Kolorowe jeziorka neboli tajuplná barevná jezírka v Polsku

Z Trutnova sem nepojedete ani hodinku a najednou se ocitnete úplně v jiném světě. Tajuplná jezírka hýřící barvami uprostřed divukrásné přírody rozhodně stojí za návštěvu a vaše děti ohromí. Vždyť přece červené jezírko může být snad jen v pohádce, nebo ne? Barevná jezírka jsou ukrytá v Janovickém rudohoří a teprve v poslední době se setkávají s větším zájmem turistů. Vydejte se sem nejlépe na jaře, kdy je ještě vyšší hladina spodní vody.Booking.com

Janovické rudohoří (Rudawy Janowickie) patří ke krásným pohořím, které je ale ve stínu blízkých Krkonoš. To může být i výhoda, protože Krkonoše pohltí největší davy turistů a zde najdete trochu klidu a ticha. Přitom se tady nachází nejen spousta nádherných skalních útvarů, ale i řada zámků. O zajímavostech v okolí se dozvíte v dalším příspěvku, dnes se zaměříme na jednu neobvyklou přírodní zajímavost – tzv. Kolorowe jeziorka.

Červené jezírko

Na počátku 18.století vznikl v oblasti kolem obce Wieściszowice (čti Wještišovice) důl na pyrit. Tato hornina se používala na výrobu kyseliny sírové, která byla již tehdy velmi žádaná a protože místní horniny jsou na pyrit bohaté, vzniklo v lesích nad vesnicí několik šachet. Ve 20.století se těžba zastavila a šachty byly opuštěny. Doly zarostly a postupem doby se země nad šachtami propadla a zalila vodou. Vznikla tajemná jezírka ukrytá v lesích. Díky složení hornin, z kterých jsou stěny jezírek a dno, mají neobvyklou barvu, která postupně začala lákat turisty z okolí. Neobvyklost jezírek láká dnes turisty i z daleka, neboť jezírka jsou opravdu jedinečná na evropském rozměru.

Poloha a příjezd

Předpokládám, že pojedete z Čech. V tomto případě vyrazíte z Trutnova ve směru Královec, kde překročíte hranici do Polska. Projedete Lubawkou a dojedete do Kamienne Gory. Zde máte 2 možnosti – širší příjezdová trasa vede dále po silnici č.5 až do obce Marciszów, kde odbočíte doleva ve směru Kaczorów po silnici 328. Ještě než opustíte Marciszów, musíte odbočit opět doleva po silničce na Janowice Wielkie (zde už je tabulka Kolorowe jeziorka) a po chvilce opět doleva na Wieściszowice.

READ  Kaňon Matka - jedinečný přírodní skvost jen pár kroků od Skopje

Druhá možnost, která nabízí nádherné výhledy na okolní hory a kterou doporučuji pouze od jara do podzimu, je trasa přes Rędziny – na začátku Kamienne Gory odbočíte doleva na Jelení Horu a po pár kilometrech odbočíte doprava na Pisarzowice. Odsud pojedete stále po hlavní po stále užší silničce, která po pár kilometrech prudce stoupá přes obec Rędziny až do Rędzinského sedla, odkud se otevírají nádherné výhledy na všechny okolní hory. Po sjezdu dolů jste také ve Wieściszowicich. Tato silnička je nově opravená, takže už není pravda, že je to tu tankodrom, jak někdo na internetu psal. Obě trasy jsou přibližně stejně dlouhé na kilometry i na čas.

Mapa okolí jezírek – základem je zelená turistická značka

Z Wieściszowic budete sledovat tabulku Kolorowe jeziorka a po úzké silničce dojedete k parkovišti. Podle množství návštěvníků vás nechají zaparkovat na několika parkovištích podle vzdálenosti od začátku trasy. My jsme zde byli během polských svátků, kdy bylo všude plno lidí a i tak jsme zaparkovali na parkovišti nejblíže východišti tras. Takže se nemusíte bát. Parkovné na všech parkovištích je 10 zł, pouze jedno z parkovišť bylo neoficiální a platilo se tam 5 zł, nicméně je to jediný poplatek, za vstup k jezírkům se nic neplatí.

Parkoviště je schované v lomu

K červenému a žlutému jezírku

Procházka k žlutému a červenému jezírku je opravdu krátká a vhodná i pro kočárek. Samotné parkoviště je vybudované z bývalého lomu a je pěkně vsazené do místní přírody. Odsud pokračujete po pěkné cestě a za chvilku již vidíte žluté jezírko. Toto jezírko je nejmladší a ještě před 20 lety zde žádná voda nebyla. Jezírko často vysychá a má nažloutlou barvu, kterou mu dodává blátivé dno. K jezírku lze dojít po pěkné pěšince, nejprve se vám ale naskytne pohled shora. Po chvilce již uvidíte odbočku s názvem Grota (tedy jeskyně) a tady začne pravé dobrodružství. Kočárek musíte nechat u občerstvení a na vlastní obhlídku jezírek se již vydat pěšky.

