Do toskánského Sorana, města, kde se zastavil čas

Jižní část Toskánska, oblast provincie Grosseto, je nejodlehlejší a nejopuštěnější částí tohoto italského státu. Právě zde najdete nádherná kamenná města, kde se zastavil čas, panenskou přírodu a také unikátní termální lázně pod širým nebem. Při našem pobytu ve Fabru, položeném strategicky přímo na rozhraní Umbrie, Lazia a Toskánska, jsme se vydali do unikátního městečka Sorano. Město postavené na tufových skalách plné kamenných staveb, nezničené přestavbami během své dlouhé historie, město bez jakékoliv komerce. Pokud hledáte klid a historii, osamocené úzké uličky, kde se na sluníčku vyhřívají místní kočky, kde můžete posedět a nerušeně relaxovat bez hluku aut a procházejících turistů, jste tu správně. Vydejte se s námi do města, kde si budete stále připadat jako ve středověku.

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Kompletní fotogalerie je tady: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.468868160285825&type=1&l=07e2cc756d

Dvojice měst v toskánské provincii Grosseto patří jednoznačně mezi naštěstí neobjevené turistické taháky. Městečka – známější Pitigliano a menší Sorano (společně s vesničkou Sovana) – jsou vzdálená od sebe zhruba 10 kilometrů a leží daleko od civilizace. V okolí projíždíte opuštěnou krajinou s nádhernými výhledy, míjíte jen menší městečka či vesnice a nefalšovaně si užíváte italský venkov. Žádné dálnice, žádná přelidněná města. Nefalšovaný klid.

Tato dvě města jsou podobná – obě postavená na tufových skalách, obklopená hlubokými údolími, tyčící se jako strážní hrady nad okolní krajinou. Opravdu, spíše než město, připomínají opevněný hrad. Tato místa byla osídlena již Etrusky, o čemž svědčí řada etruských obydlí v blízkém okolí (k těm se ještě dostaneme).  Pitigliano je větší a navštěvuje jej více turistů, námi navštívené Sorano je mnohem více opuštěné, což představuje velkou výhodu.

Sorano. Město na tufové skále. Město, kde se zastavil čas.

Trochu historie klidně vynechte

Nechci otravovat historií, tu si každý může přečíst sám na internetu, ale neodpustím si pár vět, abych vám ukázal, jak je toto město, respektive osídlení na tomto místě staré.

READ  Jak se žilo v Českém koutku? Skanzen Stroužné

Místo bylo osídleno Villanovskou kulturou v době železné v 7.století před naším letopočtem. Villanovská kultura měla centrum právě v oblasti Toskánska a patří mezi nejvýznamnější kultury této doby v Evropě. První historické zmínky jsou však až z 3.století před naším letopočtem, kdy v blízké Sovaně bylo významné etruské osídlení.

Za časů Římské říše zmínky o této oblasti mizí a Sorano se objevuje až opět v roce 862. Za vlády krále Ludvíka II. zde v tomto roce vzniklo hrabství, v kterém vládla po následujících 500 let šlechtická rodina Aldobrandeschi. Po jejím vymření spadlo hrabství pod vládu hrabat Orsini. V roce 1417 došlo ke konfliktu s republikou Siena a hrabství se dostalo pod její svrchovanost, v roce 1556 získalo opět suverenitu, nicméně po smrti hrabat Orsini v roce 1604 se stalo součástí Toskánska.

Během celé této doby obě města kvetla, dařilo se obchodu a vzhledem k tomu, že nebyla ničena, dochovala se řada domů v původním stavu. Právě díky stabilitě této oblasti je Itálie plná historických měst a městeček plných kamenných středověkých domů a uliček.

Pevnost Masso Leopoldino s vyhlídkovou plošinou a hodinovou věží

Vzhůru do uliček starobylého Sorana

Procházka unikátním středověkým městem

Sorano je malé městečko, takže zde rozhodně nemůžete zabloudit. Zaparkujete jednoduše na náměstí a vydáte do spleti úzkých uliček. Pokud chcete nějaké občerstvení nebo obchůdky, tak vesměs vše je koncentrováno v blízkosti hlavního náměstí. Čím dále půjdete, tím nefalšovanější budou uličky a domy. Nenarazíte na žádné turistické atrakce a suvenýry, v domech bydlí lidé, a tak uvidíte standardní výjevy ze života běžných lidí. Třeba sušící se prádlo nebo staré babky sedící na zápraží krájející jablka…. To je největší kouzlo tohoto městečka.

