Doupě samotného ďábla – písečné pyramidy v tajuplných horách Monti Sibillini

Monti Sibillini – tajuplné hory v Itálii na pomezí Umbrie, Marche a Abruzza, často stíhané zemětřeseními či jinými ranami osudu. Obvykle však příroda neudeřila tak ničivou silou a oblast se dala docela rychle do kupy. Až v roce 2016 obrovská síla země smetla z povrchu městečko Amatrice. To bylo v srpnu, uprostřed turistické sezóny. O událostech v Itálii tehdy věděla celá Evropa. Jenže aby toho nebylo málo, ve stejném roce, 30.října 2016 udeřilo zemětřesení znovu a tentokrát udeřilo ve městě Norcia, kulturním centru zdejších hor.

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Mimo jiné byla zničena bazilika ze 13.století. Kromě toho také spousta cest a silnic v národním parku Monti Sibillini. Ještě letos je řada cest a silnic uzavřena, a tak naše návštěva tohoto nádherného pohoří, jehož vrcholky převyšují 2000 metrů, byla ve fázi příprav ve znamení hledání nějaké volné cesty a možného okruhu zvládnutelného s dětmi. Původní plán na výjezd k chatě Rifugio Fargno, která je ve výšce 1820 metrů nad mořem a vedla sem ještě před 2 lety sjízdná silnička, vzal po prozkoumání aktuální mapy za své.

Nakonec jsme však našli přírodní unikát, který se vyskytuje v Evropě pouze na několika místech (mimo jiné v Bosně a v Srbsku) – písečné pyramidy. Přístupová cesta zhruba 1,5 hodiny v jednom směru je zvládnutelná, tak tedy pojedeme sem a uvidíme alespoň něco zvláštního.

Lago Fiastra od parkoviště u obce Rufella

Vyrazili jsme po ranním koupání v Sirolu od moře, odkud to sem je zhruba 1,5 hodiny jízdy. Děti se měly v autě prospat a po obědě jsme chtěli vyrazit. Bohužel jsme trochu popletli cestu a zajeli si do nádherného Recanati (díky tomu jsme ale toto město viděli a můžeme jej vřele doporučit), pak jsme mezi Recanati a Maceratou chytli objížďku, a tak jsme zde ztratili dost času. Naštěstí od Maceraty jsme již jeli po krásné rychlostní silnici spojující moře a město Foligno, kde se napojuje na další rychlostní silnici od Perugie. Pokud budete trávit dovolenou někde kolem města Civitanova Marche, je příjezd do tohoto pohoří bezproblémový.

Monti Sibillini

Naše výchozí místo bylo nad jezerem Lago Fiastra u stejnojmeného městečka – parkoviště je v části Ruffela (43.056553, 13.173321), směrovka sem z hlavní silnice označuje obec Fiegni. Druhou možností je parkování u hráze jezera (43.060516, 13.185271), ale zde je pouze pár parkovacích míst. V jezeře se dá i koupat, ale to jsme nestihli a po koupání v moři nás to ani nelákalo. Pláž je v části San Lorenzo al Lago hned za mostem vlevo (43.040612, 13.164561).

Lago Fiastra

Hráz jezera Lago Fiastra

A nyní již k samotným pyramidám

Lame Rosse znamená červené ostří a opravdu toto označení dělá čest svému jménu. Já bych toto místo ještě připodobnil k ďáblovu doupěti. S dětmi jsme si zde představovali trochu děsivou pohádku o uvězněné princezně, která je přikovaná ke skále a hlídá ji v tomto horkém místě, kde nerostou skoro žádné rostliny, několikahlavý drak. Opravdu toho místo na vás může působit hodně skličujícím dojmem.

READ  TIP na ubytování kousek od Ancony - La Residenza Del Poeta

Suťové pole, kterým se šplháte do prudkého kopce, nohy se vám boří do vrstvy přírodního štěrku, slunce pálí a absence stromů nedovolí ani kousek stínu. Myslíte si, že sutí nevyšplháte. Ještě že máte dítě, které ve svých pěti letech je tahounem výpravy a žene vás dopředu. Přece ji nenecháte utéct, co kdyby někde spadla. Tak seberete všechny síly a drápete se nahoru. Naštěstí se za chvilku vynoří červené písečné štíty a vy najdete trochu stínu u vstupu k pyramidám, trochu naberete sil na prohlídku tohoto zajímavého místa a po chvíli se vydáváte pod věže.

