Proč navštívit Bosnu a Hercegovinu? Mám 5 důvodů a ještě jeden navíc

Když jsme se zmínili, že se chceme podívat do Bosny, nastalo u příbuzných zděšení. Najednou jsem uslyšel o tolika nebezpečích, o jakých jsem dosud neměl ani tušení. Navzdory všem „doporučením“ jsme se ale nevzdali a jeli. A teď vám popíšu, proč se do Bosny opravdu jet VYPLATÍ.



Booking.com


(Popis naší cesty na Balkáně najdete tady.)

(Doporučení na ubytování v Bosně najdete tady – a nejen tam, ale i v Chorvatsku a Slovinsku)

„Jsou tam všude miny. Někde na ni šlápnete a bude po vás. Přece nemůžeš vystavovat děti takovému nebezpečí.“

„Jsou tam samí muslimové.“

„Běhají tam toulaví psi. Co budeš dělat, až se na vás vrhnou.“

„Ještě tam chytneš nějakou nemoc. Děti dostanou žloutenku, víš, jak všechno olizují.“

A pořád dokola.

Cedule pozor miny se díky intenzivním aktivitám na celém území Bosny vyskytuje již jen sporadicky a prakticky na ni nenarazíte

Jo, taky jsem si říkal – děti jsou malé a můžeme jet třeba do Rakouska, je to blízko a služby jsou na vysoké úrovni.

Jenže všechno je takové sterilní. To je můj názor. V Rakousku se mi líbí, ale všechno je takové upravené, a tak je to někdy nuda. Hlavně mám rád folklor, tradiční hudbu, jiné kultury, nové chutě. Tak proč těch pár dní v roce, kdy nemusím do práce a můžu cestovat, budu trávit v zemích, kde to znám.

POJEDEME TEDY DO BOSNY. A hotovo.

Říkal jsem si, když budu spát v penzionu nebo apartmánu, tak se mi přece nemůže nic stát. Riziko nemoci je tu přece stejné jako jinde. A miny jsou jen v neobydlených místech. Tak co?

Takže jsme jeli. Spojili jsme cestu s osvědčeným Slovinskem a pár dny v Chorvatsku.

A závěr?

Bosna a Hercegovina je civilizovaná země, kam se vyplatí jet a kde se nemusíte bát.

Opravdu. Cítili jsme se bezpečně, užili jsme si to a viděli jsme nádherná místa.

A teď vám popíšu, proč opravdu navštívit Bosnu.

1. Orient na dosah ruky

Díky směsi kultur a náboženství je Bosna a Hercegovina kulturně rozmanitá země. Nikde nenajdete vedle sebe katolické kostely, islámské mešity a pravoslavné kláštery. Mísení kultur se projevuje všude – v architektuře, hudbě, tradicích a hlavně – v kuchyni. Ale o kuchyni samostatně 🙂

Na sever Bosny se dostanete zhruba za 10 hodin z našeho města – pokud bydlíte na jihu někde u Brna, tak je to asi o 3 hodiny méně a to už je i s dětmi dosažitelná vzdálenost. Samozřejmě do Mostaru je to dál, ale již samotná cesta přes Bosnu je zážitkem.

Proto Orient na dosah ruky – autem dojedete na orientální bazar třeba v Sarajevu nebo Mostaru a můžete o sto šest nakupovat orientální zboží. Hedvábné šátky, šperky, kovotepecké zboží, nádobí, věci na přípravu bosenské kávy, vějíře, vykládané a dřevěné skřínky. Všechno možné a za pár bosenských marek. Nemusíte se moc rozmýšlet, zda na to máte nebo ne. Atmosféra orientálního bazaru je nezaměnitelná, do toho muezzin svolávající muslimy k modlitbě. Proště nezapomenutelný zážitek a pastva pro oči.

READ  Co ochutnat v Bosně a Hercegovině - část druhá: Ementál z bosenských hor a osmanské pochoutky

K tomu přidejte návštěvu mešity a pravoslavného kláštera, abyste si vychutnali ten kontrast. Trochu jiný zážitek pro děti, často přehlcené zábavními centry. Zaveďte je do ticha kláštera a uvidíte, jak na ně toto místo bude působit.

Hudba je dalším důležitým exotickým prvkem – poslechněte si sevdalinky – to je místní hudební styl muslimského obyvatelstva, znamená to něco jako milostná touha, vzplanutí a je to charakteristická píseň se skupinou tónů na jednu slabiku, které se opakují v pomalém tempu. Doprovází je tradiční kapela a obvykle je o nešťastné lásce.

Odkaz na dokument o sevdalinkách s anglickými titulky.

Významnou současnou umělkyní žánru sevdah je Amira Medžunjanin – odkaz na koncert.

