Malé Benátky anebo Chioggia – rybářské městečko protkané kanály a mosty

Okouzlující rybářský přístav Chioggia se svou neopakovatelnou atmosférou městečka protkaného spletí kanálů, spoustou mostů a původní zástavbou stojí rozhodně za návštěvu. Vždy v polovině června navíc město ožije známou středověkou slavností – historické uličky se zaplní potulnými muzikanty, řemeslníky a dvořany v krásných historických kostýmech. Průvod městem dokonce přenáší živě italská televize. Nám se při naší návštěvě tohoto městečka poštěstilo ochutnat něco málo z této slavnosti. Chioggia, která je přezdívaná pro své kanály malé Benátky, se nám rozhodně zapsala do paměti a všem ji doporučuji při cestách po Itálii navštívit.
Booking.com

Něco málo z historie…

Na místě dnešního centra města bylo osídlení již v římských dobách. V této oblasti hojné na plochy podmáčené mořskou vodou se totiž získávala sůl a samotné město bylo schopno vytěžit více než 200 násobek soli potřebné pro jeho obyvatele. Sůl byla tak zdrojem bohatství, město s ní čile obchodovalo a získalo na velkém významu. Bohužel s pádem Římské říše nastal i úpadek města, které se stejně jako zbytek Evropy muselo vypořádat s temnými časy středověku. Naštěstí se tato oblast vypořádala s obdobím rozvratu po pádu Říma velice rychle a město se dostalo do období prosperity již kolem roku 1110. Díky tomu se právě v Itálii nachází spousta velmi historických nádherných městeček.

Několikrát došlo ke střetům mezi Janovskou a Benátskou republikou o město Chioggia, ale téměř po celou dobu existence až do roku 1797 byla součástí Benátské republiky. Město bylo významným přístavem a bylo řízeno podle vzoru Benátek velkou a menší radou. V roce 1797 padla do rukou Napoleona a o rok později byla připojena k Rakousku. Jeho součástí byla až do sjednocení Itálie Giuseppem Garibaldim.

Slavná historie je tedy spojena s postavením tohoto města v rámci Benátské republiky. Chioggia byla dokonce druhý nejvýznamnější přístav, a tak zde vznikla celá řada nádherných staveb.

Canale Vena

Kouzelné Malé Benátky

Chioggia je nádherné město hlavně díky své poloze na ostrově obklopeném Jaderským mořem. Ač položené v Pádské nížině, všudypřítomná blízkost moře mu dodává, stejně jako Benátkám, neopakovatelné kouzlo. Hustá síť vodních kanálů, chechtání racků, vůně mořské vody přináší nádherné zážitky. Po kanálech můžete plout na loďce nebo se kolem nich jen tak procházet a pozorovat okolí. Chioggia není ospalé město, jako najdete třeba v Umbrii, ale docela živoucí město, hojně navštěvované hlavně Italy. Až se budete chtít ochladit, čeká na vás řada otevřených kostelů a dalších historických budov.

Chioggia neboli Malé Benátky

Hlavní kanál ve městě se jmenuje Canale della Vena. Najdete na něm 9 starobylých kamenných mostů, z nichž největší je Ponte Vigo. Při toulání historickými uličkami se držte tohoto kanálu a nemůžete zabloudit. Uličky jsou postaveny ve tvaru rybí kosti, jsou téměř pravoúhlé, což je v Itálii docela neobvyklé. Pokud si město dostatečně vychutnáte, můžete se vydat trajektem na ostrov Pellestrina, který je jedním z mnoha ostrovů Benátské laguny.

READ  Putování za sýrem Montasio v italských Julských Alpách

Parkování a kudy do města

Do města Chioggia dojedete nejlépe od Mestre, kde opustíte dálnici spojující Terst s Benátkami, po silnici SS309 nebo s Padovy po silnici SS516. Obě silnice jsou o víkendech dost vytížené, my jsme jeli dost dlouho v zácpě. Bylo to ale asi dáno historickými slavnostmi, které se zde zrovna konaly. Od jihu se sem dostanete z Ravenny přes pádskou deltu.

Chioggia je spojena s pevninou dlouhým mostem, a tak je již příjezd docela pěkným zážitkem. Ve městě se nachází pár míst s parkovacími hodinami, kde je možné stát 2 hodiny, ale tato místa se nevyplatí hledat. Je zde totiž parkování na italské poměry docela levné – obvykle 0,70 EUR/hod. Nicméně já doporučuji parkovací dům, který je zhruba 5 minut od centra. V tomto domě, pokud zaparkujete až v posledním patře, zaplatíte jen 0,50 EUR/hod (stav 2018) a máte auto ve stínu pod střechou. Navíc je zde toaleta, kam se dostanete na parkovací kartu (takže vzít s sebou). Ale opravdu jen v posledním patře. Je to asi daň za výjezd až nahoru… (dolů se dostanete výtahem, tak nevím, proč to tak mají, ale my jsme to uvítali).

Mapa Chioggia

Do parkovacího domu sjedeme hned za mostem (ve směru od severu) a hledáme cedulky Porto (přístav), nikoliv Centro. Přejedeme po dalším delším mostě, mineme Eurospin a jedeme rovně přes další kratší most. Přijedeme k parkovišti, kde lze též zaparkovat a hned za ním je již cedulka s parkovacím domem (P hned vpravo od nápisu na mapce). Do centra se dostaneme po pěší cestě opravdu během chvilky. Ve městě je již téměř všude pěší zóna, všude se dostanete bezbariérově, a tak i s kočárkem.

