Poustevna sv. Františka u Assisi – Eremo delle Carceri

Tento klášter ukrytý v lesích nad městem Assisi na svazích hory Monte Subasio rozhodně svatého Františka nepamatuje. Vznikl totiž až v 15.století. Nicméně vznikl na místě, kde v jeskyních František meditoval. Místo je to stejně magické jako Bosco Sacro nad Spoletem a při návštěvě Assisi jej rozhodně nemůžete vynechat. Při naší návštěvě bylo bohužel zataženo a schylovalo se k bouři, před kterou jsme jen tak tak stihli uprchnout. Cestou autem nás pak chytl ohromný přívalový déšť.

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Vzdálenost ke klášteru Eremo delle Carceri z města Assisi je asi 4 km od horní části města. Vede sem úzká ulička, která pak pokračuje dále na hřeben hory Monte Subasio. U brány do kláštera najdete pár parkovacích míst a stánek z občerstvením. V celém areálu kláštera a přilehlého lesa je zákaz piknikování, takže takovouto aktivitu si zde rozhodně neplánujte. Ke klášteru vede pohodlná, asi 500 m dlouhá cesta.

Brána do areálu Eremo delle Carceri

Eremo delle Carceri

Eremo delle Carceri

Toto místo patří k těm, které na vás magicky působí. My se taková místa snažíme vyhledávat, proto naše kroky nemohly tuto lokalitu vynechat. Starobylý les přitahoval pravděpodobně i Františka, který se sem často chodil modlit se svými přívrženci. Ticho lesa a existence řady opuštěných jeskyní dávaly Františkovi a jeho soukmenovcům prostor k meditaci a možnosti žít asketicky bez zásahu okolního prostředí. Kromě přírodních jeskyní zde vybudovali i několik jeskyní umělých.

Za Františkových časů zde stála pouze stará modlitebna. Kolem roku 1400 františkán Bernardin Sienský postavil na tomto místě malý klášter s kostelem, refektářem a dřevěnými celami jako příbytkem pro mnichy. Vybavení tohoto původního kláštera se dochovalo a stále jej můžete při prohlídce vidět. Později bylo přistaveno několik budov, ale celý komplex si stále zachovává původní podobu a je prastarým svědkem doby v tomto starobylém posvátném lese.

Svatý František

Interiér kláštera

Okolí kláštera Eremo delle Carceri

Vzhledem k počasí, které se neplánovaně a náhle prudce zhoršilo, jsme klášter spíše proběhli a prohlédli pouze nejbližší okolí kláštera. Přitom je zde v lese spousta cestiček k přírodním i umělým slujím, které sloužily k modlitbám…

Okolí kláštera Eremo delle Carceri

Okolí kláštera Eremo delle Carceri

Okolí kláštera Eremo delle Carceri

Jedna z přilehlých jeskyní

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

READ  Etno vesničky v Bosně a Hercegovině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..