Pitten – příjemná zastávka při cestě přes Rakousko

Pokud pojedete přes Rakousko po dálnici od Mikulova přes Vídeň dál na jih a chtěli byste si udělat pěknou zastávku kousek za Vídní, najdete v tomto článku tip na zajímavou vesničku pár minut od dálnice. Vesnička Pitten kousek od dálniční křižovatky Wiener Neustadt je nejhezčí na začátku léta, je zde totiž krásná růžová zahrada s více než 2 600 kusy růží všech možných druhů a barev. 

Booking.com


V obci Pitten žilo v roce 2017 2 648 obyvatel. Dalo by se tedy říci, že na každého obyvatele je v místní růžové zahradě jedna růže – právě tolik jich zde totiž roste. Historie vesničky nijak zajímavá není – osídlení již ve středověku a klasický vývoj jako v jiných městech a obcích Rakouska. S tím vás nebudu unavovat. Pro naši zastávku jsou v obci zajímavá hlavně dvě místa vzdálená od sebe zhruba 1 km příjemnou procházkou a právě o těchto dvou místech je dnešní článek.

Mapa Pitten

Po příjezdu do vesničky zaparkujeme bezplatně auto u barokní fary, v jejíž zahradě se nachází unikátní sbírka růží a kam se podíváme naposled. Projdeme pěkným parkem, který nese jméno po bývalém starostovi obce Kurtovi Schagererovi, který zemřel v roce 2011 ve věku 82 let. Starostu dělal v této obci 43 let, a proto byl milovanou postavou zdejší vesnice. V parku najdete pěkné upravené jezírko a v létě se zde konají i různé společenské akce.

Horský kostel z parku s hradem Pitten

V parku

Parkem projdeme na místní náměstíčko, kde je výborná cukrárna, v které jsme ochutnali dýňovou zmrzlinu. Přes léto se zde také koná 2× měsíčně malý farmářský trh. Odsud jsme již vystoupali k tzv. Bergkirche – horskému kostelu. Tento kostelík je položený na úpatí kopce a shlíží na vesničku jako strážce. Za pěkného počasí a dobré viditelnosti jsou odsud vidět nádherné scenerie Alp, bohužel při naší návštěvě bylo vše v oparu a nic moc vidět nebylo. Přece jen jsme kousek od Vídně a kvalita ovzduší je znát. Na vrcholu kopce je malý hrádek – spíše taková tvrz – ale na návštěvu hradu již je potřeba více času.

READ  Skalní vyhlídka Havran v Polesí a další vyhlídky u Rynoltic

Horský kostel je barokní a je zasvěcený sv. Jiří. Je položený na krásném místě a je obklopený pěknou zahradou s krásnými hmyzími domky, které napodobují místní stavby. Bohužel kostel byl zamčený a na dveřích byla cedulka, že kdo se chce podívat dovnitř, má zavolat na telefonní číslo a domluvit si otevření kostela. My jsme se zde stavovali pouze na hodinku, a tak jsme toto číslo nepokoušeli. Škoda. U kostela nás upoutala zvonička a zajímavé moderní obrazy umístěné v okolí. Bohužel se mi nepodařilo nikde vyčíst, kdo je jejich autorem.

Nádherné obrazy u kostela v Pittenu

Nádherné obrazy u kostela v Pittenu

Hmyzí domek

Za kostelem je ve skále vytesaná skalní kaplička s unikátními malbami pocházejícími z období kolem roku 1300. Ta byla ale bohužel zavřená a přístupná též po domluvě na telefonním čísle na dveřích.

Procházka ke kostelu byla ale příjemným zpestřením dlouhé cesty do Itálie a příležitostí k protažení svalů a kostí. Od kostela doporučuji sejít po schodišti dolů – tato cesta nazývaná Schöpfungsweg – cesta stvoření – je zarostlá středozemními bylinami včetně oregana, šanty, bílé levandule či šalvěje a krásně tu všechno voní. Rozhodně doporučuji všem milovníkům bylinek.

Prohlídku obce ukončete v růžové zahradě (http://www.rosengarten-pitten.at/), která je druhá největší v Dolním Rakousku. Nachází se v zahradě barokní fary (Pfarrhof) a nabízí romantickou procházku mezi růžemi nebo třeba ležení na pohodlných lehátkách, kterých je zde spousta. Vstup je zdarma, takže se vyplatí navštívit zahradu i třeba jen na chvilku, odpočinout si na lehátku nebo posedět ve stínu pnoucích růží. Každá sorta růží je označena cedulkami a na stránkách zahrady najdete i plánek s popisem růží. My jsme se zde chtěli inspirovat, kterou odrůdu zasadit na naší zahradě.

V růžové zahradě

V růžové zahradě

V růžové zahradě

V růžové zahradě

Kostel z růžové zahrady

Informační letáček o zahradě najdete zde (v němčině): http://www.rosengarten-pitten.at/sites/default/files/logos/RoGa_folder2016.pdf

READ  Zámek Kačina ožil tradiční Hubertovou jízdou a Jezdeckými slavnostmi

Plánek s odrůdami růží najdete zde (v němčině): plánek

Návštěva obce Pitten je příjemnou zastávkou při cestě do Itálie, Slovinska či Chorvatska, obec je pár kilometrů od dálnice a zajížďka vás téměř nezdrží.

Celá fotogalerie na FB – odkaz je tady.

Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..