Výhled ze skály na žluté jezírko

Pěšinky vedou všude možně po písečném podkladu a krouží kolem krásných skalek, které společně s jezírky vytvářejí pohádkovou atmosféru. Na jedné straně na vás vykoukne zmiňovaný skalní tunel, kterým dojdete ke žlutému jezírku a dál na vrchol vyšší skály (tady opatrně, není zde žádná zábrana) a na druhé straně se vynoří to nejvíce okouzlující červené jezírko. Nádherná červená barva a okolí jezírka, které vypadá jako z jiného světa. Voda je výrazně cítit po síře, což ještě umocňuje magický charakter jezírka. Prošmejdit okolí jezírek s dětmi dá docela dost času, ale rozhodně stojí za to. O krásných fotkách ani nemluvím. V jezírkách se nesmí koupat, což je na jednu stranu škoda, ale jinak by došlo asi rychle k jejich zničení, takže to je jenom dobře.

Skalní tunel mezi žlutým a červeným jezírkem

Červené jezírko

Červené jezírko

Voda je opravdu červená

Zátiší u červeného jezírka

Červené jezírko

Červené jezírko

Čistá červená voda

My jsme šmejdili u červeného a žlutého jezírka docela dlouho. Pokračovali jsme po pěšince kolem jezírka a šplhali do prudkého svahu, abychom se pak dostali zpět na značenou cestu. Doporučuji se ale vrátit na zelenou značku hned a pokračovat dál kolem občerstvení po pěkné lesní cestě k dalšímu z jezírek.

READ  Po proudu řeky Una - Bosanska Krupa

Tyrkysové nebo Modré jezírko 

Zelená turistická značka stoupá po kořenech stromů lesem stále do kopce a asi po 20 minutách dorazí na rozcestí. Kousek odsud se již vynoří jako zázrak nádherná tyrkysová barva třetího jezírka. Myslím, že toto jezírko s červeným svádí neustálou bitvu, kdo je krásnější. Barva vody v tomto jezírku je tak uklidňující, břehy svádí k posezení v přírodě. Připadáte si tu, jak někde v Alpách. Nádherná čistá voda, šum stromů… Mohli bychom to připodobnit cestě z Pekla (červené jezírko) do Ráje (modré jezírko). Barvu vody v jezírku udává měď a voda nemá zápach jak u červeného jezírka. Je čistá, ale ryby jsme zde neviděli. Pouze nějaké mlže…

Uklidňující les u modrého jezírka

Modré jezírko

Modré jezírko

Modré jezírko

K tomuto jezírku po zelené značce nedojedete s kočárkem, my jsme použili nosítko, cesta je totiž plná kořenů a ještě je docela do kopce. Teoreticky se sem dostanete z Wieściszowic po cyklostezce (v mapě je označená tečkami), ale minete zase první dvě jezírka a trasu si neužijete.

Do kopců k zelenému jezírku

Naše další cesta pokračovala po zelené značce dále nahoru. Jezírko jsme obešli a dostali se na pěknou vyhlídku. Pak to bylo ještě lesem do kopce, až jsme se dostali na cyklostezku – lesní cestu, která vede na Wielkou Kopu. Tuto část cesty doporučuji turistům, kteří chtějí na vrchol – pokud půjdete pouze k zelenému jezírku, pak je tento úsek již asi zbytečný. Jezírko je malé ukryté v lese a je spíš geologickou zajímavostí než nějakým závratným zážitkem. Ale jako zpestření výstupu na vrchol je pěknou zastávkou. My již neměli moc času, tak jsme vyšplhali k jezírku a vrátili se zpět dolů stejnou cestou. Nicméně prý po velkých deštích, kdy je plné vody, představuje i ono pěkný zážitek. Z Wielké Kopy je nádherný výhled na okolní hory, kterých je tu požehnaně.

READ  Květná neděle v Polsku je v duchu velikonočních jarmarků

Po návratu dolů k červenému jezírku jsme poseděli u občerstvení, které je pěkné a čisté a za příjemné ceny.

Občerstvení je docela příjemné

Rudawy Janowickie nabízí kromě barevných jezírek ještě další zajímavosti, o kterých se dočtete příště.

Booking.com

0 komentářů

  1. Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jak dlouho se jde s kočárkem k prvním dvoum jezirkum, zda v občerstvení nemají problém s pohlidanim kočárku a jak dlouhá je potom trasa s nositkem, pokud nepůjdeme k zelenemu jezirku? 😀 Máme v plánu jet zítra a nositko jsme vytáhli po nějaké době, dcera už vyrostla a nebude to asi tak pohodlne, tak aby to nebylo moc dlouhé, Děkuji a krásný večer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..