Trocha historie v Šibeniku

Sobota 1.7.2017

Pokud vynecháme sever země, je Chorvatsko docela striktně rozdělené na oblast chudého hornatého a neúrodného vnitrozemí s minimálním množstvím větších měst a na oblast přímoří, kde byla v minulosti bohatá přístavní města s přístavy – nejznámější z nich jsou Split a Dubrovník. Kousek od vodopádů na řece Krka, které jsme navštívili, se nachází město Šibenik. Město historické, bohaté na spoustu památek, nezaložili ani Římané, ani Řekové, ale překvapivě Chorvaté. Nikdy ho nedobyli Benátčané, ani Osmanská říše. Benátčané stavěli hradby a pevnosti, aby město dobyli a právě z této doby pochází pevnost sv. Mikuláše, která je zapsaná do seznamu památek UNESCO.



Booking.com


Naše cesta od vodopádů Krka vedla zpět přes Skradin právě do Šibeniku. My jsme se ale nejprve zastavili v místním Lidlu nakoupit trochu lepší pečivo než v jiných chorvatských obchodech a jeli se vykoupat. Zvolili jsme malou opuštěnou pláž u obce Klenovica ve stínu borového lesa. Bohužel se brzy zatáhlo, a tak nám byla ve vodě docela zima. Vrátili jsme se tedy do Šibeniku a hledali místo na parkování.

Zaparkovali jsme u pevnosti Svaté Anny, která je vidět zde na plánku (v místě kde je název ulice Kralja Zvonimira – ten vlevo). V Šibeniku asi nenajdete parkování zdarma, oblast u této pevnosti je ale v nižší tarifní zóně a přitom jen pár kroků do historického centra. Z míst, která jsme navštívili, se nám líbila zahrada františkánského kláštera a samozřejmě katedrála sv. Jakuba zapsaná v seznamu UNESCO. Procházka malebnými uličkami Šibeniku byla zajímavá, ale celkový dojem z tohoto města mám docela rozpačitý. Nemohu zapomenout na výškové budovy u přístavu, jejichž sláva je již dávno pryč a lituji upřímně jejich obyvatele, kteří zde bydlí. Možná by nás upoutala návštěva 3 pevností, které se tyčí nad městem, ale na ty jsme již neměli čas.

READ  Škocjanské jeskyně

Po prohlídce města jsme dorazili v odpoledním žáru k autu a vrátili se do Skradinu do našeho apartmánu. Zítra nás čeká země neznámá – Bosna a Hercegovina – nejzajímavější část naší cesty. Co nás čeká? Uvidíme. Země zničená válkou, kde se mísí několik národností a náboženství. Země málo dotčená turistikou.

Šibenik

Šibenik

Šibenik

Šibenik

Šibenik

Šibenik

Šibenik

Šibenik

 



Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..