Vodopády Krka – méně známý vodopád Roški Slap

Sobota 1.7.2017

Asi každý zná vodopády na řece Krka v Chorvatsku. Jedná se o v sezóně hodně navštěvované místo, jehož návštěva docela významně zatěžuje peněženku (podobně jako Plitvická jezera). Četl jsem dosti rozporuplná hodnocení, obvykle ale ovlivněná datem návštěvy. První rada tedy zní: nejezděte sem o víkendu a nejezděte sem v červenci a srpnu. U vodopádů se dá koupat a v sezóně je právě u tohoto místa hlava na hlavě. Další důležitá věc je cena vstupenek – ty jsou v červenci a srpnu významně dražší.



Booking.com


My jsme zde byli bohužel již v červenci a ještě k tomu v sobotu. Nicméně vodopády nejsou jen Skradinski buk, jak se jmenuje ten nejznámější a největší vodopád, ale i řada dalších míst (Manastir Krka a Roški slap jsou ta nejzajímavější).

Jako cíl dnešního dne jsme si zvolili právě Roški slap. Cesta vedla ze Skradinu přes vesnice Dubravice a Rupe a po půlhodinové cestě jsme přijeli k řece Krka u tohoto vodopádu. Parkování je zdarma, ale vstup k vodopádu a na okruh kolem řeky je zpoplatněný samostatnou vstupenkou (pozn. pokud navštívíte Skradinski buk, pak máte v ceně všechny zajímavosti tohoto národního parku, tedy i Roški slap). Vstupenka pouze pro Roški slap byla v roce 2017 60 kun pro dospělého, naše děti ještě neplatily (platí se od 7 let).

Skradin a okolí

Od parkoviště vedl okruh kolem meandrů na řece Krka s možností výstupu na vyhlídku a druhého výstupu k jeskyni Ozidana pećina (vstupenka platí i na prohlídku jeskyně). Zvládli jsme oba výstupy s menší dcerou v nosítku. K jeskyni vede 497 schodů a v letním žáru je výstup pro děti i pro dospělé výzvou. Jeskyně je krátká, ale je zpestřením celé trasy. Občas můžete najít v jeskyni i netopýry.

READ  Crikvenica

Po sestupu z jeskyně jsme pokračovali po lávkách přes řeku Krku a vrátili se po druhé straně řeky na parkoviště. K samotnému vodopádu se jde z parkoviště na druhou stranu po silničce, kterou se sejde k řece. U vodopádu je muzeum, galerie, několik pěkných občerstvení, expozice funkčních vodních mlýnů a výhled na samotný vodopád. Ten je bohužel docela v dálce, ale i tak toto místo stojí za návštěvu.

Po prohlídce vodopádu a hlavně mlýnů, které se moc líbily dětem, jsme se vydali k autu. Děti cestou autem vždy spí, a proto jsme si naplánovali přesun k moři. Ale o tom až v příštím příspěvku.

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap

Roški slap



Booking.com

2 komentářů

  1. U vodopádů Skradinski buk je od loňska (2021) zakázáno koupat.
    K jeskyni Ozidana Pecina vede od řeky Krka 517 schodů a dále na parkoviště další 99 schodů.
    To jen pro upřesnění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..