Uršlja Gora

Středa 28.6.2017

Čeká nás poslední výlet v Alpách. Naše plánování počítalo s třemi dny v Alpách, protože jsme si říkali, že děti budou po třech dnech chození unavené, proto jsme zde naplánovali celkem 3 výlety. Logarská dolina i Velika Planina předčily naše očekávání. Jako třetí výlet se nabízelo okolí města Celje, kde se nachází hrad a i samo město je pěkné a historické nebo okolí lázní Podčetrtek, kde je zajímavý klášter Olimje a Kozjanski park s hradem Podsreda. Jenže: když jsme v Alpách, tak si je přece ještě užijeme. Nakonec tedy vyhrál výšlap na Uršlju Goru.



Booking.com


Příjezd je po silnici 425 z Topolšici až do obce Šentvid pri Zavodnju, za touto obcí, jakmile silnice začne klesat, je odbočka značená právě směrovkou Uršlja Gora. Zde tedy odbočíme a jedeme po makadamové cestě stále rovně, po pár kilometrech odbočíme doprava (stále značeno Uršlja Gora) – jedeme poté z kopce dolů docela prudce a pak naopak opět nahoru až přijedeme k pár domkům označených jako Zgornji Razbor, zde je křižovatka s odbočkou na Slovenski Gradec. My odbočíme doleva a jedeme do kopce serpentinami až přijedeme na malé lesní parkoviště – zde je zákaz vjezdu. Odsud pokračujeme již pěšky. Cesta je sjízdná, ale pouze pro zkušené řidiče, je dost úzká a v určitých úsecích prudká.

Nejprve jsme šli po prudké vozové cestě, kterou ale nedoporučuji s kočárkem, později jsme zahnuli na pěknou pěšinu, která nás zavedla ke kapličce a po polaně až na vrchol, kde se nachází horská chata (Dom na Uršlji Gori) otevřená denně od května do října. Od chaty vede pěšina na vrcholový bod, kde je návštěvní kniha. Bylo krásně, ale na vrcholu foukal vítr. My jsme cestu absolvovali s nosítkem, starší Petruška výstup zvládla sama a byla nadšená hlavně s kostelíčku, který je přímo naproti chatě.

READ  Velika Planina (Kamnik)

Cesta zpět byla stejnou cestou, počasí se bohužel začalo zase kazit, ale k autu jsme to stihli. Protože bylo docela ošklivo jeli jsme dále po silnici 425 do obce Črna na Koroškem. Zde není ale skoro nic, pouze jedna cukrárna. Stále pršelo, tak jsme pokračovali dále do města Slovenski Gradec, což je docela průmyslové město, ale s pěkným historickým jádrem. Udělalo se docela pěkně, tak jsme si dali zmrzlinu a capuccino a jeli domů, abychom ještě stihli poslední koupání. Zítra již jedeme dál a začne se naše první cestování.

Uršlja Gora

Uršlja Gora

Uršlja Gora

Uršlja Gora

Uršlja Gora

Uršlja Gora

Uršlja Gora

Uršlja Gora

Uršlja Gora

Dom na Uršlji Gori



Booking.com

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..