Putování za sýrem Montasio v italských Julských Alpách

Italská část Alp v okolí města Tarvisio není v cizině příliš známá. Většina návštěvníků Italských Alp se spíše dostane do oblasti Dolomit, Brenty nebo okolí Lago di Garda, Julské Alpy jsou zas navštěvované většinou ve své slovinské části. Přitom i zde – kousek od dálnice A23 spojující Rakousko s mořem najdete pár krásných míst zasluhující větší pozornost. Ať již jsou to nádherná Laghi di Fusine, smaragdové Lago del Predil nebo právě námi navštívená náhodní plošina Montasio. 

Booking.com


Při plánování naší cesty do Umbrie jsem hledal vhodné místo na přespání po přejezdu ČR a Rakouska. Chtěl jsem, aby zastávka byla ještě v Alpách a aby bylo možné ještě první den naší cesty po zhruba osmihodinové cestě udělat kratší výlet a něco vidět. Ideální místo pro tuto zastávku byla právě náhorní plošina Montasio.

Dostanete se sem z Tarvisia, kde opustíte dálnici po přejezdu hranice, ještě před vjezdem do placeného úseku dálnice. Pokračujete ve směru Cave del Predil a lyžařského střediska Sella Nevea. Cestou minete řadu bývalých i stále funkčních kamenolomů a smaragdové jezero Lago del Predil, které vybízí k zastávce a relaxaci u jeho nádherné čisté, avšak chladné vody. Jezero má pěkné upravené okolí a nabízí i občerstvení, možnost zapůjčení loděk či šlapadel a relaxaci na pěkných plážích.

My jsme pokračovali dál do střediska Sella Nevea, které je jedním z největších v okolí. Výstavba v tomto středisku však není příliš pěkná. Další cesta na náhorní plošinu Montasio nám však vše vynahradila. Musím uznat, že výjezd v odpoledních hodinách, kdy se všichni již spíše vracejí dolů do údolí, po úzké a velmi prudké silnici, byl docela výzvou, avšak krajina a krásné výhledy nahoře rozhodně stály za to. Během 10 minut se dostanete do výšky zhruba 1500 m a zaparkujete na velkém neplaceném parkovišti.

Mapa Montasio

Nejvíce návštěvníků odsud směřuje na vrchol Jôf di Montasio, který s výškou 2754 m patří k nejvyšším vrcholům Julských Alp (po Triglavu druhý, v italské části nejvyšší vrchol). Na tento vrchol vede řada zajištěných cest s vysokou obtížností. Na náhorní plošině však najdete i pěkný nenáročný okruh s pěknými výhledy a dobrým občerstvením, který ujdou bez problémů i děti. Od parkoviště vystoupáme nejprve na chatu Rifugio Brazzà, která leží ve výšce 1600 m a je to klasická alpská chata s nádherným výhledem na celou plošinu a do údolí. Po stejné cestě se pak vrátíme dolů na křižovatku a odbočíme doprava k chatě Malga Montasio.

Při výstupu na Rifugio Brazza

Při výstupu na Rifugio Brazza

Při výstupu na Rifugio Brazza

Rifugio Brazza

Právě tato chata je jedním z certifikovaných výrobců známého italského sýra Montasio. Naleznete zde klasickou restauraci, obchod se sýrem, jogurty, máslem a dalšími dobrotami a samostatné stavby určené pro výrobu a skladování sýra. V okolí se pase ohromné množství krav, které byly pro naše děti zážitkem. U chaty najdete malé dětské hřiště a prostor pro relaxaci s nádhernými výhledy na okolní hory.

READ  TIP na ubytování kousek od Ancony - La Residenza Del Poeta

Výstup na chatu Rifugio Brazzà zabral asi 40 minut, sestup dolů a cesta k Malze Montasio dalších 30 minut a návrat k parkovišti zhruba 20 minut. Celkem jsme tedy ušli 1,5 hodiny po pěkných cestách na náhorní plošině s relativně malým převýšením. Cesty jsou sjízdné i s kočárkem, pouze na chatu Rifugio Brazzà je potřeba trochu sportovnější kočár, nicméně viděli jsme paní s Fiatem, která na chatu bez problémů vyjela i s tímto tintítkem.

Pokud budete pokračovat dál na dálnici a do Itálie, doporučuji pro milovníky hor sjezd ze střediska Sella Nevea do obce Chiusaforte. Velmi strmá silnice s množstvím zatáček a dokonce jednou ukrytou v tunelu s nádhernými výhledy a krásným údolím. Sjedete z náhorní plošiny až dolů skoro 1000 m během 20 minut, takže pozor na uši. Ale problémy s tím měli jen rodiče, děti jako obvykle nikoliv…

Nocleh jsme měli ve vesničce Cavazzo Carnico – bližší informace a možnost rezervace najdete na tomto odkazu. Hned vedle ubytování byla pizzerie, kterou jsme nevyužili, ale při delším cestování se hodí. V ceně ubytování byla dobrá italská snídaně a možnost posezení i možnost vaření v kuchyňce. Koupelna byla sice společná, ale pro dva pokoje a byla velice prostorná i s vanou, což uvítají hlavně rodiny s dětmi.

Vrcholky Julských Alp

Všude kolem krávy

Světoznámý sýr Montasio

Výborný domácí jogurt

Jogurt opravdu chutnal

U Malgy Montasio

Jako obvykle na tomto odkazu najdete kompletní fotogalerii na Facebooku.

Příště se již dostaneme z Alp do slunné Itálie, čeká nás Chioggia – malé Benátky a bude následovat zajímavá cesta až na jih až do Umbrie.

Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..