Parco del Conero – ojedinělé útesy na severu Itálie – část druhá: Nádherné pláže v městečku Numana

Ať si vyberete městečko Numana nebo Sirolo, neuděláte chybu. Pláže u obou z městeček nabízejí nádherné scenerie, bílé útesy a příjemné oblázky. Nejsou zde pláže plné lehátek a slunečníků, kde je hlava na hlavě, na plážích jsou i volná místa, kde můžete v klidu spočinout bez nutnosti tísnit se v radě lehátek. V tomto příspěvku se dozvíte, kudy se dostanete na krásnou pláž v Numaně a tip na parkování zdarma v tomto městečku.

Booking.com


Do Numany jsme zavítali právě díky bezplatné možnosti parkování. Přece jenom pokud jste na pláži celé odpoledne, parkování v ceně 1,5 EUR, které často u moře bývá, se docela prodraží. V Numaně jsme však nalezli bezplatné parkoviště, a tak jsme zamířili sem. Spojili jsme příjemnou procházku po městečku s návštěvou jedné z pláží a nebyli jsme rozhodně zklamáni.

Nejprve tedy tip na toto parkování: Bezplatné parkoviště je v ulici Via Giosué Carduzzi, která je ale v přiložené mapce označena nesprávně jako Via San Francesco. Přijedete sem od Sirola, když hned u cedule Numana, označující začátek města, odbočíte doleva (je zde směrovka centro, která ale ukazuje do jiné silničky – spíše šikmo, ale ze stejného odbočovacího místa) do jednosměrky prudce nahoru. Minete po pravé straně placené parkoviště a přijedete na křižovatku (před ní je cedulka ukazující parcheggio libero) se stopkou, odbočíte doleva a po 100 metrech (těsně před křižovatkou) je odbočka doprava. Zde je možnost zdarma zaparkovat. Místo ukazuje obrázek níže jako silničku s otočkou na konci.

Mapa Numana

Odsud se musíte již vydat na pláž pěšky. Nejprve půjdete zpět po Via Giosué Carduzzi a na jejím konci odbočíte doprava a sejdete ke kostelu na náměstíčko v samotném středu Numany. Kostel obejdete a po Via Morelli dojdete k vyhlídkové plošině s nádherným výhledem na moře a pláže pod vámi. Odsud již vás čeká sestup po schodech k moři. Samozřejmě lze sjet k moři i autem – přímo u přístavu je velké placené parkoviště. My ale preferujeme raději parkovat bezplatně a trochu se projí a něco vidět. Nehledě na to, že část pláže u přístavu je plná slunečníků a lehátek a je lehce přelidněná.

READ  Doupě samotného ďábla - písečné pyramidy v tajuplných horách Monti Sibillini

Pod historickým centrem Numany jsou dvě pláže. První z nich je Spiaggia Numana Alta, na kterou sejdete po výše zmíněných schodech. Pokud budete pokračovat dále po pobřeží dostanete se na pláž Spiaggia del Frate, která je asi hezčí a klidnější, ale nám se již nechtělo sem pokračovat a usadili jsme se na první pláži. Krásná byla až dost a nebylo nutné jít dál. V plné sezoně to bude asi lepší tady. Na pláži byly krásné oblázky a mezi nimi se schovávali mušle a lastury.

Spiaggia Numana Alta

Spiaggia del Frate

Městečkem Numana končí Parco del Conero a začíná Palmová Riviéra. Proto již v těsném sousedství přístavu najdete řadu pláží plně vybavených, rovinatých, podobných třeba Rimini. Nic pro nás. My máme v srdci tyto dvě pláže a pokud se sem vrátíme (což asi někdy ještě ano), pak vždy budeme absolvovat procházku dolů na tyto dvě pláže. Budeme odměněni nádhernou scenérií a klidem, většina lidí toto naštěstí absolvovat nechce…

Booking.com


V dalším příspěvku se podíváme do sousedního Sirola a na možnosti koupání mezi Anconou a Sirolem.

A nyní již pár fotek z Numany:

Vyhlídka na pláž Spiaggia del Frate

Vyhlídka na pláž Spiaggia del Frate

Na pláži Spiaggia Numana Alta

Pohled na pláž Spiaggia del Frate

Pohled na pláž Spiaggia del Frate

Pohled na pláž Spiaggia del Frate

U pláže Numana Alta

Spiaggia del Frate

Na pláži Numana Alta

Vodní hrátky

Vodní hrátky

Vodní hrátky

 

 

1 komentář

  1. Dobry den,
    objevila jsem Vas blog a jsem moc rada za spoustu tipu a skvele uzitecnych informaci.
    Zvazujeme dovolenou prave v okoli Numany.
    Podobne jako Vy, nemame v oblibe preplnene plaze, ani ubytovani v blizkosti rusneho nocniho zivota. Proto jsme volili ubytovani dale od pobrezi, cili bychom k mori museli dojizdet. Prosim, jak vyse pisete, je sazba parkovneho hodinova, tj. EUR 1,5 za hodinu nebo je to za cely den? Dekuji Vam za zpravu. Jana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..