Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část první: Terme Saturnia

Toužíte se ponořit do horkých léčivých pramenů přímo v přírodě? Bez nutnosti navštívit lázeňský komplex plný betonových bazénů, bez velkého asfaltového parkoviště a další infrastruktury? Prostě najít horký pramen, potůček nebo starý kamenný bazének po předcích a položit své unavené tělo do horké vody? Pokud ano, vězte, že v Evropě takových míst není mnoho. Jednou z mála zemí, kde matka příroda vyčarovala několik horkých pramenů, které zůstaly v přirozené podobě pro širokou veřejnost, je Itálie. Vydejte se s námi v našem miniseriálu po stopách termálních pramenů, nejprve do Toskánska (kde jsme letos osobně byli a tři horké prameny vyzkoušeli) a poté i do dalších částí Itálie.   

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Cascate del Mullino, Saturnia

Kompletní fotogalerie zde: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.471662603339714&type=1&l=b4fc15bcfe

Saturnia. Malá vesnička na jihu Toskánska v opuštěné části provincie Grosseto daleko od velkých měst, dálnice a mořského pobřeží. Kopcovitá zemědělská krajina s políčky, sady olivovníků a vinicemi. Bez průmyslu. Klid a ticho, nádherné výhledy umocněné čistým vzduchem, díky němuž je zde úžasná viditelnost. Úzká silnička vinoucí se zemědělskou krajinou, šplhající na pahorky se starobylými vesničkami, tu a tam se naopak objeví hluboký kaňon.

Přesto tato malá vesnička figuruje v řadě průvodců po Itálii. Místo se totiž proslavilo svými sirnými prameny a naše putování tak nemůžeme začít jinde než tady. Jméno Saturnia pochází od římského boha Saturna, který seslal blesk na místo, kde začaly prýštit horké prameny.

Ale pozor: sirné prameny.

Místo tedy poznáte tak říkajíc na sto honů – zápach po zkažených vejcích se line již zdaleka. Intenzita zápachu vás upozorní, že jdete správně. Pak uvidíte řadu aut a malou značku mířící na parkoviště.

Cascate del Mullino, Saturnia

Zde uprostřed ničeho najdete nádherné místo – prameny malé sirné říčky zde prýští na několika místech a tvoří vodopády a peřejky, obtékají starý kamenný mlýn, aby se pak slily v říčku a odtekly dále do krajiny. Voda postupně chladne a s přítoky normální vody se zmenšuje zápach síry. Po pár stovkách metrů ani nepoznáte, že ta chladná řeka je pozůstatkem léčivé termální vody. Pod vodopádem tvoří prameny řadu jezírek a lagun přímo vybízejících k ponoření unaveného těla a relaxaci po slunečnou oblohou.

READ  Z monumentálního Orvieta k jezeru Corbara

Vybíráte nejkrásnější jezírko a cestou necháte masírovat chodidla o zvláštní kulaté kamínky vzniklé krystalizací zdejší minerální vody. Vypadají jako malé pecky třešní a nohy vám namasírují úplně stejně. Ponoříte se do vody a na záda si necháte stékat vodu z peřeje, která je vlastně přírodní sprchou. Zapomínáte na svět kolem a soustředíte se jen na horký proud vody stékající po vašich zádech. Okolní návštěvníky vůbec nevnímáte. Jako byste tu byli sami. Později se vydáte na procházku po vodopádu. Šplháte namáhavě na skalní stupně až nahoru ke starému mlýnu a kocháte se krásnými výhledy. Smočíte v sirné vodě i vlasy. Nakonec najdete na okraji pramenů černé léčivé bahno, kterým si pomažete celé tělo. Vypadáte jako čerti, ale pro krásu přece uděláte cokoliv 🙂

Blíží se večer, slunce zapadá a vy přemýšlíte, zda nezůstat do tmy a posedět v pramenech za svitu měsíce a hvězd. Představujete si, jak osamoceni v jedné z lagunek, popíjíte svůj oblíbený nápoj a pozorujete v srpnu Perseidy. Je vám teplo, voda příjemně hřeje a vám se opravdu nechce z teploučké vody. I když je večer teplý, proti horké vodě je vzduch studený. Nakonec se překonáte a pomalu se vydáváte k autu. Slibujete si, že se sem určitě zase brzy vrátíte a představujete si, jaké to zde může být za zimního slunečného dne, kdy jsou okolní větve ojíněné jinovatkou a nad vodou se vznáší pára.

