Plán cesty: Slovinsko, Chorvatsko a Bosna

Jak jsme to tedy naplánovali: Pojedeme do Slovinska, kde budeme pár dní v Alpách. Poté se přesuneme na jih k moři, projedeme chorvatské pobřeží pod pohořím Velebit, navštívíme vodopády Krka a přijedeme do Hercegoviny. V oblasti Hercegoviny jsme našli spoustu zajímavých míst, které ale určitě nestihneme všechny, protože se musíme začít vracet domů. Určitě ale musíme vidět vodopády Kravica a Mostar, to je to nejznámější (uvidíme zda nejhezčí). Z Mostaru už na sever kolem Sarajeva do Jajce, vodopády na řece Una a pak už jen „smutná“ cesta domů přes Maďarsko.



Booking.com


Plán ambiciózní, uvidíme, zda se podaří. Nikdy jsme takto nejeli a určitě přijdeme na spoustu chyb. (Vám už budu moci poradit, co udělat lépe).

Co je nejdůležitější: naplánovat přesuny tak, aby se nesedělo příliš dlouho v autě a neplánovat příliš mnoho cílů na jeden den. Vždy jsme se snažili cestovat ráno, kdy jsou děti ještě „hodné“ (tolik se nenudí) a pak po obědě, kdy stejně spí. Zásadní je také cesta do ubytování – s dětmi není možný večerní přesun, kdy usnou v autě a potom je nikdo nedostane do postele.

Snažil jsem se, aby přesuny byli zhruba do hodiny a půl. Musím, ale říci, že zde se mi to ne vždy podařilo. Také jsem se bál nenadálého časového zdržení a nevěřil jsem časovým údajům v plánovači. Časové zdržení kvůli objížďce, čekání na hranicích nebo dopravní nehodě nás naštěstí minulo, ale s těmito situacemi je třeba vždy počítat. Cestu jsem plánoval přes mapy na googlu a musím konstatovat, že zde uvedené údaje o délce trasy jsou přesné.

Ubytování jsem hledal přes Booking.com (až na určité výjimky). První výhoda tohoto vyhledávače je rychlost – okamžitě víte, že je ubytování volné. (Myslím, že takovéto cesty se ani jinak plánovat nedají), můžete ho celkem flexibilně měnit nebo rušit, máte jistotu rezervace a obvykle nemusíte složitě platit zálohu. Výhodná je registrace, protože po pár nocích získáte status Genius a máte různé slevy nebo i jiné výhody. Hustota ubytování přes vyhledávač Booking je vysoká ve Slovinsku, Chorvatsku i Maďarsku. V Bosně záleží na destinaci – turisticky známější  místa jsou samozřejmě častěji v nabídce – nedokážu si třeba představit hledat ubytování v Mostaru jinak. Naopak některá místa jsou zcela bílá a zde si musíme poradit jinak.

READ  Plánování a přípravy na cestu

S dětmi je hledání ubytování na místě téměř nemožné. Představte si unavené děti a objíždění penzionů a apartmánů, z nichž u některých ani nepoznáte, že se jedná o ubytovací zařízení, stálé odpovědi obsazeno nebo vysokou cenu a blížící se noc. Toto s malými dětmi nedoporučuji. Pokud nechcete plánovat cestu předem, pak je lepší zamluvit ubytování na začátku dovolené a pak průběžně hledat další noci – wifi je už dnes samozřejmostí na většině ubytování…

2 komentářů

  1. Mela jsem s detmi na letosni leto naprosto stejny plan, jen z velke casti airbnb, ve Slovisku kemp u Velke Planiny a v Chorvatsku couchesurfing v hostelu. Ale nakonec jsme to odlozili na pristi rok, na syna by to bylo letos jeste moc velke sousto a stejne tak pro me, jedineho ridice a rodice 🙂 Nikde ale nevidim clanek jak cesta dopadla.

    1. Cesta dopadla dobře, bohužel trasa přes Maďarsko do Čech již je nudná a není o čem psát. Po termálních bazénech v Zalakaros jsme vyrazili k domovu relativně přímočarou cestou směrem na Bratislavu a Brno. Z mého pohledu jsme na této cestě najeli až moc kilometrů, příště se zaměříme více na nějakou oblast s méně dlouhými přejezdy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..