Relaxace a koupání v krajině bříz – Nyíregyháza a letovisko Sóstó

Největší město v okolí Tokaje se nazývá Nyíregyháza. Toto město s velmi těžko vyslovitelným názvem je se svými 118 000 obyvateli sedmé největší v Maďarsku. Díky známé ZOO, historickým památkám a hlavně lázeňskému letovisku Sóstó patří k vyhledávaným cílům řady turistů. My jsme po návštěvě Tokaje u tohoto města přenocovali a druhý den navštívili čtvrť Sóstó s pěknými termálními lázněmi. Jeho návštěvu mohu jen doporučit.Booking.com


Základ jména tohoto města – nyír – znamená břízu a vskutku tento kraj je plný bříz. Celá řada obcí se jmenuje podle břízy- třeba Nyírbogdány, Nyírtura, Nyírpazony, Nyírtelek a další a není divu. Jakmile opustíte Tokaj a začnete se vracet zpět k Nyíregyháze, okamžitě zmizí vinice a objeví se nekonečná maďarská rovina, která je právě u tohoto města ozvláštněna březovými lesy.

My jsme se ubytovali na kraji Nyíregyházy kousek od lázní Sóstó v malé obci Kemecse na pozemku golfového klubu Nyírség Golf Club. Stojí zde uprostřed zeleně dřevěný domek, který je celý k pronájmu a na začátku října byl za dobré peníze. U domku je kromě golfového hřiště pěkná zahrada, rybníček, několik ořešáků, kde jsme nasbírali spoustu ořechů a stůl na stolní tenis. Pro děti to bylo super místo, bez aut a s velkým prostorem. Uvnitř byla k dispozici kuchyň a tři pokoje s možností spaní až pro 10 lidí. Jediná nevýhoda byla absence wifi v objektu.
Adresa a kontakt na ubytování najdete tady.

Trocha historie Nyíregyházy

První písemná zmínka o městě je již z roku 1209, kdy bylo město nazývané jednoduše Nyír (bříza). V roce 1326 byla zaznamenána existence kostela a uprostřed 15. století zde žilo zhruba 400 obyvatel. Během turecké nadvlády v 16.století bylo město opuštěno. Počet obyvatel vzrostl až na začátku 18.století po válce o nezávislost vedené Františkem II. Rákóczim, většina osadníků byli Slováci, kteří se zasloužili o rozvoj města. V roce 1786 dostalo město právo pořádat trhy a stalo se se svými 7500 obyvateli největším městem regionu. Právě v tomto období vznikla řada památek a významných staveb včetně radnice, nemocnice, škol a výletní restaurace u jezírka Sóstó. V druhé polovině 19.století nastala velká urbanizace města, které rostlo a po roce 1960 se stalo jedním z největších měst v Maďarsku. Vidíte, že řada památek pochází až z 18.století.

Kostel na náměstí Kosuth tér

Výletní letovisko Sóstó

Nejzajímavější částí města je výletní letovisko Sóstó na sever od města, které bylo již od nepaměti oblíbeným rekreačním střediskem. Je zde velký, 2000 m² rozlehlý park, který obklopuje asi 26°C teplé jezírko. Najdete zde pláž, možnost vyjížďky na lodičkách a pěkné termální lázně. Kromě termálů zde najdete i skanzen a velkou docela známou zoologickou zahradu. O těchto dvou objektech se dozvíte níže.

READ  "Maďarské Pamukkale" a turecké lázně v Egeru

Naše kroky směřovaly nejprve do tohoto pěkného parku, kde je krásná procházka kolem jezírek a najdete zde i pěkné dětské hřiště se spoustou prolézaček a rozlehlou překážkovou dráhou. Po obědě jsme se již máchali v termálních lázních – protože byl říjen zajímal nás vnitřní komplex, který mohu jen doporučit.

Procházka parkem v letovisku Sóstó

Procházka parkem v letovisku Sóstó

Procházka parkem v letovisku Sóstó

Aquarius Spa

Vnitřní komplex se jmenuje Aquarius Spa a patří k těm nejlepším termálním komplexům, které jsme v Maďarsku zatím navštívili. Je zhruba optimálně velký, takže máte přehled o celém komplexu a přitom nabízí vše co je potřeba. Celý komplex je rozdělen na zážitkový a termální svět. V rámci zážitkového světa je pýchou bazén s umělým vlnobitím s teplotou vody kolem 30°C, 4 tobogány včetně Černé díry se světelnými a zvukovými efekty a kanál s divokou řeknou. Tato divoká řeka nás opravdu nadchla – proplouvá se zde umělou jeskyní a vodopádem a proud je opravdu silný, takže na rozdíl od některých parodií na divoké řeky, tato je opravdu divoká.

