Podvečer v středověké Bevagně aneb proměna italského městečka během tradičního historického trhu

Městečko Bevagna patří mezi nádherná historická městečka. Na jeden týden v červnu zde díky tradiční akci Il Mercato delle Gaite středověk přímo ožívá, najdete jej nejen ve starobylých zdech historických domů obklopujících úzké uličky. Středověcí kupci, žoldnéři, kejklíři, tanečnice a potulní muzikanti, ty všechny najdete v uličkách, najíte se ve středověkých krčmách a po setmění shlédnete různá kulturní představení opět ze středověkou tématikou. Vydejte se s námi do uliček tohoto městečka…

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Bevagna je se svými 5000 obyvateli ideální městečko pro návštěvu s malými dětmi. Přijedete, zaparkujete u opevnění, projdete bránou a jste v krásném centru, přitom žádné schody, takže se sem dostanete i s kočárkem. Je to tedy na rozdíl od větších a známějších měst (jako je třeba Assisi nebo Spoleto) odpočinková návštěva. Poloha městečka je příhodná, do Assisi je to 16 km, do Perugie 25 km.

Městečko není příliš známé, přitom je součástí projektu Borghi piú belli Italia, který se snaží na jednom místě soustředit nejkrásnější historická města Itálie. Doporučuji se podívat na stránky tohoto projektu před návštěvou Itálie a nějaké z těchto měst navštívit. Naše návštěva do Bevagny vedla díky letáčku středověké akce, která se během našeho pobytu konala právě v tomto městě a který jsme našli na našem ubytování. Přijeli jsme sem večer, abychom viděli trochu středověkého života. Tradiční akce v Itálii se totiž většinou konají až večer, kvůli horku se nemůžeme divit…

Zákoutí v italské Bevagně

Nejprve odkaz na mapku města, opět od stejného vydavatelství jako Spoleto v předchozím příspěvku, kvůli autorským právům ji najdete na originálním odkazu tady. Parkoviště najdete přímo u historické brány Porta Cannara, která vede do centra města na ulici Piazza Giuseppe Garibaldi (42.935776, 12.609301), a nebudete zde nic platit. Vše je zdarma a při ruce. Hned za parkovištěm je již pěší zóna.

Porta Cannara

Nejprve tedy projdete středověkou branou Porta Cannara a ocitnete se v jiném světě. Ve světě středověkých uliček, zašlých zarostlých zdí, pachu kamene. Procházíte touto ještě širší uličkou a po levé straně se objeví schody k ukrytému kostelu Sv.Františka z roku 1275 s přilehlým klášterem, který se nachází na nejvyšším bodě ve městě. S kočárkem se sem dostanete bez schodů, pokud odbočíte o uličku později. Kostel je nenápadný, ale dýchá zde na vás opravdu pravá a nefalšovaná historie.

Kostel sv. Františka

Zákoutí v italské Bevagně

Zákoutí v italské Bevagně

V kostele sv.Františka

Tajemné uličky v Bevagně

Úzkými uličkami procházíme městem, až se dostaneme na náměstí Piazza Filippo Silvestri, srdce města, kde stojí radnice a dva nejvýznamnější kostely – Chiesa dei Santi Domenico e Giacomo z roku 1291 uvnitř zdobený řadou cenných fresek významných italských malířů a Chiesa di San Silvestro z roku 1195 se strohým, ale o to působivějším interiérem. Náměstí Piazza Filippo Silvestri bylo označeno jako jedno z nejkrásnějších malých náměstí v Itálii a opravdu musím uznat, že toto náměstíčko bylo nádherné, dýchala na nás historie ze všech stran a hlavně působilo kompaktně jako jeden celek. Kromě těchto dvou kostelů se zde nachází ještě kostel sv.Michala Archanděla.

Centrum města Piazza Filippo Silvestri

Centrum města Piazza Filippo Silvestri

Centrum města Piazza Filippo Silvestri s podiem pro večerní akci

Kostel na náměstí Piazza Filippo Silvestri

Na náměstí Piazza Filippo Silvestri

Interiér slavného kostela sv. Dominika a Jakuba

Interiér slavného kostela sv. Dominika a Jakuba

Interiér slavného kostela sv. Dominika a Jakuba

Kromě těchto historických staveb najdeme v centru Bevagny spoustu cukráren, barů a obchůdků s typickými lokálními produkty. A to vše na relativně malé ploše, což cestovatelé s malými dětmi rozhodně uvítají. Až budeme společně cestovat po Assisi, poznáte, jak rozlehlé město zhoršuje zážitek z jinak nádherného a kouzelného místa. Tady v Bevagně si městečko užijete a i s dětmi stihnete nasát plnými doušky.

Podvečer v Bevagně

Kolem 18.hodiny se začínají objevovat první stánky

Během naší návštěvy se zde konala historická slavnosti Il Mercato delle Gaite. Její součástí jsou souboje, bitvy a soutěže mezi jednotlivými čtvrtěmi Bevagny (nazývají se Contrada), každý večer také jedna ze čtvrtí zajišťuje kulturní program a občerstvení. Můžete posedět v historických středověkých tavernách, popít dobrého vína a ochutnat místní speciality. Bohužel vše až kolem 21 hodin večer, takže pro rodiny s malými dětmi trošku mimo. Na náměstí se pak koná velký kulturní program. Naštěstí se už po 18.hodině plní uličky alespoň stánky s řemeslníky, takže středověkou atmosféru akce jsme ochutnali alespoň trochu i my.

READ  Příspěvek k Ubytování k cestě Západní Balkán 2017

Ochutnávku akce najdete zde na videu:

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..