Tip: Orientální bazar navštivte v Mostaru (Kujundziluk) nebo centru Sarajeva (Baščaršija)

Druhý tip: Pokud budete v Sarajevu v létě, navštivte část Ilidža v době festivalu tradiční hudby (2017 to bylo na konci července)

2. Okolí Mostaru

Okolí Mostaru je prostě MUST, jak se dnes moderně říká. Pokud jste v Bosně poprvé, tak se sem musíte určitě podívat. V okolí Mostaru je nespočet míst, které jsou obrovským lákadlem. Ať už samotné město, klášter dervišů Blagaj, historické městečko Počitelj, bazilika Medžugorje nebo kouzelné vodopády Kravica. A vše v minimální vzdálenosti od Mostaru.

Mostar samotný je jeden velký bazar s pravou orientální atmosférou. Množství historických památek, mešity a řeka Neretva umocňují atmosféru tohoto starodávného města. Příroda v oblasti Hercegoviny na jihu země je odlišná od zbytku státu, což ještě umocňuje poněkud exotický vzhled země. Celá oblast nabízí kulturní i přírodní bohatství, dokonce i vinice a díky většímu turistickému ruchu nabízí dobrou infrastrukturu. Bosnu si tady určitě užijete také díky restauracím, barům a cukrárnám s typickými pokrmy.

Poloha Mostaru je výhodná také díky malé vzdálenosti od moře. Pokud pojedete autem, jste u Jadranu za hodinku, takže ač Bosna a Hercegovina má moře pouze v jednom středisku (Neum), je možné spojit návštěvu Mostaru a jeho okolí s koupáním v Jaderském moři. Nejbližším střediskem je Ploče, ale spíše doporučuji koupání ve středisku Gradac, která je nejjižnějším bodem Makarské riviéry.

Tip: Mostar a jeho okolí trápí horká léta s teplotami až 40°C – naplánujte si tedy pobyt zde nejlépe v červnu nebo září, případně spojte koupání  s večerní prohlídkou města.

Druhý tip: Koupat se nemusíte jen v moři, zkuste trochu jiný zážitek – koupání u vodopádů Kravica, jejichž proud vás bude příjemně masírovat po celém těle.

A ještě jeden tip: Ovoce a zeleninu seženete nejlépe u místních pěstitelů, v jejich stáncích u silnice vedoucí z Mostaru do Čapljiny. Na každém rohu u této silnice jsou také pekárny nabízející burek a další laskominy. Nezapomeňte ochutnat!

READ  Parco del Conero - ojedinělé útesy na severu Itálie - část první: Výlet k vyhlídce Belvedere Sud

3. Bosenská kuchyně

Místní kuchyně je kapitola sama o sobě a napíšu o ní příspěvek. Protože je prostě nezaměnitelná. Okouzlující. A kvůli ní stojí Bosnu určitě navštívit.

Používá totiž spoustu zeleniny, kvalitní maso a spoustu dalších přísad a koření. O tom napíšu zvlášť. Ale co miluji a kvůli čemu sem zase pojedu, jsou dvě věci:

burek

Miluji burek, manželka miluje burek a jen děti (teda alespoň naše) nemilují burek. Nevím proč, ale alespoň zbylo na nás. Co je to burek? Je to speciální těsto plněné masem, sýrem, špenátem nebo zelím zatočené do spirály a zapečené. Koupíte jej v každé pekárně nebo speciální burekdžinici, kde mají burek na tisíc způsobů. V příspěvku o jídle bude recept…

Burek je specielně s masem, zeljanica s se špenátem a sýrem (ten je nejlepší), sirnica jenom se sýrem, krompiruša s bramborami … Těsto není listové, ale tvz. filo těsto, které obsahuje olivový olej a je mnohem méně tučné než listové. Taky slabší. Doma si to jen neuděláte. No a když na každém rohu najdete pekárnu, kde nonstop pečou burek a i v devět večer koupíte teploučký, čerstvoučký, tak co víc si přát…

Ach ty burku, jak mi chybíš…

Zeljanica je burek plněný špenátem a bílým sýrem

kajmak

No a kajmak to je druhý adept na nobelovku…  To je taková hmota vzniklá z mléčné sedliny, která se jí jako pomazánka. Kolik kajmaku bych tak rád přivezl domů, ach jo… Chuť je nezaměnitelná a neodolatelná. Škraloupy z plnotučného mléka se shromažďují v nádobě a osolí, nechávají se tu zrát a postupně se mění struktura – nejprve se to podobá máslu a později krémovému sýru.

Kajmak si přivezte domů, ať máte chvilku vzpomínky. My jsme jeli od nákupu ještě 2 noci a bylo 35°C. V autoledničce vše vydrželo a nic se nezkazilo.

