Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část čtvrtá: Bagno Vignoni

V předchozích částech našeho seriálu jsme zavítali do několika námi přímo prověřených termálních lázní. Tyto teplé prameny jsme stihli navštívit během naší cesty po Toskánsku a Umbrii. Oblast Toskánska je však velká, a tak jsme samozřejmě nestihli navštívit řadu dalších lákavých míst včetně řady termálů. V této části článku se podíváme do městečka Bagno Vignoni.  Kde jinde můžete najít termální vodu přímo uprostřed městečka na náměstí?

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Bagno Vignoni leží stejně jako Bagni San Filippo v údolí Val d’Orcia, v tomto případě však blíž k Sieně – je to odsud do Sieny zhruba 50 kilometrů. Tato starobylá vesnička je součástí městečka San Quirico d’Orcia, které má asi 2 500 obyvatel.

Mapa města San Qurico d’Orcia

Historie tohoto města sahá až do časů Etrusků, nicméně první písemná zmínka je až z roku 712. Vesnička získala na významu hlavně v 11.století díky poloze na hojně využívané poutní cestě Via Francigena. V roce 1155 se zde dokonce setkaly tak známé a významné osobnosti jako byl císař Fridrich I. Barbarossa a papež Hadrián IV. Stejně jako lázně Bagni San Filippo patřila vesnice Bagno Vignoni pod sienskou republiku a po jejím pádu se stala majetkem rodu Medici.

Celé údolí Val d’Orcia bylo díky své jedinečné architektuře a zasazení architektonických prvků do krajiny zapsáno v roce 2004 do seznamu UNESCO. Pokud tedy tuto oblast v okolí Sieny navštívíte, neuděláte ani u jednoho z městeček chybu. San Quirico je proslulé nádhernou zachovalou středověkou architekturou, nejzajímavější je bezesporu Collegiata v románském stylu a vedle stojící palác Palazzo Chigi z 17.století. Mezi další stavby patří kostel sv.Františka nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie z roku 1014.

READ  Monte San Bartolo - výlet na opuštěnou uzavřenou pláž

V samotném San Quiricu je však nejzajímavější veřejná zahrada Horti Leonini – příklad klasické italské zahrady, který se zachoval v nezměněné podobě od roku 1581, kdy byl založen Františkem Medicejským. Součástí zahrady jsou i četné prvky krajinářské architektury.

Zahrada Horti Leonini

Hlavním turistickým tahákem městečka San Quirico je však výše zmíněná vesnička Bagno Vignoni, vzdálená od San Quirica asi 5 km. V tomto místě se totiž nacházejí termální prameny známé již od středověku. Řada poutníků našla na své pouti do Říma osvěžení v teplých pramenech Bagno Vignoni včetně řady v té době známých osobností. Prameny byly využívány již Římany, kteří zde vytvořili důmyslný systém propojených potůčků, pomocí nichž sváděli termální vodu do několika míst.

Mapa Bagno Vignoni

Ve vesničce však najdeme opravdu unikátní termální bazén, takový pravděpodobně nikde na světě není. Bazén se totiž nachází přímo uprostřed vesnice a vytváří hlavní náměstí. Klasické náměstí zde tedy není dlážděné jako v jiných městech, ale je vyplněno termální vodou. Bohužel se v tomto bazénu nesmí koupat, ale i tak přestavuje nádhernou scenerii ve spojení s okolní středověkou architekturou. Zachovalý bazén přímo na náměstí je jako z jiného světa.

Náměstí s termálním bazénem

Bagno Vignoni však nemá pouze tento bazén. Díky péči města San Quirico došlo k renovaci starého systému mlýnků a potůčků s termální vodou, které byly vytvořeny Římany a tečou po skalnatém podkladě do řeky Orcia. Tento „Parco dei Mulini“ je zpřístupněn a určitě stojí za návštěvu. U řeky Orcia se pak nachází ještě další, tentokrát již přírodní, bazén s termální vodou, kde se již koupat smí. Kousek od termálního najdete ještě druhý bazén s vodou chladnou, ideální pro zchlazení v letních vedrech.

READ  Vzhůru do tajemné Umbrie

Naštěstí se v této oblasti nevyskytují návaly turistů, u nás by byla takováto atrakce asi brzy zničena. Italská mentalita má v sobě hodně úcty k historii a k památkám vůbec, a tak zde nemusí být koupání regulováno. Přispívá k tomu i odlehlost celého údolí a fakt, že řada zahraničních turistů končí naštěstí svou pouť ve Florencii, Lucce nebo Pise.

Důmyslný systém vedení termální vody z dob Římanů – Parco dei Mulini

Důmyslný systém vedení termální vody z dob Římanů – Parco dei Mulini

U termálního bazénu v Bagno Vignoni

Průzračná horká minerální voda vybízí ke koupání

Stékající potůčky minerální vody vytvořily travertinovou skálu

Skalní útvary u řeky Orcia

Další části seriálu o opuštěných termálních lázních pod širým nebem v Itálii najdete tady:

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část první: Terme Saturnia

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část druhá: San Casciano dei Bagni

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část třetí: Bagni San Filippo

Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část čtvrtá: Bagno Vignoni

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..