Logarská dolina

Pondělí 26.6.2017

První cíl ve Slovinsku, který jsme navštívili a který vám mohu vřele doporučit je Logarská dolina. Jedná se o údolí u hranic s Rakouskem, je součástí obce Solčava v Kamnicko-Savinjských Alpách a od roku 1987 je zde „krajinski park“ – obdoba naší CHKO. To jsem se dočetl na internetu. A co dál? Na stránkách parku (www.logarska-dolina.si) jsme našli několik zajímavostí. Vzhledem k tomu, že jsme aktivní rozhodli jsme se na kratší výlet k vodopádu Rinka a dále na chatu Frischaufov dom.



Booking.com


Z Topolšice je Logarská dolina vzdálena 50 km (asi 1 hodina jízdy) po pěkné silnici. Na křižovatce u vjezdu do doliny se platí mýto, které je v podstatě poplatkem za parkování – platí se pouze za auto. Po zaplacení mýta (7 EUR za auto) jedeme asi 10 km krásnou dolinou až na poslední parkoviště, kde silnička končí. Parkoviště je ve stínu, je zde toaleta a občerstvení – veškerá vybavenost.

Od parkoviště jsme se vydali k vodopádu – je to jen 15 minut, takže opravdu kousek. Pokud máte děti, které toho ještě příliš neujdou, tak je to pro vás ideální cíl, který pak můžete spojit s pohádkovým lesem, který se v Logarské dolině nalézá také. Nečekejte možnost jízdy s kočárkem, cesta je velice kamenitá a není s kočárkem sjízdná. My jsme naší menší dcerku měli v nosítku a starší udávala tempo. U vodopádu je chata Orlevo gniezdo (Orlí hnízdo), kde je také možnost občerstvení. Tato chata otvírá zhruba v 10 hodin, když jsme přišli k vodopádu bylo ještě zavřeno.

Voda u vodopádu příjemně chladila a po osvěžení jsme se vydali dále na náročnější část trasy. Od vodopádu vede pěšinka do kopce a dostává se až nad vodopád, který překračuje po dřevěných lávkách a žebřících, které jsou docela náročné, ale s trochou pomoci rodičů je 4-5 leté dítě již zvládne (soudě podle naší starší dcerky). Výstup je docela náročný, ale stojí za to. Nad vodopádem pokračuje stále do kopce – zde je nepříjemné pálící slunce za letních dnů – až zmizí ve starobylém bukovém lese, který vypadá jak z pohádek bratří Grimmů. Nakonec cestička končí u chaty Frischaufov dom ve výšce 1396 m (převýšení je tedy 466 m). Celkem od parkoviště 1 hod 15 min, s dětmi samozřejmě půjdete déle. Chata je vybavena jako klasická horská chata, kterou známe z Alp. Zpáteční cestu jsme absolvovali stejnou cestou, ale existuje zde ještě alternativní trasa, na kterou přirozeně narazíte. Ta obchází vodopád z druhé strany, ale my jsme ji nezkoušeli.

READ  Vzhůru do tajemné Umbrie

Teď ještě poznámka k pohádkovému lesu. Ten jsme nezkoušeli, dali jsme přednost koupání v Topolšici. Jmenuje se Pravljični gozd a nachází se přibližně uprostřed doliny. Platí se zde vstupné 2,5 EUR pro dítě 2-15 let a 3,50 EUR pro dospělého od 15 let. Otevřeno je od 1.5. do prvního sněhu denně 10-18 hodin.

Logarská dolina

Logarská dolina

Rinka

Vodopád Rinka

Frischauov dom

Logarská dolina

Logarská dolina

Logarská dolina

Logarská dolina

Logarská dolina

Logarská dolina

Rinka

Slap Rinka

Rinka

slap Rinka



Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..