Cascate del Mullino, Saturnia

Horké prameny v Saturnii o teplotě 37,5°C znali již staří Etruskové a samozřejmě později Římané. Lidé věřili, že se jedná o dar od bohů a využívali léčebné účinky vody po staletí. V dobách středověku se léčivé prameny využívaly méně a méně, avšak v posledních staletích se lidé k pramenům vrátili a došlo i k postavení luxusního lázeňského centra v Saturnii. Voda však zůstala i nadále volně k využití právě zde na místě naší návštěvy – Cascate del Mullino. Samozřejmě se můžete nechat hýčkat i v tomto lázeňském centru, ale trochu dobrodružnější povahy určitě upřednostní prameny ve své přirozené nespoutané podobě.

READ  Tajemství posvátného lesa Bosco Sacro nad Spoletem

Pár rad závěrem

Nejprve jak vesničku Saturnia najdete. Vesnička i lázně se nacházejí na malé lokální silničce SP10, poblíž regionální silnice SR74 spojující Lago Bolsena s městem Albinia na pobřeží. Známější místa poblíž lázní jsou města postavená na tufových skalách Pitigliano a Sorano, případně historické městečko Manciano. Všechno jsou to ale spíše méně známé turistické cíle. Pokud pojedete z Manciana, narazíte na lázně dříve než na samotnou vesnici Saturnia. Značka ukazuje odbočku ke Cascate del Mullino (nenechte se zmást Terme Saturnia označuje placený lázeňský komplex a ten je jinde), malá šipka na křižovatce pak píše Cascate del Gorello. Jedná se ale o to stejné místo. Příjezdová silnička je úzká, ale krátká a na jejím konci po pravé straně je příjezd na parkoviště (souřadnice parkoviště zde: 42.6473094,11.5121546), které je relativně velké a je zdarma. Je ale prašné a dost rozpálené, s tím počítejte.

Cascate del Mullino, Saturnia

Z parkoviště je to k pramenům asi 100 metrů. Vrátíte se na silničku a pokračujete doprava kolem baru, sprch a toalet a po pár metrech již uvidíte samotný vodopád. Sprchy a toalety u baru jsou zdarma, platí se pouze za mýdlo. Občerstvení v baru bylo docela přijatelné, ceny na Itálie dobré. U vodopádu nenajdete žádné šatny.

Pro pohyb kolem pramenů doporučuji boty do vody, případně alespoň nějaké žabky. Zem kolem je velmi hrbolatá a kamenitá, bez bot se zde dá pohybovat hodně špatně. Přímo ve vodě je to již lepší, ale jsou zde také kameny a výše zmíněné kulaté masážní kameny, po kterých je také poměrně složitý pohyb. My jsme boty do vody s sebou neměli a hodně by se tu hodily.

Co je ale opravdu důležité – sundejte všechny šperky. Stříbro nenávratně zčerná a šperky ze zlata sice teoreticky ne, ale nikdy nevíte, jakou kvalitu nosíte. Nám se třeba se svatebními prstýnky nic nestalo, ale dětem začaly černat zlaté náušnice. Ty se nám sice podařilo vyčistit, ale člověk nikdy neví.

Cascate del Mullino, Saturnia

V sezóně a o víkendech je zde docela dost lidí, na fotografiích to vypadá až přelidněně, ale když se ponoříte do horké vody, okolí přestanete vnímat. Takže se nemusíte bát. Tyto prameny jsou nejpopulárnější, a proto nejvíce navštěvované, ale asi jsou také nejvíce ohromující. Pokud bych měl hodnotit, tak určitě stojí za návštěvu a pokud byste měli ubytování někde poblíž a spojili návštěvu s přilehlými městečky, pak si zde dokáži přestavit super dovolenou a nepotřebujete ani moře.

READ  Miskolc: Pár slov o třetím největším městě Maďarska - část druhá: letovisko Lillafüred v Bukových horách

V příštím dílu se podíváme na další termální lázně v okolí. Tentokrát se bude jednat o prameny cizincům téměř neznámé. Nechte se překvapit.

Cascate del Mullino, Saturnia

Okolní krajina s bývalou sopkou Monte Amiata

Další části seriálu o opuštěných termálních lázních pod širým nebem v Itálii najdete tady:

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část první: Terme Saturnia

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část druhá: San Casciano dei Bagni

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část třetí: Bagni San Filippo

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část čtvrtá: Bagno Vignoni

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.