům z ní ale stejně není nic vidět. Je to však docela škoda. Přece jenom je to duch minulosti, stará kamenná věž, která má své kouzlo. Nová věž je již moderní, ale interiér je zajímavý a je z ní krásný výhled. Na vyhlídkovém patře najdete pěknou kavárnu, podobnou jako na Ještědu. Z této věže jsme byli nadšeni, bohužel to se nedá říci o restauraci pod rozhlednou, kde jsme čekali, až otevřou kuchyni a nakonec jsme stejně odjeli bez jídla, protože vše měli v mrazáku a jídlo ohřívali v mikrovlnce. Možná v sezóně to tu může být lepší, ale na začátku října rozhodně nedoporučuji. Pro doplnění cena vstupu na věž je 600 HUF pro dospělého a 400 HUF pro děti od 14 let. (stav 2018)

Rozhledna na vrcholu Kékes

Výhled z vrcholu Kékes

Výhled z vrcholu Kékes

Výhled z vrcholu Kékes

Stará rozhledna na vrcholu Kékes

Výhled z vrcholu Kékes

Rozhledna Galya-kilátó a vrchol Galyatetö

Pokud budeme pokračovat dále po silnici 24 a odbočíme po pár kilometrech doleva, dojedeme do vesnice Galytetö. Tady najdeme výletní letovisko se spoustou rekreačních objektů, krásný historický hotel postavený ve stylu zámečku a třetí nejvyšší vrchol Maďarska s pěknou kamennou rozhlednou. Toto místo se nám líbilo mnohem více než Kékes.

READ  Koupání v maďarských termálech

Zaparkovali jsme na konci silnice za hotelem na velkém parkovišti a jako první bod programu navštívili místní informační centrum spojené s restaurací a dalšími službami. Tento dům mohu jen doporučit, výborná kuchyně, dětský koutek, možnost posedět a zdarma využít internet a to vše v pěkném přírodním prostředí. V prostorách centra zakoupíte též vstupenky na rozhlednu s názvem Galya-kilátó. Odkaz na turistické centrum najdete tady a odkaz na stránky rozhledny tady.

Rozhledna Galya-kilató

Rozhledna se nenachází na vrcholu Galyatetö, který měří 965 m, ale na druhém vrcholu, který měří o 5 m méně – tedy 960 m a jmenuje se Peter Hegyese. Dostanete se sem pěknou procházkou po modré značce. Z rozhledny je krásný výhled na Kékes a další vrcholy pohoří Mátra. My jsme udělali krátký okruh a obešli vrchol Galyatetö (kam se nedostanete) a poté slezli do vesničky ke kostelíku a kolem hotelu se vrátili k autu. Tato procházka byla hezčí než samotný Kékes a jejím vrcholem byl výstup po jednosměrném zajímavě řešeném schodišti na vrchol rozhledny.

Výhled z rozhledny Galya-kilató na Kékes

Vysílač na Galyatetö

Na rozhledně

Výhledy do kraje z rozhledny

Výhledy do kraje z rozhledny – v pozadí Kékes

Kostelík v obci Galyatetö

Návštěva pohoří Mátra byla krátká, ale tyto hory rozhodně stojí za návštěvu. Pokud budete v Egeru, pak stojí za to udělat si výlet i sem, vzdálenost není zas tak velká a i cestou najdete zajímavá místa (např. Parádfürdö). Oblast pohoří Mátra a Bükk patří k nejhezčím částem Maďarska a společně s krasovou oblastí Aggtelek, kde najdete největší jeskyni této země, je to asi nejlepší místo pro dovolenou v Maďarsku.

Naše putování Maďarskem odsud směřovalo zpět na dálnici a poté dále na západ k městu Vác, které leží na sever od Budapešti. Zúčastnili jsme se zde exkurze na téma regionálních potravin a jejich výrobců a během této doby navštívili několik trhů včetně krásného jarmarku v obci Szigetmonostor, o kterém ještě napíšu. A to už bude o Maďarsku asi vše…

READ  Poklad na Stříbrném jezeře? Kaňon řeky Zrmanja

Další příspěvky o pohoří Bükk a Egeru, který je odsud relativně blízko najdete tady:

Vláčkem s dětmi do údolí Szalajka

Najdeme alespoň 5 dalších pěkných cílů v okolí Egeru?

Staré biskupské sídlo Eger, rudá býčí krev a bílá Egerská dívčina

Super ubytování v Egeru a Údolí krásných žen

„Maďarské Pamukkale“ a turecké lázně v Egeru

 

Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..