Termální svět představuje zase dobrou možnost relaxace v teploučké léčivé vodě – je zde několik termálních bazénů o teplotě 34°C, 36°C a 38°C, nejteplejší je venkovní a i v říjnu byla jeho návštěva velice příjemná. Zajímavý byl Kneippův bazén se studenou a velmi teplou částí (16°C a 40°C) s pěknými masážními kameny. Termální bazény jsou doplněny masážními tryskami na krk, šíji a záda.

Nechybí ani dětská část s dětským bazénem se 3-mi různými hloubkami, vodním hradem a skluzavkami. Super je tropická odpočívárna ve tvaru pirátské lodi, kde se našim dětem tak líbilo, že jsme je ani nemohli dostat do vody. Samozřejmě je součástí i saunový svět, ale platí se zvlášť a my o něj ani nestáli.

READ  Při otevírání pevnosti zaplnili Bastion I řemeslníci

Minusem mohu hodnotit občerstvení, protože to zde vypadalo šíleně – téměř nulová nabídka, při tom řada lidí chtěla něco zakoupit a neustále hledala něco k snědku, leč marně. Možná to v sezoně vypadá lépe, ale tento říjnový všední den to bylo rozhodně s nabídkou marné.

Vstupné pro dospělého je bez sauny 3900 HUF (stav 2018), dítě do 3 let platí symbolických 100 HUF, mezi 3-6 lety 2400 HUF a nad 6 let 3100 HUF. Lze zakoupit několik typů rodinného vstupného podle počtu platících dětí a další odpolední nebo noční vstupenky. Cena není příliš levná, ale tento termální komplex za návštěvu rozhodně stojí a my jsme nelitovali. Odkaz na termální komplex je zde: http://www.sostort.hu/en/spa/aquarius-spa.

Další možnosti koupání v Sóstó

Hlavně v létě je škoda navštěvovat kryté termální komplexy. Pro tyto příležitosti (které jsme v říjnu nevyužili) se v Sóstó nachází i venkovní koupaliště – Park Spa. Najdete zde několik zážitkových, plaveckých, dětských i termálních bazénů o různé teplotě vody. Odkaz na toto koupaliště je zde: http://www.sostort.hu/en/spa/park-spa. Vstupné je však nabízeno jako kombinované včetně vstupu do Aquarius Spa, takže se dá toto venkovní koupaliště pochopit jako rozšíření vnitřního komplexu.

Kromě tohoto velkého termálního komplexu se lze koupat ve venkovním termálním jezeře, jehož jižní část byla proměněna v koupaliště. Místo nabízí kromě koupání v jezeře také termální a dětský bazén s trochou atrakcí. Odkaz na Lake Spa (jak toto koupaliště nazývají) najdete zde: http://www.sostort.hu/en/spa/lake-spa. Vstupné je pro dospělého 1700 HUF, u dětí opět do 3 let 100 HUF, 3-6 let 1300 HUF a nad 6 let 1400 HUF (stav 2017).

Pro doplnění ve městě Nyíregyháza je ještě termální komplex Júlia Spa (http://www.sostort.hu/en/spa/julia-spa) – umístění je v centru města, nikoliv v Sóstó, proto se zde nebudu o tomto komplexu rozepisovat.

READ  Po proudu řeky Una - Bosanska Krupa

Skanzen a Zoo – další výletní cíle v Sóstó

Pokud budete ve městě Nyíregyháza, můžete navštívit také zoologickou zahradu (http://www.sostozoo.hu/), kde můžete vidět 500 druhů zvířat. Vstupné v roce 2018 bylo 3500 HUF pro dospělého a 2300 HUF pro děti od 3 let. Menší děti zaplatí symbolických 200 HUF. Zahrada je rozhodně atraktivní – najdete zde oceanarium, svět Tarzana či divoká zvířata Indonésie, Australie, And nebo ledových krajin. Zahrada patří k významným na evropské úrovni.

Oceanarium v místní zoo

Vedle zoologické zahrady najdete skanzen (http://www.muzeumfalu.hu/), kde jsou k vidění tradiční stavby vesnice z této části Maďarska. Vstupné je 1000 HUF pro dopělého a 500 HUF pro dítě nad 6 let. Mladší děti jsou zdarma. Skanzen stojí také za návštěvu a doplňuje atraktivitu této části města.

Detail ze skanzenu v Sóstó

Tradiční stavba skanzenu v Sóstó

Nyíregyháza je velké město, ale v regionu, kde vládne nekonečná maďarská rovina. Nehledejte proto příliš zajímavostí v širokém okolí, ale zaměřte se na úzké okolí města. Pokud budete v této části Maďarska, město rozhodně stojí za návštěvu.

Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..