Vysoké písečné věže až do oblak, procházíte přímo pod nimi a přemýšlíte, odkud se vynoří ten drak z fantazie vašich dětí. Kde asi je ukrytá princezna? Tady nebo spíše tamhle za rohem. Míst je tu opravdu hodně. Kdybych tu nepotkal pár turistů, asi bych se opravdu bál. Procházka kolem pyramid byla nezapomenutelná, cesta suťoviskem k nim tomu konkurovala a cesta od parkoviště hustým lesem také. Opravdu zajímavý výlet.

Cesta suťoviskem k písečným pyramidám

Cesta suťoviskem k písečným pyramidám

Pod písečnými pyramidami

Cesta od parkoviště nám trvala zhruba 1,5 hodiny a vedla nejprve po pěkné panoramatické cestě ke hrázi jezera s výhledy na nádhernou zelenou hladinu jezera, poté ale začala stoupat a zavedla nás do hustého lesa. Na slunci zde bylo ohromné teplo, naštěstí většina cesty vedla ve stínu stromů. I tak byla ale cesta dost dlouhá, alespoň se nám to tak zdálo. Zpátky jsme šli stejnou cestou a bohužel už si nestihli posedět na vyhlídce nad jezerem, protože se přihnala bouřka s docela prudkým deštěm.

U písečným pyramid

Lame Rosse

Lame Rosse

Lame Rosse

Lame Rosse

Lame Rosse

Lame Rosse

Lame Rosse

Lame Rosse

Lame Rosse

Vracíme se k Lago Fiastra

Lago Fiastra před bouřkou

Lago Fiastra před bouřkou

Lago Fiastra před bouřkou

Monti Sibillini jako cíl dovolené

Pohoří Monti Sibillini je část Středních Apenin a se svými vrcholy nad 2000 metrů si nezadá ani s alpskými vrcholy. Nejvyšší vrchol je Monte Vettore (2476 m). Oblast je protkaná řadou dobře značených cest, které však momentálně nejsou všechny otevřeny kvůli ničivému zemětřesení z roku 2016. V současné době probíhají intenzivně práce na obnově cest a znovu otevření turistům.

READ  Etno vesničky v Bosně a Hercegovině

Poloha zhruba 70 km od moře činí toto pohoří ideálním cílem pro letní turistiku, nezničená příroda a stálé počasí tuto výhodu ještě doplňují. Jediná nevýhoda je lokalizace v seismicky aktivní zóně (což je ale téměř celá střední Itálie). Pokud byste se sem vydali, nezapomeňte navštívit městečka Norcia a Preci, která patří k historickým centrům parku, a hlavně magickou vesničku Castelluccio, která leží hluboko v horách odříznutá od okolního světa. Při cestě od moře se ale pravděpodobně dostanete spíše do vesniček Fiastra, Bolognola či Amandola, neboť jsou nejlépe přístupné.

Magická vesnice Castelluccio s vrcholem Monte Vettore

Fiastra je městečko u stejnojmenného jezera s nádhernou čistou vodou a je to výchozí místo na výše popsané pyramidy. Bolognola je výchozí místo k chatě Rifugio Fargno a několika navštěvovaným dvoutisícovkám, z Amandoly se dostanete také na několik horských chat a to i autem.

Aktuální mapu s otevřenými cestami najdete tady: https://www.sibilliniweb.it/apertura-sentieri-percorsi-parco-nazionale-monti-sibillini/. Aktuální mapa je pod linkem na této straně – italsky Consulta subito la cartina ufficiale.. Jinak mapu z července 2018 najdete tady: https://www.sibilliniweb.it/wp-content/uploads/2018/07/Mappa-Apertura-sentieri-Monti-Sibillini-v16.jpg.

Ještě přidávám pár tipů na ubytování v horách Monti Sibillini:

Castelluccio

Villa Tardioli

Norcia

Agriturismo Il Casale Degli Amici

Lu Passittu

Les Dependances

Fiastra

Agriturismo Campo del Rio

Bolognola

La Kumari

Montefortino

B&B Apartments Casa Sullavalle

Agriturismo Il Borghetto 

To je jen pár tipů, kompletní výčet ubytování najdete tady.

Naše návštěva v horách byla bohužel pouze krátká, ale celé pohoří nás nadchlo a můžeme jejich návštěvu jen doporučit. Vzdálenost od moře a rychlostní silnice ve směru Foligno Monti Sibillini zatraktivňují a díky této silnici jsou i docela dobře dostupné (hlavně Fiastra).

Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..