Čevapi s kajmakem

4. Nádherná příroda

Naše rodina nemá ráda nížiny a zbožňuje jakékoliv hory. Zatím jsme tedy zcestovali hlavně Alpy, ale lákají nás každé kopce. Cesta Bosnou a Hercegovinou je tedy super zážitek – samé hory a kaňony a jezera a vodopády… Jen na severu je trochu nížina, jinak je terén výrazně kopcovitý. Všem milovníkům hor tedy Bosnu doporučuji. Ať už kaňon Neretvy, pohoří Vranica s jezery, vodopády na řece Una nebo kaňon řeky Vrbas na sever od města Jajce.

vodopád Štrbački Buk na řece Una

Na své si přijdou rodiny s dětmi u dobře přístupných vodopádů (Una, Kravica, Vrbas, Jajce a další) nebo některých jezer a i přívrženci treků v divoké přírodě, kteří chtějí spát jen pod širákem. Žádné lanovky, lyžařská centra nebo megalomanské hotely jako v Alpách (samozřejmě i v Alpách je řada super míst), jen příroda a občas nějaká salaš nebo opuštěná bouda. Je příroda a vy.

Toulavého psa jsme nepotkali. Neříkám, že tu nejsou, ale v Rumunsku je to asi o něčem jiném.

READ  Co zde najdete

Právě příroda je jedno z lákadel Bosny a stojí za to ji poznat, než díky rozvíjejícímu se turistickému ruchu dojde k jejímu zničení.

Nedostatkem jsou mapy, které nejsou příliš dostupné. Začínají se ale postupně objevovat…

Tip: Zkuste jízdu na raftu po řece Drina poblíž NP Sutjeska u města Foča poblíž hranic s Černou Horou

Druhý tip: Horská vesnice Lukomir je se svými 1495 m nejvýše položená vesnice v Bosně a Hercegovině. Zkuste ubytování přímo ve vesničce a vstaňte na východ slunce.

5. Hlavní město Sarajevo

„Tak nám zabili Ferdinanda“ Touto větou se voják Švejk zapsal do světové války.

Pravdou je, že díky smrti Františka Ferdinanda v Sarajevu je město známé asi všem. Učí se o něm na základní škole a nemyslím si, že třeba hlavní město Makedonie nebo Černé Hory zná tolik lidí jako právě Sarajevo. Moje představa o Sarajevu byla ale úplně jiná. Představoval jsem si ho tak podobně jako třeba Instanbul nebo nějaké takové vzdálené sídlo.

Přitom Sarajevo je nám bližší než si myslíme. Je to tedy město jednak blízké právě díky společné historii v rámci Rakouska-Uherska, ale současně i vzdálené díky orientální čtvrti Baščaršija, kde najdete mešity a orientální bazar. V Sarajevu najdete třeba i české tramvaje, takže si tam připadáte trochu jako v Praze.

Poloha Sarajeva je mezi vysokými horami, jednou nohou jste ve městě a druhou v pohoří Jahorina nebo třeba Bjelašnica. Díky této poloze můžete navštívit nejen kulturní, ale i přírodní památky – jako třeba vodopád Skakavac. My jsme zatím (v roce 2017) kolem Sarajeva jen projížděli, ale letos v září bychom se sem chtěli vypravit…

Součástí Sarajeva je i lázeňská čtvrť Ilidža s parkem u pramene řeky Bosny, kde se koná každoročně hudební festival tradiční hudby. Toto místo stojí za návštěvu hlavně během léta, kdy se ve městě koná řada kulturních akcí.

Tip: Severně od Sarajeva se nachází Bijambare, jedinečná zpřístupněná jeskyně.

Druhý tip: Pohoří Jahorina bylo v roce 1984 střediskem, kde se konaly zimní olympijské hry. Během války na Balkáně však středisko zpustlo.

Tradiční zboží na bazaru v Sarajevu

Takže vidíte, že Bosna je kulturní, pěkná země s nezničenou přírodou.

Nejsou tu žádní vlci, žebráci, domy jsou upravené, i když stopy války jsou stále patrné. Nebojte se tedy a jeďte do Bosny, dokud je země čistá od masivního cestovního ruchu.

6. A ještě jeden důvod: Mají tu rádi děti (jako všude na Balkáně)

Když přijedete na Balkán s dětmi, všude se vám otevírají dveře. Lidé jsou zde maximálně přátelští a pomohou vám. Děti si získají jejich srdce…

Zkrátka Bosna a Hercegovina je země, kde mají děti opravdu rádi. Sice zde nejsou masové atrakce pro děti jako třeba v Itálii nebo Německu, ale o to více je tu osobní přístup k dětem, který na našich cestách oceňuji…

Popis naší cesty po Balkáně v roce 2017 najdete zde.

A doporučení k ubytování na odkazu tady.


Booking.com

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..