READ  Tajemství posvátného lesa Bosco Sacro nad Spoletem

Nejkrásnější kostely ve městě

Procházku doporučuji po hlavní promenádě Corso del Popolo, kde se nachází nejzajímavější památky, k moři a kolem kanálu Canale Vena zpět. Cestou můžete navštívit Basiliku Sv. Giacoma (na mapce č.12), z roku 1740. V tomto kostele je zajímavá Madonna della Navicella – zpodobňuje Pannu Marii, která se prý zjevila na pláži v místní části Sottomarina v roce 1508. Významná je monumentální stropní freska o rozloze 223 metrů místního malíře Antonio Marinetti, známého jako Chiozzotto. Do kostela se dostanete buď dopoledne do 12 hodin nebo až po siestě mezi 16:00 a 18:30. Na to si zde dejte pozor, nejen obchody, ale i kostely se přes polední siestu zavírají.

Basilica San Giacomo

Dalším významným kostelem je Chiesa della Trinita (kostel sv. Trojice – mapka č.13) na Piazza XX Settembre. Kostel je z roku 1705 a jeho autorem je architekt Andrea Tiralo, který je autorem dlažby na známém náměstí sv.Marka v Benátkách. Kostel je architektonicky velice zajímavý, ale uvnitř jsme bohužel nebyli – zde bylo otevřeno jen odpoledne. Naproti tomuto kostelu přes kanál je kostel Chiesa dei Filippini z roku 1722. Tento kostel je poměrně jednoduchý, ale je bohatě zdobený malbami významných malířů např. Paolo Pellesina nebo Antonio Vianelli. Otevřeno je opět dopoledne a po siestě každý den.

Procházku pokračujeme dále po promenádě a přijdeme ke kostelu Chiesa di San Andrea (mapka č.16). Tento kostel je původně již z 15.století, ale v roce 1743 byl přestavěn v barokním slohu. Nicméně interiéry jsou tedy mnohem starší a ukrývají poklady – například monumentální plátno Ukřižování od malíře Giovanni Buonconsiglio, zvaného Il Marescalco. Vedle kostela se nachází hodinová věž Torre dell’Orologio (mapka č.17) postavená v románském stylu z 11.století – jde o nejstarší stavbu tohoto druhu na světě.

READ  Setkání Matyldy Toskánské s papežem Řehořem VII. v městečku Sovana

Promenádou postupně dojdeme až k moři, kde se nachází most Ponte di Vigo (mapka č.20) a přístav. Posezení na lavičce u moře je neodolatelné. Cestou zpět kolem kanálu ještě mineme muzeum mořských živočichů (mapka č.18) a můžeme se zastavit na Ostrově San Domenico, kde se nachází Santuario di San Domenico (mapka č.19) – starý dominikánský klášter.

Na konci naší procházky nemůžeme vynechat největší z kostelů katedrálu Santa Maria Assunta (mapka č.3) – Chrám Nanebevzetí Panny Marie – postavený v roce 1624 na pozůstatcích starého kostela, který byl zničen ohněm. Katedrála je monumentální a uvnitř nalezneme krásně zdobené oltáře a obrazy. Také se však zavírá ve 12 hodin a poté otevírá až po siestě. My jsme sem přišli pár vteřin (doslova) před zavření, takže jsme jen nakoukli a již museli pryč…

Chioggia je protkána vodními kanály

Canale Vena

A najdeme zde spoustu mostů

Pohádková Chioggia

Ponte Vigo

Chioggia a jeho kanály

Pohled směrem k ostrovu Pellestrina

Chioggia

Další z kanálů

V červnu město ožívá středověkou slavností

K oživení historického centra tohoto městečka dochází vždy v polovině června, kdy se zde koná slavnost Palio della Marciliana. Tato akce připomíná události, ke kterým došlo ve městě mezi roky 1378 a 1381. V této době došlo k válce o toto město mezi Benátkami a Janovem. Událost připomíná nejen běžný život ve městě v této době, ale právě i boje mezi oběma stranami. My jsme se zde ocitli zrovna v neděli, kdy se tato akce konala a měli jsme příležitost vidět historická řemesla z této doby, potulné muzikanty či historické krčmy. Večer se pak konal průvod městem a následná bitva, to jsme tu již bohužel nebyli…

Slavná historická slavnost

Město ožilo řemeslníky

Město ožilo řemeslníky

Město ožilo řemeslníky

Město ožilo řemeslníky

Město ožilo řemeslníky

potulnými kejklíři

a hudebníky

Historická slavnost

Nádherné šaty samozřejmě uchvátily naše děti. Musím ocenit profesionalitu italských akcí, o čemž jsme se pak přesvědčili i později v jiných městech.

Naše zastávka ve městě Chioggia byla sice jen na nedělní dopoledne při naší cestě dále na jih, ale rozhodně stála za to a toto město mohu doporučit. Nás čekala cesta ve směru Rimini, kde jsme měli nocleh a cestou koupání na Lido di Spina u města Comacchio zhruba na polovině cesty do Rimini.

Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..