Mohutná pevnost Rocca degli Orsini

A na jaké významné památky zde můžete narazit?

READ  Z monumentálního Orvieta k jezeru Corbara

Nad městem se tyčí mohutná pevnost Rocca degli Orsini postavená ve 14.století rodinou Orsini. Patří k velmi významným renesančním památkám tohoto typu. Pevnost po staletí chránila město Sorano před nepřáteli a nutno říci, že dosti úspěšně. V pevnosti je dnes muzeum, do nějž stojí vstupenka 5 EUR, nicméně je velmi výhodné zakoupit univerzální vstupné 10 EUR, které platí kromě tohoto muzea také do etruského archeoparku Citta dell Tufo, muzea rodiny Orsini a 2 muzeí v Sovaně. Z pevnosti je samozřejmě nádherný výhled do širokého okolí.

V samotném městečku najdeme řadu významných paláců a kostelů – například Palazzo Orsini nebo kostel Collegiata di San Niccolò z roku 1276. Nejzajímavější je však vyhlídková terasa Masso Leopoldino (zvaná také Rocca Vecchia – tedy stará pevnost). Tuto stavbu postavil Ludvík II. a její součástí je unikátní hodinová věž. Z této opevněné vyhlídkové terasy je asi nejkrásnější výhled ve městě, na jedné straně vidíme monumentální pevnost a na druhé etruskou Necropoli di San Rocco. Výhledy do hlubokého kaňonu řeky Lente. Posezení na Masso Leopoldino je nádherná relaxace.

V jednom z mnoha kostelů

Celé město je postavené z kamene

V uličkách Sorana

Domy jsou označené kouzelnými štítky

Pokud se dostatečně pokocháte výhledy z vyhlídkové plošiny, vydejte se opuštěnými uličkami dolů k řece. Cestou minete osídlené i opuštěné domy, ucítíte vůni aromatických bylin a cestou vás doprovodí místní kočky vyhřívající se na sluníčku. Kolem řeky vede pohodlná cesta, která vás zavede do etruských osídlení vybudovaných ve skalách. Cesta je značená jako Via Cava di San Rocco a končí ve staré etruské nekropoli. Jeskyně vytesané ve skalách sloužily Etruskům, později je využívalo chudé obyvatelstvo jako obydlí, a to ještě v první polovině 20.století.

Pohled na etruskou nekropoli

Kouzlo uliček v Soranu

Po návratu do městečka doporučuji návštěvu archeoparku Etrusků, který se nachází kousek za Sovanou. Najdete zde neskutečné množství etruských obydlí vytesaných ve skalách, úzké průchody a poznáte tak, jak taková etruská vesnice vypadala. My jsme na návštěvu tohoto místa neměli čas, čehož hodně lituji. Doufám, že se sem ještě někdy podíváme… (více informací zde: http://leviecave.it/)

Etruské obydlí vytesané ve skále

Sorano je městečko, z kterého dýchá historie na každém kroku, ať už etruská nebo středověká, každá na vás zapůsobí hodně silně a přinese vám nezapomenutelný zážitek. Toto je nefalšovaná Itálie, nezkažená turistickým průmyslem, tady najdete realitu toskánského venkova.

READ  Pekelná cesta do horského ráje - Prokoško jezero v Bosně

Pokud si chcete vychutnat středověk na plno, vydejte se na jednu ze středověkých slavností, které se zde v létě odehrávají. Již brzy můžete s námi zavítat do Sovany, protože právě tam se během naší návštěvy jedna z těchto slavností konala. Relaxaci zase najdete v unikátních termálních pramenech Saturnia, kam jsme zavítali hned po návštěvě Sorana.

Sorano je postavené na vysoké skále

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..